Sunday, 16 Jun 2024
Een ongedateerde foto van Pang Xun. (Verschaft aan The Epoch Times)

VS roept Peking op te stoppen met het misbruiken van Falun Gong-beoefenaars na dood van gevangengenomen journalist

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Chinese Communistische Partij veroordeeld na de dood van een gevangengezette journalist vanwege zijn geloof in de spirituele discipline Falun Gong.

De journalist, Pang Xun, 30 jaar, een radiopresentator voor het staatsbedrijf Sichuan Radio en Televisie, stierf in december 2022 in een Chinese gevangenis die berucht is om zijn wreedheid jegens volgelingen van Falun Gong—het doelwit van de systematische vervolging door het Chinese regime gedurende meer dan 23 jaar.

Ten tijde van zijn dood was het uitgemergelde lichaam van Pang bedekt met littekens en kneuzingen, wat de beweringen van de gevangenisautoriteiten dat hij aan hyperthyreoïdie zou zijn overleden, regelrecht lijkt tegen te spreken.

“Sinds 1999 heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) geprobeerd Falun Gong, een van oorsprong Chinese spirituele praktijk, uit te roeien, evenals haar vreedzame beoefenaars en mensenrechtenactivisten die hebben gestreden voor hun recht om hun geloof te belijden. Uit uitgebreid bewijsmateriaal blijkt dat de regering van de Volksrepubliek China deze gemeenschap tot op de dag van vandaag blijft onderdrukken en misbruiken”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een schriftelijke verklaring aan The Epoch Times, met gebruikmaking van het steno voor de Volksrepubliek China.

“Wij roepen de regering van de Volksrepubliek China op onmiddellijk een einde te maken aan het misbruik en de mishandeling van Falun Gong-beoefenaars, degenen die vanwege hun geloof gevangen zitten vrij te laten en de verblijfplaats van vermiste beoefenaars aan te geven”, aldus de woordvoerder, die opmerkte dat het departement “alle passende middelen blijft overwegen om te bevorderen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen en misbruik in de Volksrepubliek China en elders ter verantwoording worden geroepen”.

Een ongedateerde foto van Pang Xun. (Chinese sociale media)

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, moedigt volgelingen aan te leven volgens de universele principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid en onderwijst een reeks meditatieve oefeningen.

Pang, die stierf terwijl hij een gevangenisstraf van vijf jaar uitzat voor het uitdelen van informatieve pamfletten over zijn geloof, was een van een onnoemelijk aantal aanhangers die in de afgelopen twee decennia zijn gestorven, waarbij miljoenen zijn geconfronteerd met grootschalige misbruiken, zoals intimidatie, marteling, zware boetes en gedwongen orgaanoogst.

De gevangenis van Jiazhou in de provincie Sichuan, waar Pang werd vastgehouden, staat bekend om zijn martelmethoden.

Gu Zhiguang, een Falun Gong-beoefenaar uit de provinciehoofdstad Chengdu, kreeg meer dan 10 maanden lang slechts 20 seconden om zijn maaltijden op te eten; bewakers dwongen hem elke dag 10 uur lang roerloos te staan—in de brandende zomerzon en de ijskoude winter. Ze spoten ook traangas in zijn ogen, terwijl ze hem vroegen wat hij ervan vond en beweerden dat het geen kwaad kon. Volgens Minghui, een Amerikaanse website die de tol van de vervolging bijhoudt, is hij door deze ervaring ernstig vermagerd.

Toen hij hoorde over het lot van Pang, heeft David Curry, commissaris voor de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, de Amerikaanse regering opgeroepen om samen met haar internationale bondgenoten gerichte sancties op te leggen aan Chinese functionarissen en instanties “die verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke mishandelingen.”

Tot nu toe hebben de Verenigde Staten drie Chinese functionarissen gesanctioneerd die betrokken waren bij de uitroeiingscampagne, waaronder één die de vervolging in Chengdu leidde.

Hoewel Minghui.org, een website gewijd aan verslaggeving over de Falun Gong-gemeenschap wereldwijd, duizenden doden heeft geverifieerd, zeggen de website en analisten dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt, gezien de grote inspanningen van de CCP om alle gerelateerde informatie te censureren.

In 2022 registreerde Minghui meer dan 100 doden onder volgelingen en honderden anderen die vanwege hun geloof in de gevangenis zaten. In 2021 werden nog eens 41 sterfgevallen vastgesteld die niet werden gemeld.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 februari 2023): US Calls on Beijing to ‘End Its Abuse’ of Falun Gong Practitioners After Death of Jailed Journalist

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.