Thursday, 18 Apr 2024
Het logo van Cisco op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona op 26 februari 2018. (Pau Barrena/AFP via Getty Images)

Rechtszaak herroepen waarin Cisco wordt beschuldigd van hulp aan Peking bij de vervolging van Falun Gong

Het Amerikaanse Hof van Beroep voor het 9e Circuit oordeelde op 7 juli dat een rechtszaak die de in Californië gevestigde techgigant Cisco beschuldigt van het faciliteren van de gewelddadige vervolging van Falun Gong door het Chinese regime kan overgaan tot een rechtszaak.

Volgelingen van Falun Gong, een geloofsgroep die sinds 1999 zwaar wordt vervolgd in China, spanden in 2011 een rechtszaak aan tegen Cisco samen met zijn twee voormalige leidinggevenden, de voormalige CEO John Chambers en Fredy Cheung, Cisco’s toenmalige vice-president voor Groot-China. In de rechtszaak wordt beweerd dat het bedrijf technologie heeft geleverd om de communistische autoriteiten van China te helpen bij het opbouwen van een uitgebreid surveillancenetwerk om Falun Gong beoefenaars te identificeren en op te sporen, en om hun daaropvolgende arrestatie en marteling te vergemakkelijken.

Het federale hof van beroep heeft een beslissing uit 2014 om de zaak te verwerpen teruggedraaid en vond dat de beweringen van de aanklagers voldoende waren om de zaak door te laten gaan.

“Wij concluderen dat de beweringen van de aanklagers, die voor waar worden aangenomen, voldoende zijn om aannemelijk te maken dat Cisco essentiële technische bijstand heeft verleend aan de ‘douzheng’ van Falun Gong in het besef dat de schendingen van het internationaal recht, zoals marteling, willekeurige opsluiting, verdwijning en buitengerechtelijke executies, hoogstwaarschijnlijk zouden plaatsvinden,” schreef rechter Marsha Berzon van het Amerikaanse Circuit in de meerderheid in de 2–1 opinie die de aanklacht herstelde. ‘Douzheng’, is een term van de Chinese Communistische Partij, die verwijst naar de gewelddadige politieke campagnes die het regime opzet tegen vermeende vijanden.

Mevrouw Berzon zei dat de acties van het bedrijf, waarvan er veel plaatsvonden op Amerikaans grondgebied, een vorm van “hulp en medeplichtigheid” zijn aan de wantoestanden van het Chinese regime.

Het 9th U.S. Circuit Court of Appeals in San Francisco op 12 juni 2017. (Justin Sullivan/Getty Images)

Terri Marsh, uitvoerend directeur van de Human Rights Law Foundation en hoofdadvocaat van de aanklagers, noemde de ontwikkeling een positieve stap in de richting van het beteugelen van de vervolgingscampagne.

“De boodschap is duidelijk: Amerikaanse bedrijven en hun leidinggevenden kunnen mensenrechtenschendingen in China niet straffeloos bevorderen. Ze moeten ter verantwoording worden geroepen. Ze zullen verantwoordelijk worden gehouden,” vertelde ze aan The Epoch Times.

De aanklagers, die zich beroepen op marketingmateriaal van Cisco dat onder andere op Chinese websites is gevonden, beweren dat Cisco meer dan een onwetende commerciële speler is die widgets aan China verkoopt. In zijn ijver om de Chinese technologiemarkt, die vele miljarden dollars waard is, voor zich te winnen, zou het bedrijf zichzelf op de markt hebben gebracht om dissidenten aan te vallen en een facilitator zijn geworden van de gewelddadige onderdrukking van het geloof door het regime, door het ontwerpen en ontwikkelen van een uitgebreid apparaat met Amerikaanse technologieën en talent in ruil voor markttoegang.

Het systeem waar de aanklagers naar verwezen is “Golden Shield”, het gegevensgestuurde bewakingsplatform van het Chinese veiligheidsapparaat dat in heel China toegankelijk is. Cisco, zeiden ze, had het Golden Shield-project ontworpen, gemaakt en cruciale hulp geboden bij de implementatie en vervolgens verfijning ervan op een moment dat het regime niet in staat was om er zelf een te ontwikkelen.

John Chambers, CEO van Cisco Systems, op de Oracle OpenWorld-conferentie 2006 in San Francisco. (Justin Sullivan/Getty Images)

Naast aangepaste software leverde Cisco ook testen en voortdurende “vaardigheidstraining” en “technische training” aan Chinese agenten die Falun Gong moesten vervolgen zodat ze het gebruik van de technologie onder de knie kregen, aldus de aanklagers.

Vanuit het hoofdkantoor in San Jose ontwierp en produceerde Cisco belangrijke onderdelen zoals geïntegreerde circuitchips voor Golden Shield, en “Cisco nam opzettelijk de Falun Gong-specifieke handtekeningen op in beveiligingssoftware-upgrades met regelmatige tussenpozen om ervoor te zorgen dat Falun Gong-activiteiten en personen werden geïdentificeerd, geblokkeerd, gevolgd en onderdrukt”, aldus de aanklacht.

Het resultaat was een bewakingssysteem dat de internetactiviteiten van Falun Gong beoefenaars in realtime kan volgen om leden van de religieuze groepering te identificeren, op te pakken en te martelen. Het bouwt ook gedetailleerde en voortdurend bijgewerkte profielen op van vermoedelijke en bekende Falun Gong beoefenaars die Chinese veiligheidsagenten overal in het land kunnen ophalen, inclusief hun locatie, familie en contacten, wat het regime helpt om volgelingen op te pakken en hen te dwingen hun geloof af te zweren, aldus de aanklagers.

Falun Gong beoefenaars marcheren in New York City om de Wereld Falun Dafa Dag te vieren op 12 mei 2023. (Mark Zou/De Epoch Times)

Alle 13 aanklagers, waaronder een Amerikaans staatsburger, zeiden dat ze via Golden Shield technologie geïdentificeerd waren als deelnemers aan Falun Gong-gerelateerde activiteiten online en dat ze maanden tot jaren achtereen werden vastgehouden, waarbij ze werden onderworpen aan martelingen.

“De fysieke martelingen die de aanklagers ondergingen tijdens hun detentie en gevangenschap in dwangarbeiderskampen bestonden onder andere uit slagen met stalen staven en schokken met elektrische stokken, slaaptekort, gedwongen worden om langere tijd in pijnlijke houdingen te zitten of te staan en gewelddadige dwangvoeding,” schreef mevrouw Berzon.

De autoriteiten hebben naar verluidt informatie opgeslagen in het Golden Shield systeem gebruikt om mentale druk uit te oefenen tijdens hun martelsessies, merkte ze op.

Ms. Berzon merkte ook op dat Cisco zich herhaaldelijk zou hebben beroepen op de retoriek van de partij met betrekking tot Falun Gong. Het bedrijf zou zijn diensten op de markt hebben gebracht als nuttig voor de “douzheng” van Falun Gong tijdens vakbeurzen in Peking in het begin van de jaren 2000, en in een Cisco-trainingsessie uit 2012 zouden “virussen” en “pestilentie” zijn gebruikt om Falun Gong te beschrijven, “een afspiegeling van de propaganda van de partij”, schreef ze voor het panel.

Vertegenwoordigers van Cisco reageerden voor perspublicatie niet op een verzoek van The Epoch Times om commentaar.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 juli 2023): US Appeals Court Revives Lawsuit Accusing Cisco of Aiding Beijing in Persecuting Falun Gong

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.