Thursday, 20 Jun 2024
Apple daily supporters featured image
Aanhangers van de Hongkongse krant Apple Daily zwaaien met hun mobiele telefoonlampjes buiten het hoofdkantoor van de krant in Hongkong op 23 juni 2021. (Sung Pi-lung/The Epoch Times)

VS-functionarissen veroordelen sluiting Apple Daily in Hongkong

Amerikaanse parlementariërs en rechtengroeperingen hebben alarm geslagen nadat het pro-democratische tabloid Apple Daily in Hongkong donderdag zijn activiteiten heeft gestaakt.

Apple Daily, een van de weinige overgebleven mediakanalen in Hongkong die kritische geluiden over het Chinese regime en standpunten ter ondersteuning van de Hongkongse demonstranten publiceerde, drukte zijn laatste editie op 24 juni. De website is nu niet meer toegankelijk, net als de mobiele app, het Twitter-account en het YouTube-kanaal.

De krant zei dat de beslissing om te sluiten gebaseerd was op “overwegingen in verband met de veiligheid van de werknemers en de personeelsbezetting”. De krant kwam in een financiële crisis terecht nadat Hongkong op 17 juni HK$ 18 miljoen (€ 2 miljoen) aan tegoeden van drie aan de krant gelieerde bedrijven had bevroren. De inbeslagname maakte deel uit van een lokale politieoperatie waarbij op dezelfde dag een inval werd gedaan in het hoofdkwartier van de krant en vijf van zijn directeuren werden gearresteerd.

Twee van de directeuren worden nu beschuldigd van samenzwering, een misdrijf waarop levenslange gevangenisstraf staat volgens de draconische nationale veiligheidswet van de stad. De oprichter van de krant, Jimmy Lai, zit momenteel in de gevangenis in afwachting van een afzonderlijk proces aangaande de nationale veiligheid.

Op 23 juni arresteerde de politie van Hongkong ook Yeung Ching-kee, een opinieschrijver voor Apple Daily die Li Ping als pseudoniem gebruikt, op beschuldiging van samenspanning.

Apple daily supporters
Aanhangers van de Hongkongse krant Apple Daily zwaaien met hun mobiele telefoonlampjes buiten het hoofdkantoor van de krant in Hongkong op 23 juni 2021. (Sung Pi-lung/The Epoch Times)

Honderden supporters verzamelden zich op de avond van 23 juni buiten het hoofdkantoor van Apple Daily om hun steun te betuigen nadat de krant eerder die dag de sluiting had aangekondigd. Supporters zwaaiden met hun mobiele telefoonlampjes en de medewerkers van de krant zwaaiden terug met hun eigen telefoons vanaf het balkon van het gebouw.

Supporters riepen ook slogans, als “Dank aan alle journalisten” en “Hongkongers, zet hem op!”. Ze lieten ook briefjes en kaarten achter op de balustrades buiten het gebouw om de krant en zijn personeel te bedanken.

Een van de supporters, een vrouw met de achternaam Li, zei dat ze ontroerd was om te zien dat andere lokale bewoners de krant kwamen steunen. Ze bekritiseerde de nationale veiligheidswet van Beijing en zei dat mensen die het daar niet mee eens waren tot doelwit van de lokale autoriteiten zullen worden.

Apple Daily supporters line up
Mensen staan in de rij om de Apple Daily te kopen in Mong Kok in Hongkong op 24 juni 2021. (Sung Pi-lung/The Epoch Times)

Andere inwoners besloten hun steun te betuigen door op 24 juni in de vroege uurtjes in de rij te gaan staan bij de krantenkiosken, waarbij sommigen meerdere exemplaren van donderdags editie van de krant kochten. In het district Mong Kok van Hongkong stonden lange rijen. Apple Daily zei dat het 1 miljoen exemplaren van de laatste editie zou drukken.

In reactie op de acties van de regering van Hongkong die Apple Daily tot sluiting hebben gedwongen, hebben verschillende Amerikaanse wetgevers hun bezorgdheid publiekelijk geuit op Twitter.

Senator Jim Risch (R-Idaho), lid van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, uitte kritiek op de Chinese Communistische Partij (CCP) en zei dat het regime “erin geslaagd is de vrije meningsuiting in Hongkong de kop in te drukken”.

“Een nieuwe klap voor de democratie in Hong Kong, een trieste dag voor de persvrijheid en een gebroken hart voor de dappere journalisten die alles riskeerden in hun streven naar waarheid en transparantie”, schreef senator Bob Menendez (D-N.J.), voorzitter van de Senaatscommissie Buitenlandse Betrekkingen.

Senator Marco Rubio (R-Fla.) verklaarde dat Hong Kong “is afgedaald naar de donkere eeuwen” na de gedwongen sluiting van Apple Daily. Hij voegde daaraan toe: “Een door de CCP gecontroleerde stad zonder rechtsstaat of bescherming van basisrechten kan geen internationaal financieel centrum zijn.”

Apple Daily kopers
Een vrouw koopt meerdere exemplaren van Apple Daily bij een kiosk in Mong Kok in Hongkong op 24 juni 2021. (Andrian Yu/The Epoch Times)

De pro-Beijing leider van Hongkong, Carrie Lam, heeft de invallen en arrestaties van Apple Daily verdedigd. Op 24 juni heeft het Bureau van de Commissaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de CCP in Hongkong een verklaring afgelegd waarin buitenlandse politici wordt verzocht zich niet langer te mengen in de interne aangelegenheden van China door hun mening te geven over de persvrijheid in Hongkong.

Het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie, Canada en Taiwan hebben allen hun veroordeling uitgesproken over de uitholling van de persvrijheid in Hongkong. De Interparlementaire Alliantie voor China, een internationale niet partijgebonden groep van parlementsleden, riep op tot “gerichte sancties tegen Chinese en Hongkongse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de schending van het internationaal recht en de schending van de mensenrechten in Hongkong.”

“De sluiting van de [Apple Daily] is een klap voor de journalistieke gemeenschap in Hongkong en doet legitieme zorgen rijzen over de toekomst van de persvrijheid in de stad”, aldus de Foreign Correspondents’ Club in Hongkong in een verklaring.

De Hong Kong Journalists Association heeft samen met zeven lokale mediavakbonden en -organisaties in een gezamenlijke verklaring laten weten dat hun leden op 24 juni zwart zullen dragen “uit protest tegen de klap die de regering tegen de persvrijheid heeft uitgedeeld”.

De Hong Kong afdeling van The Epoch Times heeft bijgedragen aan dit artikel.

Oorspronkelijk gepubliceerd door The Epoch Times (24 juni 2021): US Officials, Rights Groups Condemn Forced Closure of Hong Kong’s Apple Daily

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.