Sunday, 23 Jun 2024
155-mm artilleriegranaten liggen in de productiewerkplaats van de Scranton Army Ammunition Plant in Scranton, Pa, op 12 april 2023. (Hannah Beier/Getty Images)

VS en NAVO wapenvoorraden op ‘gevaarlijk laag’ niveau

De wapenvoorraden van de Verenigde Staten en haar NAVO-bondgenoten worden “gevaarlijk laag”, zonder “korte termijn” oplossingen, volgens een topcommandant van de Amerikaanse luchtmacht.

Gen. James Hecker, commandant van U.S. Air Forces Europe en Air Forces Africa, maakte de opmerkingen tijdens de Global Air & Space Chiefs’ Conference van de Chief of the Air Staff in Londen, meldde Breaking Defense.

De luchtmachtgeneraal drong er bij NAVO-bondgenoten op aan om serieus na te denken over hun voorraden.

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat we de balans opmaken van waar we staan met onze wapenvoorraden in de 32 NAVO-landen, en we staan ver onderaan in vergelijking met waar we stonden,” zei generaal Hecker terwijl hij sprak in een panel met de luchtmachtchefs van het Verenigd Koninkrijk en Zweden tijdens de conferentie, meldde de krant.

“En het zal waarschijnlijk niet beter worden—niet op de korte termijn—maar we moeten ervoor zorgen dat we op de lange termijn de industriële basis hebben om te kunnen uitbreiden wat we hebben,” zei hij op het evenement van 12–13 juli, waarbij hij alle NAVO-landen aanspoorde om meer te gaan investeren.

Volgens de generaal zitten de Verenigde Staten op “ruwweg de helft van het aantal gevechtssquadrons” dat ze hadden toen ze deelnamen aan Operatie Desert Storm, een door de VS geleide operatie die in januari 1991 begon als onderdeel van een reactie op de Iraakse invasie in Koeweit. Hij merkte op dat er een vergelijkbare afname is van het aantal gevechtssquadrons in het Verenigd Koninkrijk.

“Dus we hebben lang niet meer wat we hadden in het hart van de Koude Oorlog,” zei hij.

“Nu voeg je eraan toe dat we veel munitie weggeven aan de Oekraïners, wat volgens mij precies is wat we moeten doen, maar nu komen we gevaarlijk laag en soms, in sommige gevallen. zelfs te laag, dat we niet genoeg hebben,” zei generaal Hecker. “En we moeten de industrie aan boord krijgen om ons te helpen, zodat we dit op gang kunnen krijgen.”

De Verenigde Staten hebben Oekraïne op 7 juli meer dan 41,3 miljard dollar aan veiligheidshulp gegeven sinds Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat totaal omvat meer dan 15 miljard dollar aan wapens en uitrusting die sinds de Russische invasie vanuit Amerikaanse militaire voorraden aan Oekraïne zijn geleverd.

In dat wapentotaal zit ook clustermunitie waarvan de regering Biden deze maand aankondigde dat ze die zou sturen en die nu in Oekraïne is aangekomen.

Clustermunitie, die kan worden afgeleverd door vliegtuigen, artillerie of raketten, opent zich na de lancering in de lucht en laat bommetjes los over een groot gebied om meerdere doelen tegelijk te raken. Meer dan 100 landen, waaronder tweederde van de NAVO-bondgenoten, hebben dergelijke wapens verboden omdat ze tot veel burgerslachtoffers kunnen leiden.

Clustermunitie kan worden afgevuurd met artillerie die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben geleverd en het Pentagon heeft een grote voorraad die binnenkort buiten gebruik wordt gesteld.

Een man staat naast de resten van een raket die clusterbommen heeft afgeworpen in een wooncomplex in Sloviansk, Oekraïne, op 27 juni 2022. (Scott Olson/Getty Images)

De Biden-administratie zei dat de clustermunitie de Oekraïners in staat zal stellen hun oorlogsinspanningen voort te zetten met de munitie die ze nodig hebben, terwijl de Verenigde Staten en anderen die aan Oekraïne leveren hun productie van artilleriegranaten opvoeren om de Oekraïense verdediging verder te helpen.

“We zien dit niet als een permanente oplossing, maar eerder als een brug”, zei Colin Kahl, ondersecretaris van defensie voor beleid, tijdens een persbriefing op 7 juli.

Nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei tijdens een aparte briefing: “We bereiken een punt in dit conflict, vanwege de dramatisch hoge uitgaven van artillerie door Oekraïne en Rusland, waar we een brug moeten slaan van waar we nu zijn naar wanneer we genoeg maandelijkse productie van losse patronen hebben dat losse patronen alleen voldoende zijn om Oekraïne te geven wat het nodig heeft.

“Daarom is dit het moment om te beginnen met de bouw van die brug, zodat er deze zomer of richting de herfst geen periode is waarin Oekraïne een tekort aan artillerie heeft, en omdat het een tekort aan artillerie heeft, is het kwetsbaar voor Russische tegenaanvallen die meer Oekraïense burgers zouden kunnen onderwerpen.”

Sullivan zei niet dat er een tekort was aan artilleriegranaten.

Heidi Grant, directeur bedrijfsontwikkeling van Boeing en voormalig topambtenaar voor de wapenverkoop van het Pentagon, vertelde het panel in Londen dat de industrie een “schriftelijk, op papier gezet verzoek” nodig heeft van wat er nodig is om productielijnen te starten, meldde Breaking Defense.

“Het is moeilijk voor ons om de investering te doen tenzij we weten dat [de vraag] er echt is,” zei Ms. Grant.

Michael Clements en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 juli 2023): US, NATO Weapons Stockpiles at ‘Dangerously Low’ Levels: Top Air Force General

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.