Thursday, 20 Jun 2024
Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet mensenrechtenleiders op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 7 december 2023. (Evelyn Hockstein/Reuters)

VS sanctioneert vervolgers van Oeigoeren en breidt Chinees importverbod uit ter gelegenheid van de Dag van de Mensenrechten

'Onze toewijding aan het handhaven en verdedigen van mensenrechten is heilig'

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan twee Chinese functionarissen op middenniveau en verschillende entiteiten die verantwoordelijk worden geacht voor de onderdrukking van Oeigoeren met “ernstige mensenrechtenschendingen in Xinjiang”, de regio in het westen van China waar volgens Amerikaanse autoriteiten genocide plaatsvindt.

De Chinese functionarissen die door de Amerikaanse autoriteiten zijn genoemd zijn Hu Lianhe, het vice-hoofd van de Xinjiang Work Coordination Small Group van het Centraal Comité dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij de uitvoering van het beleid van Peking in Xinjiang, en Gao Qi, de vice-gouverneur van de regio Yili en voormalig leider van het lokale bureau voor openbare veiligheid.

De twee personen zijn nu onderworpen aan sancties van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Financiën in overeenstemming met de Uyghur Human Rights Policy Act van 2020, die in mei werd ondertekend.

De sancties die op 8 december werden bekendgemaakt, maakten deel uit van een gecoördineerde actie met het Verenigd Koninkrijk en Canada tegen 37 personen in 13 landen ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten.

“Onze toewijding aan het handhaven en verdedigen van mensenrechten is heilig,” zei minister van Financiën Janet Yellen. “Schendingen van mensenrechten en fundamentele vrijheden – waar ook ter wereld – raken het hart van onze gedeelde menselijkheid en ons collectieve geweten.”

Ze voegde eraan toe dat de gerichte sancties “de ernst onderstrepen van onze inzet om het afleggen van verantwoording voor mensenrechtenschendingen te bevorderen en het Amerikaanse financiële systeem te beschermen tegen degenen die deze afschuwelijke daden begaan.”

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beschreef de maatregelen ook als een inspanning van de Verenigde Staten om “de meest uitdagende en schadelijke vormen van mensenrechtenschendingen in de wereld aan te pakken, waaronder conflictgerelateerd seksueel geweld, dwangarbeid en transnationale onderdrukking”.

In combinatie met de maatregelen plaatste de Forced Labor Enforcement Task Force van het Department of Homeland Security drie Chinese bedrijven in de regio op de zwarte lijst, waarbij hun import werd beperkt vanwege dwangarbeidpraktijken waarbij Oeigoeren, Kazakken en andere vervolgde groepen in Xinjiang betrokken waren.

Het staatsbedrijf COFCO Sugar Holding, een van de grootste suikerhandelaren in China, heeft deelgenomen aan de door de staat gestuurde armoedebestrijdingscampagne en heeft samengewerkt met lokale Chinese ambtenaren om arbeiders te werven uit vervolgde groepen, aldus de binnenlandse veiligheidsdienst.

In het persbericht van vrijdag stond dat COFCO de huizen van de minderheden in de dorpen van Xinjiang heeft bezocht om arbeiders te werven voor zijn fabrieken.

Het bedrijf heeft onlangs een conferentie gehouden waar een ambtenaar van de Chinese Staatsraad, belast met het versterken van de partijtrouw, een toespraak hield. De ambtenaar, Wu Xinming, feliciteerde het succes van de conferentie en prees het bedrijf voor het “altijd nauwgezet naleven van zijn politieke verantwoordelijkheid” en het uitvoeren van richtlijnen van de partij.

Sichuan Jingweida Technology Group, een producent van magnetische apparaten zoals netwerkfilters, stroomtransformatoren en radiofrequentiefilters met hoofdkantoor in de provincie Sichuan, stond ook op de lijst omdat het vervolgde etnische minderheden uit de lokale provincie Awati als werknemers had aangenomen.

Het derde Chinese bedrijf dat werd genoemd was Anhui Xinya New Materials uit de provincie Anhui in het oosten van China, dat gespecialiseerd is in het maken van functionele vezels en textielmaterialen op basis van hennep, katoen, wol en Tencel.

Net als de andere twee bedrijven heeft het de sanctie gekregen voor het gebruik van Oeigoerse dwangarbeid – afkomstig uit Pishan County in Xinjiang.

Grensbeambten hebben meer dan 6.000 zendingen met een waarde van meer dan $2 miljard beoordeeld op basis van de Oeigoerse dwangarbeidwet en hebben uiteindelijk ongeveer 2.600 zendingen geweigerd.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas zei dat zijn afdeling zich blijft inzetten om “het gebruik van dwangarbeid uit te roeien” en dat ze “bedrijven zullen blijven vervolgen die de wet negeren en mensen uitbuiten die misbruikt worden in de Volksrepubliek China”.

Maar sommige critici zeggen dat de acties van vrijdag nog lang niet genoeg zijn.

“Hoewel we blij zijn met dit nieuws, heeft de regering Biden veel te lang getreuzeld met het implementeren van sancties onder de Uyghur Human Rights Policy Act (UHRPA)”, staat te lezen in een gezamenlijke verklaring van Rep. Mike Gallagher (R-Wis.), voorzitter van de House Select Committee on the Chinese Communist Party, en Sen. Marco Rubio (R-Fla.).

Ze riepen op tot de sanctionering van een andere Chinese communistische functionaris, Ma Xingrui, die het partijhoofd van Xinjiang is en lid van het Politburo, het hoogste besluitvormingsorgaan in China.

Het lidmaatschap van het Politbureau zou Ma niet mogen beschermen tegen gerichte Amerikaanse sancties, zeiden de twee wetgevers.

Gepubliceerd door The Epoch Times (08 december 2023): US Sanctions Uyghur Persecutors, Expands Chinese Imports Ban to Mark Human Rights Day

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.