Wednesday, 17 Jul 2024
China's nieuw benoemde minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi woont een ontmoeting bij met zijn Turkse collega, in Ankara, op 26 juli 2023. Wang Yi is deze week teruggekeerd als minister van Buitenlandse Zaken van China, in een functie die hij bijna tien jaar heeft bekleed na de maandenlange afwezigheid van de afgezette diplomaat Qin Gang. (Foto door POOL / AFP) (Foto door -/POOL/AFP via Getty Images)

VS nodigt nieuwe Chinese minister van Buitenlandse Zaken uit na plotseling ontslag van Qin Gang

De Verenigde Staten zeiden op 1 augustus dat een uitnodiging die eerder was gericht aan de voormalige Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang is overgedragen aan zijn opvolger, Wang Yi, die vorige week is benoemd.

De heer Qin werd op 25 juli uit zijn functie ontheven, slechts zeven maanden nadat hij de baan had aangenomen en een maand nadat hij uit de openbaarheid was verdwenen. De laatste keer dat hij in de staatsmedia te zien was, was op 25 juni, toen hij diplomaten uit Rusland, Sri Lanka en Vietnam verwelkomde.

De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft Wang herbenoemd als China’s minister van Buitenlandse Zaken, een functie die hij 10 jaar vervulde tot eind 2022. Er werd geen verklaring gegeven voor de personeelswissel.

Woordvoerder Matthew Miller van het State Department zei dat Washington de heer Wang had uitgenodigd tijdens een ontmoeting tussen Daniel Kritenbrink, assistent-secretaris voor Oost-Azië en Pacifische Zaken, en Yang Tao, directeur-generaal Noord-Amerikaanse en Oceanische Zaken van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, op 31 juli.

“In de vergadering van gisteren hebben we de uitnodiging die eerder was gedaan aan de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang, verlengd en duidelijk gemaakt dat die uitnodiging overging op minister Yi,” vertelde hij aan verslaggevers.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (L) wandelt met China’s toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang (R) voorafgaand aan een ontmoeting in het Diaoyutai State Guesthouse in Peking op 18 juni 2023. (Leah Millis/Pool/AFP via Getty Images)

De uitnodiging was oorspronkelijk aan de heer Qin gericht tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Peking op 18 juni. Beide partijen hadden afgesproken om “een wederzijds bezoek op een voor beide partijen geschikt tijdstip” te plannen.

Toen hem werd gevraagd of Wang de uitnodiging had geaccepteerd, zei Miller dat hij het aan Peking zou overlaten om hun kant van de zaak te belichten, maar hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten verwachten dat het bezoek zal plaatsvinden.

“We verwachten zeker dat het iets is dat ze zullen accepteren, en het is een reis die we verwachten, maar we hebben nog geen datum gepland,” voegde hij eraan toe.

De ontmoeting van Kritenbrink met Yang in Washington vond plaats in het kader van de inspanningen van de regering Biden om de banden met China aan te halen. Aan de vergadering werd ook deelgenomen door Sarah Beran, de senior directeur voor China en Taiwan van de Nationale Veiligheidsraad.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hadden de twee partijen een “openhartige, inhoudelijke en productieve discussie” over bilaterale, mondiale en regionale kwesties, waaronder de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en kwesties met betrekking tot China.

Drie Amerikaanse topdiplomaten—de heer Blinken, minister van Financiën Janet Yellen en klimaatgezant John Kerry—hebben de afgelopen maanden Peking bezocht voor ontmoetingen met Chinese functionarissen om de betrekkingen met China te verbeteren.

Verdwijning Qin Gang blijft mysterie

De reden achter de afwezigheid van de heer Qin blijft onduidelijk. Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, had het eerder toegeschreven aan “gezondheidsredenen.”

Op het Aspen Security Forum op 22 juli werd de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan gevraagd naar speculaties over de verblijfplaats van de heer Qin, waarop hij antwoordde: “We weten het niet, we weten het echt niet.”

Sullivan vertelde dat de heer Blinken de heer Qin zou ontmoeten tijdens de ASEAN-top in Indonesië, maar in plaats daarvan de heer Wang ontmoette.

Berichten in de media van Hong Kong en Taiwan suggereerden dat zijn afwezigheid te maken zou kunnen hebben met een buitenechtelijke affaire met de Chinese televisie presentatrice Fu Xiaotian. Politieke analisten wezen deze speculatie echter van de hand met de opmerking dat buitenechtelijke relaties vaak worden gebruikt als voorwendsel voor CCP-elites om tegenstanders uit de weg te ruimen.

Yuan Hongbin, een ervaren politiek analist uit China die in Australië woont, zei dat hij gelooft dat het plotselinge vertrek van Qin het resultaat is van politieke strijd.

“Het was Wang Yi die Qin Gang wilde verwijderen, omdat Qin [woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken] Zhao Lijian en andere bondgenoten van Wang sinds zijn aantreden op een zijspoor had gezet,” vertelde Yuan op 25 juli aan The Epoch Times.

Dorothy Li heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (2 augustus 2023): US Invites New Chinese Foreign Minister After Qin Gang’s Sudden Dismissal

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.