Wednesday, 17 Jul 2024
John Kirby, coördinator strategische communicatie van de Nationale Veiligheidsraad, spreekt tijdens de dagelijkse briefing in de Brady Briefing Room van het Witte Huis in Washington op 10 februari 2023. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

VS schiet ‘hoogvliegend object’ neer boven Alaska

De Verenigde Staten hebben op 10 februari voor de kust van Alaska een onbekend vliegend object neergeschoten, aldus het Witte Huis. De actie kwam minder dan een week nadat het Amerikaanse leger een Chinese spionageballon voor de oostkust had neergeschoten.

Het object vloog op 40.000 voet en bevond zich in het Amerikaanse luchtruim boven de territoriale wateren voor de noordkust van Alaska, zei Pentagon-woordvoerder Brig. Gen. Pat Ryder tijdens een persbriefing op vrijdagmiddag.

Een F-22-jet vuurde een enkele Sidewinder-raket af om het object neer te halen om 13:45 ET, zei Ryder. Dit was hetzelfde type raket dat vorig weekend werd gebruikt om de Chinese spionageballon neer te halen.

Eerder in de middag bevestigde de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, dat het Pentagon de afgelopen 24 uur een “hooggelegen object boven het luchtruim van Alaska” volgde.

Het werd gisteren gezien, en president Joe Biden werd hierover ingelicht “zodra” het object werd gevolgd, zei Kirby. Biden gaf vanmorgen het bevel om het object neer te schieten, nadat was vastgesteld dat het een redelijke bedreiging vormde voor de “veiligheid van de burgerluchtvaart”.

“De president zal altijd handelen in het belang van het Amerikaanse volk en de nationale veiligheid,” zei hij.

Eerder op de dag had de Federal Aviation Administration (FAA) een vliegverbod boven Alaska uitgevaardigd om defensieoperaties mogelijk te maken, waarvan de FAA sindsdien heeft bevestigd dat het om een militaire operatie ging.

Kirby beschreef het toestel als een “object” en zei: “Ik classificeer het nu niet als een ballon,” terwijl Ryder zei dat het object qua grootte en vorm verschilde van een ballon.

Het object was ongeveer zo groot als een kleine auto, en leek niet manoeuvreerbaar, in tegenstelling tot de Chinese spionageballon van vorige week die het vermogen bezat om zelfstandig in de straalstroom te bewegen.

“Het leek niet de mogelijkheid te hebben om zelfstandig te manoeuvreren,” zei Kirby.

Ryder zei dat het object onbemand was en voegde eraan toe dat hij de snelheid waarmee het object vliegt nog niet kon verifiëren.

Onbekende oorsprong

De oorsprong van het object is momenteel onbekend, volgens de autoriteiten.

“We weten gewoon niet wat dit object was. Het zou voor mij moeilijk zijn om een bedreiging aan te wijzen … als we gewoon niet weten wat dit object deed,” zei Kirby.

Ryder bevestigde dat minister van Defensie Lloyd Austin geen contact heeft opgenomen met de Chinezen over dit laatste incident.

Het neergestorte object landde op bevroren water, waardoor het volgens Kirby gemakkelijker is om brokstukken te bergen.

Washington werkt eraan om zijn eigen detectiecapaciteit te verbeteren, voegde Kirby eraan toe.

“Ik denk dat we veel zullen blijven leren over hoe deze dingen op een betere manier kunnen worden gedetecteerd,” zei hij.

Het incident volgt op het onrechtmatig binnendringen van een Chinese spionageballon in het Amerikaanse luchtruim vorige week, die uiteindelijk zaterdag voor de kust van South Carolina werd neergeschoten.

Die ballon drong voor het eerst het Amerikaanse luchtruim binnen boven de Aleutische eilanden van Alaska op 28 januari.
Kirby zei dat de Verenigde Staten “waakzaam zullen blijven” over hun luchtruim.
“De president draagt zijn verplichtingen om onze nationale veiligheidsbelangen en de veiligheid van het Amerikaanse volk te beschermen hoog in het vaandel. Hij zal altijd beslissen en handelen op een manier die in overeenstemming is met die plicht,” zei hij.

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 februari 2023): US Shoots Down ‘High-Altitude Object’ Over Alaska: White House

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.