Saturday, 25 May 2024
De vermoedelijke Chinese spionageballon drijft naar de oceaan na te zijn neergeschoten voor de kust in Surfside Beach, South Carolina, op 4 februari 2023. (Randall Hill/Reuters)

VS Militairen en Biden Admin faalden in hun reactie op Chinese spionageballon: Gordon Chang

Dat de Chinese spionageballon acht dagen lang de Verenigde Staten mocht doorkruisen voordat hij werd neergeschoten, was een fout van het Amerikaanse leger en de regering Biden, zei China-expert Gordon Chang in een interview dat werd uitgezonden op “Newsmakers” van NTD op 8 februari.

“28 januari is deze ballon de Amerikaanse Air Defense Identification Zone binnengedrongen,” zei Chang. “En hij werd pas zaterdag [4 februari] neergeschoten. Het duurde acht dagen om de Verenigde Staten en Canada te doorkruisen. En onderweg hield het uiterst gevoelige militaire locaties in de gaten. Dus ik denk dat het duidelijk is dat we ons niet verdedigd hebben.”

Gordon Chang, China-analist en auteur van “The Coming Collapse of China”, in de stad New York op 3 januari 2023. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Chang woonde en werkte als advocaat in China en Hong Kong en is de auteur van “The Coming Collapse of China” en “The Great U.S.-China Tech War”.

“De eerste reactie zou zijn geweest om het neer te schieten zodra het in het Amerikaanse territoriale luchtruim kwam, en dat zou zijn bij de Aleutians [eilanden],” zei Chang over welke acties de Verenigde Staten onmiddellijk hadden moeten ondernemen.

“Dat zou op 28 januari zijn geweest. Deze ballon was wendbaar. En het is duidelijk dat de Chinezen het pad ervan bepaalden.”

Een boodschap

Volgens Chang kreeg China een “zeer goede kijk” op hoe de Verenigde Staten omgaan met indringers. Toen de Biden-administratie de ballon niet onmiddellijk neerschoot, was dat een duidelijke boodschap aan China.

“Het toont aan dat er verwarring en wanorde was in het Pentagon, en waarschijnlijk ook in de Biden-administratie zelf,” zei Chang.

“Er zijn berichten dat [president Biden] pas op de vierde dag van deze indringing over [de ballon] hoorde, wat erop zou wijzen dat het leger niet voorbereid is, althans mentaal, om met China om te gaan.”

“We hebben veel capaciteiten, maar ze betekenen niets als we ze niet gebruiken. En in die vier dagen is de president, die opperbevelhebber is, hierover niet ingelicht. Als dat inderdaad het geval is en de president, naar ik aanneem, de waarheid spreekt, dan hebben we een echt probleem in het Pentagon.”

Chang had het verder over de mogelijkheid dat meer spionageballonnen de Verenigde Staten binnenkomen en wat dat zegt over China’s communistische regime in het algemeen.

“China heeft een zeer grote ballonvloot, die ze gebruiken voor surveillance.”

“Maar één van de mogelijkheden is dat Xi Jinping hier niet van wist, dat dit gewoon het Chinese leger was dat dit op eigen houtje deed.”

De Chinese leider Xi Jinping (vooraan) wandelt met leden van het nieuwe permanente comité van het Politbureau van de Chinese Communistische Partij, het hoogste besluitvormingsorgaan van het land, terwijl ze de media ontmoeten in de Grote Zaal van het Volk in Peking op 23 oktober 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

“Het is niet onmogelijk omdat het leger daar een politieke macht is geworden. En sommige mensen denken dat het zo machtig is geworden dat het bijvoorbeeld Xi Jinping kan vertellen wat hij moet doen.”

“Nu weet ik niet of dat het geval is. Maar dat kunnen we niet uitsluiten. En als dat inderdaad het geval is, betekent het dat er intense strijd is aan de top van de Communistische Partij en dat Xi Jinping niet zo sterk is als iedereen denkt dat hij is,” zei Chang.

Ongeacht wie wat wist in China, zei Chang dat de acties van het Chinese regime een waarschuwing zijn, en dat de reactie van Biden, ook in zijn State of the Union (SOTU) toespraak op 7 februari, verontrustend was.

“[Biden in de SOTU] haastte zich zeker over China. En hij maakte geen directe verwijzing naar de ballon. Hij zei alleen dat we onze soevereiniteit zullen verdedigen. Ik denk dat dat zeker onvoldoende was, gezien de aard van deze provocatie en ook hoe dicht het bij de State of the Union toespraak was,” zei Chang.

“[Biden] had de kans om iets te zeggen—wat cruciaal is en wat hij volgens mij moet zeggen—en dat is: De Chinezen bereiden zich voor op oorlog. Dit was een waarschuwing voor ons. En wij moeten ons ook op oorlog voorbereiden. We moeten de Chinese mobilisatie evenaren.

“Ik weet dat de meeste mensen dat te drastisch vinden. Maar wij Amerikanen zijn er erg goed in om niet te weten wat onze vijanden zeggen. En we schonken geen aandacht aan Osama bin Laden totdat hij op een dag 2.977 Amerikanen vermoordde.”

Geen weerballon

Over de beweringen van Peking dat de ballon een weerballon was en geen spionageballon, zei Chang: “China liegt. Dat is duidelijk de reden waarom ze ons vertellen dat het gewoon een weerballon is.”

Bovendien, voegde Chang eraan toe, zelfs als het “maar een weerballon” was, hadden de Verenigde Staten het recht om hem neer te schieten zodra hij het Amerikaanse luchtruim binnenkwam, en de Chinezen zouden niet geaarzeld hebben om zo’n actie te ondernemen.

Matrozen toegewezen aan Explosive Ordnance Disposal Group 2 bergen een bewakingsballon op grote hoogte op voor de kust van Myrtle Beach, S.C., op 5 februari 2023. (U.S. Navy via AP)

“De Chinezen hebben een propagandafilm van een paar jaar geleden over het neerschieten van een buitenlandse ballon die het Chinese luchtruim binnenkwam,” zei Chang. “Dus wat het ook was, wij hadden het recht om het te doen, en de Chinezen moeten ophouden hierover te liegen.”

Chang voegde eraan toe dat hij niet gelooft dat China actie zal ondernemen als reactie op het neerschieten van de ballon door de Verenigde Staten, maar hij kan het mis hebben en “alleen de tijd zal het uitwijzen”.

Gepubliceerd door The Epoch Times (9 februari 2023): US Military and Biden Admin Failed in Their Response to Chinese Spy Balloon: Gordon Chang

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.