Sunday, 23 Jun 2024
Bewakingscamera's zijn te zien voor een Huawei-logo in Belgrado, Servië, op 11 aug. 2020. (Marko Djurica/Reuters)

VS verbiedt Huawei, ZTE-telecomapparatuur wegens bedreiging van de nationale veiligheid

Amerikaanse regelgevers hebben een verbod ingesteld op elektronische apparatuur van verschillende grote Chinese technologiebedrijven met als argument dat de nationale veiligheid in het gedrang komt.

De Federal Communications Commission (FCC) heeft op 25 november nieuwe regels aangenomen die de invoer of verkoop verbieden van Chinese communicatieapparatuur die een onaanvaardbaar risico vormt voor de nationale veiligheid.

De nieuwe regels verbieden de invoer of verkoop in de Verenigde Staten van apparatuur van de Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE. Het besluit verbiedt ook telecommunicatieapparatuur en videobewakingsapparatuur van Hytera, Hikvision en Dahua en de dochterondernemingen of filialen van deze bedrijven.

De FCC concludeerde unaniem dat de producten een “onaanvaardbaar risico vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten of de veiligheid van personen in de Verenigde Staten”, aldus een verklaring.

“De FCC zet zich in om onze nationale veiligheid te beschermen door ervoor te zorgen dat onbetrouwbare communicatieapparatuur niet wordt toegestaan voor gebruik binnen onze grenzen, en we zetten dat werk hier voort,” zei voorzitster Jessica Rosenworcel.

“Deze nieuwe regels zijn een belangrijk onderdeel van onze lopende acties om het Amerikaanse volk te beschermen tegen bedreigingen van de nationale veiligheid op het gebied van telecommunicatie.”

Producten van de bedrijven zullen niet worden toegestaan voor import, marketing of verkoop totdat de FCC de maatregelen goedkeurt die de bedrijven hebben genomen om te verhelpen hoe hun producten kunnen worden gebruikt tegen het nationaal belang.

In 2018 stemde het Congres ervoor om alle federale agentschappen te verbieden producten van de vijf genoemde bedrijven te kopen. De nieuwe regels zullen de “Covered List” van de FCC van verboden producten uitbreiden en wijzigen om te voorkomen dat particuliere organisaties de items de Verenigde Staten binnenbrengen.

“Vandaag neemt de FCC een ongekende stap om onze communicatienetwerken te beschermen en de nationale veiligheid van Amerika te versterken,” zei FCC-commissaris Brendan Carr.

“Ons unanieme besluit komt voort uit de eerste keer in de geschiedenis van de FCC dat we hebben gestemd voor een verbod op het verlenen van vergunningen voor communicatie- en elektronische apparatuur op basis van overwegingen van nationale veiligheid.  En we nemen deze maatregel met de brede, tweepartijdige steun van het leiderschap van het Congres.”

Het besluit van vrijdag implementeert eisen uit de Secure Equipment Act van 2021, die afgelopen november door president Joe Biden werd ondertekend en als wet werd aangenomen, aldus de FCC.

Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben allemaal verklaard dat het gebruik van Huawei-telecommunicatieapparatuur, met name in 5G-netwerken, aanzienlijke veiligheidsrisico’s oplevert voor de infrastructuur. Amerikaanse ambtenaren en deskundigen hebben ook alarm geslagen dat de banden van het bedrijf met de Chinese communistische partij betekenen dat haar producten kunnen worden gebruikt om Amerikanen te bespioneren of het vrije verkeer van gegevens wereldwijd te verstoren.

“Dit is het hoogtepunt van een inspanning van beide partijen die meerdere presidentiële en FCC-administraties omvat, en het zal helpen om Amerikanen veiliger te maken door te voorkomen dat vijandige regeringen hun technologie-export gebruiken om voet aan de grond te krijgen in onze netwerken,” zei FCC-commissaris Nathan Simington.

“Maar terwijl we deze overwinning vieren, mogen we niet vergeten dat ons werk om ons land te beveiligen tegen onveilige en onbetrouwbare apparatuur nog maar net begonnen is. Naast het verbieden van apparatuur van onbetrouwbare staatsbedrijven, zoals we hier hebben gedaan, moeten we de verspreiding van onveilige apparaten meer in het algemeen aanpakken.”

De Epoch Times heeft de Chinese bedrijven om commentaar gevraagd.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 november 2022): US Bans Huawei, ZTE Telecom Equipment Citing Threats to National Security

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.