Thursday, 18 Apr 2024
"Dit is de grootste overheidsinvestering voor een ziekte ooit." (Viacheslav Lopatin/Shutterstock)

VS investeerde decennialang vóór pandemie in mRNA-vaccins

In de eerste studie waarin de overheidsinvesteringen in mRNA-vaccins systematisch worden onderzocht, hebben onderzoekers vastgesteld dat de Amerikaanse overheid tientallen jaren vóór de pandemie aanzienlijk in COVID-19 heeft geïnvesteerd.

Uit de studie, die op 3 maart in het British Medical Journal is gepubliceerd, blijkt dat de overheid tussen 1985 en 2022 31,9 miljard dollar heeft geïnvesteerd in mRNA-vaccins en -technologieën, waarvan ten minste 337 miljoen dollar vóór de pandemie.

De overheid betaalde tijdens de pandemie ook 31,6 miljard dollar voor vaccinonderzoek, productie en vaccins voor alle Amerikanen en voor wereldwijde donaties.

De enorme financieringspool heeft Moderna en Pfizer meer dan 100 miljard dollar opgeleverd aan inkomsten uit de verkoop van COVID-19 vaccins sinds hun lancering, een bedrag dat 20 keer groter is dan het totale budget van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor 2020-21.

Het hoofdkantoor van Pfizer in New York City. (David Dee Delgado/Getty Images)

In totaal identificeerden de onderzoekers 34 subsidies van de National Institutes of Health (NIH) die rechtstreeks verband hielden met mRNA COVID-19 vaccins.

Zij ontdekten ook contracten van de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) en het ministerie van Defensie.

“Dit is de grootste overheidsinvestering voor een ziekte ooit”, aldus Hussain Lalani, verbonden aan de Harvard Medical School en hoofdauteur van de studie.

Aangezien de steun van andere landen, stichtingen of bedrijven niet is meegerekend, is de totale investering vóór de pandemie waarschijnlijk onderschat. Toch menen de onderzoekers dat het een robuuste maar voorzichtige schatting is.

Een uithangbord voor een COVID-19 vaccinatiekliniek van Vancouver Coastal Health in Richmond, B.C., op 10 april 2021. (The Canadian Press/Jonathan Hayward)

In een redactioneel artikel zegt Dr. Victor Roy, socioloog en arts aan de Yale School of Medicine, dat de ontwikkeling van het vaccin “dient als een waarschuwend verhaal over een systeem waarin de risico’s van het nastreven van innovatie werden gesocialiseerd, terwijl het leeuwendeel van de beloningen werd geprivatiseerd ten gunste van de aandeelhouders van bedrijven”.

In plaats daarvan beveelt hij alternatieve innovatiestrategieën aan, zoals directionaliteit, conditionaliteit en publieke opties.

“Deze alternatieven zouden de regeringen in staat stellen overheidsinvesteringen meer ten dienste te stellen van de volksgezondheid – een fundamentele prioriteit wanneer we onze aanpak van deze pandemie onderzoeken en ons voorbereiden op de volgende,” concludeert hij.

Vragen over het vaccin

Hoewel de WHO heeft geadviseerd dat mRNA-vaccins voldoen aan de noodzakelijke criteria voor veiligheid en werkzaamheid, zijn er steeds meer vragen gerezen over de gebruikte technologie, ongewenste voorvallen, de “gentherapeutische” aard van de mRNA-injecties en het achterblijvende spike-eiwit.

Investeerders zoals Bill Gates hebben meer recent hun steun aan bedrijven achter mRNA-vaccins voor COVID-19 ingetrokken.

In 2019 investeerde Bill Gates 55 miljoen dollar in BioNtech, dat het COVID-19-vaccin ontwikkelde voor Pfizer. Het is nu $ 550 miljoen waard. Als belangrijke voorstander van mRNA-technologie noemde Gates de mRNA-vaccins “game changers”.

Nadat zijn winsten verveelvoudigd waren, verkocht Gates eind 2021 een deel van de aandelen, terwijl hij kritiek uitte op de COVID-19-prikken, waarin hij stelde dat ze de infectie niet blokkeren, niet effectief zijn tegen varianten en een “zeer korte werkingsduur” hebben.

“De huidige vaccins blokkeren de infectie niet,” zei Gates tegen de Hill.

“Ze zijn niet algemeen – dus als er nieuwe varianten opduiken, verlies je bescherming – en ze hebben een zeer korte werkingsduur, vooral bij de mensen die van belang zijn, namelijk oude mensen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (08 maart 2023): US Invested in mRNA Vaccines for Decades Pre-Pandemic

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.