Monday, 04 Mar 2024
Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt tijdens een nieuwsconferentie ter aankondiging van het jaarlijkse International Religious Freedom Report op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 12 mei 2021. (Andrew Harnik/Pool/AFP via Getty Images)

VS legt Chinese functionaris sancties op wegens vervolging Falun Gong

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sancties aangekondigd tegen een functionaris van de Chinese Communistische Partij wegens vervolging van Falun Gong, nu de brutale onderdrukking van de spirituele praktijk door het regime in Peking zijn 22e verjaardag nadert.

De sancties houden in dat Yu Hui, voormalig directeur van het agentschap dat specifiek belast is met de vervolging van Falun Gong in de stad Chengdu in de provincie Sichuan, de Verenigde Staten niet meer binnen mag. De straf geldt ook voor zijn naaste familie.

“Wij zullen alle passende middelen blijven overwegen om te bewerkstelligen dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van mensenrechten en misbruiken in China en elders ter verantwoording worden geroepen,” zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een persconferentie toen hij de publicatie aankondigde van het jaarverslag van het ministerie over de internationale vrijheid van godsdienst, waarin melding wordt gemaakt van willekeurige arrestaties, huiszoekingen, maatschappelijke discriminatie en gedwongen orgaanoogst van Falun Gong beoefenaars.

Blinken zei dat Yu op de lijst werd geplaatst omdat hij betrokken was bij “grove schendingen van de mensenrechten, namelijk de willekeurige opsluiting van Falun Gong beoefenaars wegens hun spirituele overtuigingen”.

De organisatie waaraan Yu leiding gaf staat bekend als het 610 Bureau, een extralegaal agentschap dat kort voor het begin van de vervolging van Falun Gong werd opgericht met het uitdrukkelijke doel de wrede vervolgingscampagne uit te voeren. De organisatie heeft een enorme macht binnen de CCP en geniet onbetwiste macht om religieuze minderheden te vervolgen. Yu stond aan het hoofd van de afdeling in Chengdu van 2016 tot februari 2018.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, op 22 juli 2019. (Alastair Pike/AFP via Getty Images)

De spirituele discipline Falun Gong omvat drie kernprincipes – waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid – samen met een reeks meditatieve oefeningen. Nadat de stichter, Li Hongzhi, de praktijk in 1992 voor het eerst introduceerde aan het grote publiek in de noordoostelijke stad Changchun in China, verspreidde de praktijk zich via mond-tot-mondreclame en begonnen in de jaren nadien 70 tot 100 miljoen mensen met de beoefening van Falun Gong . Het Chinese regime, dat zich bedreigd voelde door de populariteit van de praktijk, begon in juli 1999 een vervolgingscampagne met als doel deze spirituele discipline in China uit te roeien.

De sancties van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kwamen er aan de vooravond van Wereld Falun Dafa Dag, die de verjaardag markeert van de introductie van de praktijk bij het publiek 29 jaar geleden.

Het Bureau voor Internationale Religieuze Vrijheid binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken erkende ook het misbruik van Falun Gong beoefenaars door het regime.

“Op Wereld Falun Dafa Dag erkennen wij de ontelbare Falun Gong beoefenaars die door de Volksrepubliek China worden lastiggevallen en misbruikt enkel en alleen vanwege hun geloof. Gisteren heeft @SecBlinken een PRC ambtenaar aangewezen onder Sectie 7031(c) voor zijn betrokkenheid bij de willekeurige detentie van Falun Gong aanhangers,” schreef het bureau op Twitter op 13 mei.

Met de sancties is Yu de tweede Chinese functionaris die door Washington wordt gestraft voor de vervolging van Falun Gong beoefenaars. In december 2020 sanctioneerde de regering Trump Huang Yuanxiong, een politiechef in de provincie Fujian, wegens “bijzonder ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid van Falun Gong beoefenaars”. Die sanctie werd opgelegd op de Internationale Dag van de Mensenrechten.

Het besluit van de VS “zal zeker de krachtige boodschap overbrengen aan China dat de wereld toekijkt en dat er reële consequenties zullen zijn voor het vervolgen van Falun Gong beoefenaars,” volgens Erping Zhang, woordvoerder van het Falun Dafa Informatie Centrum in New York.

“Naarmate het nieuws zich verspreidt onder het veiligheidsapparaat [van de Chinese Communistische Partij], zullen sommigen waarschijnlijk twee keer nadenken voordat ze verdere mishandelingen plegen,” zei hij in een verklaring.

Sam Brownback, voormalig Amerikaans ambassadeur voor internationale godsdienstvrijheid, juichte de stap eveneens toe.

“Ik denk dat het een heel sterk signaal naar China is,” zei hij tegen NTD, een filiaal van de Epoch Times. “Het geeft het signaal dat we hen niet laten wegkomen met deze oorlog tegen het geloof.

De World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong, een in de VS gevestigde organisatie die zich inzet voor de rechten van de geloofsgroep, noemde Yu als een dader van de campagne en benadrukte twee gevallen van vervolging die onder zijn toezicht plaatsvonden.

Liu Guiying, een senior ingenieur bij een groot staatstelecommunicatiebedrijf genaamd China Electronics Technology Group, werd in december 2017 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor haar overtuigingen, nadat ze twee jaar in detentie had doorgebracht zonder proces.

Reenactment van één van de martelmethoden die Chinese functionarissen gebruiken om Falun Gong-beoefenaars te dwingen hun geloof af te zweren. (Met dank aan Minghui.org)

De rechter vertelde haar advocaat privé: “Dit is vooraf geregeld door superieuren en ik kan er niet omheen.”

Later in de gevangenis mocht Liu niet baden, haar haar wassen, haar tanden poetsen of toiletpapier gebruiken, aldus de organisatie.

Pan Xiaojiang, een gerechtelijk medewerker bij het Nanchong Intermediate People’s Court van de provincie Sichuan, werd in februari 2017 gearresteerd voor het ophangen van een spandoek in het openbaar, aldus Minghui, een website opgericht door Falun Gong beoefenaars in de Verenigde Staten om uit de eerste hand verslagen van de vervolging te verzamelen. Ze werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf nadat ze in juni 2018 niet schuldig pleitte.

Wu Chunlan, een Falun Gong beoefenaar uit Jintang County in het zuidwesten van China’s stad Chengdu, werd 21 keer ondervraagd na haar arrestatie in september 2016. In drie maanden tijd raakte de helft van haar lichaam verlamd, meldde Minghui. Haar man, die op dat moment in het ziekenhuis lag voor ernstige medische aandoeningen, overleed zonder haar nog een laatste keer te zien.

Het Falun Dafa Informatiecentrum zei dat Yu een van de 9.000 ambtenaren van het 610 Bureau was die eerder dit jaar aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken werden gesignaleerd door pleitbezorgers voor Falun Gong.

Beoefenaars van Falun Gong (of Falun Dafa) mediteren in Central Park in Manhattan, op 10 mei 2014. (Dai Bing/Epoch Times)

Minghui heeft duizenden gevallen geverifieerd en gedocumenteerd van mensen die zijn gestorven door toedoen van het regime. Het merkt op dat het werkelijke aantal sterfgevallen waarschijnlijk veel hoger is, maar niet kan worden geverifieerd als gevolg van de strakke controle van het regime over de relevante informatie. Onderzoekers hebben de gedwongen organenroof bij Falun Gong beoefenaars omschreven als een “koude genocide“.

In 2020 werden meer dan 15.000 beoefenaars gearresteerd of geïntimideerd, en meer dan 600 mensen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen, aldus Minghui. De oudste onder de veroordeelden was 88 jaar.

Brownback beschreef in een telefonisch interview wat het Chinese regime Falun Gong beoefenaars heeft aangedaan als “hatelijk en oorlogszuchtig”.

“Het lijkt erop dat ze Falun Gong gewoon absoluut willen vernietigen”, zei hij tegen The Epoch Times. Hij haalde het groeiende bewijs aan van het systematisch wegnemen van organen, dat in de eerste plaats gericht was tegen Falun Gong beoefenaars, maar ook tegen christenen en Oeigoerse moslims. “De wereld kan dit niet langer negeren.”

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (12 mei 2021): US Sanctions Chinese Official for Persecuting Falun Gong

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.