Saturday, 25 May 2024
De Chinese leider Xi Jinping ontmoet de Amerikaanse president Joe Biden in de marge van de G20-top in Nusa Dua op het Indonesische vakantie-eiland Bali op 14 november 2022. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Amerikaanse verslaggever mishandeld door Chinese ambtenaar vlak voor ontmoeting Biden-Xi werpt licht op onderdrukking door CCP

Toen een Amerikaanse producer president Joe Biden voorafgaand aan een ontmoeting op 14 november met de Chinese leider Xi Jinping vroeg of de president tijdens hun eerste persoonlijke gesprekken mensenrechtenkwesties aan de orde zou stellen, trok een man van de Chinese delegatie de producer “onmiddellijk aan haar rugzak naar achteren”, aldus een verslag van een poolreporter van het Witte Huis.

“Ze verloor haar evenwicht zonder te vallen en werd naar de deur geduwd. Twee medewerkers van het Witte Huis grepen in en zeiden dat de producent met rust moest worden gelaten”, aldus de verslaggever.

De mishandeling van de Amerikaanse verslaggeefster op het Indonesische vakantie-eiland Bali, waar dit jaar de G-20 top plaatsvond, bood “een heel kleine glimp van waar de CCP [Chinese Communistische Partij] wereldwijd mee bezig is, om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen, om journalisten het zwijgen op te leggen, om iedereen het zwijgen op te leggen die een licht werpt op de mensenrechtenschendingen in China,” zei Levi Browde, uitvoerend directeur van het Falun Dafa Informatiecentrum, een non-profit.

In een rapport uit 2021 van de non-profit organisatie Freedom House staat dat “China de meest verfijnde, wereldwijde en uitgebreide campagne van transnationale onderdrukking ter wereld voert”.

CCP-functionarissen “gaan achter elke stem aan die probeert een stem te geven aan mensen die in China worden vervolgd, of die gewoon iets zegt wat de CCP niet aanstaat,” zei Browde tijdens een interview op 14 november met NTD, een zustermedium van The Epoch Times.

De aanval van 14 november kwam minder dan een maand nadat een gewelddadige scène buiten het Chinese consulaat in Manchester, Engeland, tot publieke verontwaardiging leidde en alarm sloeg bij Britse wetgevers.

Vorige maand, toen Britse activisten demonstreerden tegen de onderdrukking door de CCP in Hongkong, dook een groep mannen op uit het Chinese consulaire gebouw. Ze trokken aan zijn haar en sloegen hem voordat een politieagent hem redde. Volgens Britse ambtenaren nam een van de hoogste Chinese diplomaten, Zheng Xiyuan, deel aan het handgemeen.

“Ze vallen deze mensen systematisch aan in westerse democratieën, laat staan in andere landen over de hele wereld,” zei Browde.

Beoefenaars van Falun Dafa mediteren na een mars door het centrum van Warschau, Polen, op 9 september 2022. (Mihut Savu/The Epoch Times)

Verwijzend naar aanhangers van Falun Gong die aandacht vragen voor de wrede vervolging van de spirituele groep door het communistische regime in China, zei Browde: “In de afgelopen 20 jaar werden onze eigen mensen, als ze probeerden te demonstreren voor een Chinese leider of iets dergelijks, als ze delegaties over de hele wereld reisden, werden we geslagen, geduwd.”

Falun Gong, een spirituele praktijk bestaande uit meditatieve oefeningen en morele lessen gebaseerd op de principes van waarachtigheid, mededogen en tolerantie, werd in de jaren negentig enorm populair in China, met naar schatting 70 tot 100 miljoen aanhangers aan het eind van het decennium.

De regerende communistische partij zag de populariteit als een bedreiging voor haar macht en lanceerde in 1999 een nationale vervolging. Sindsdien zijn miljoenen Falun Gong-aanhangers in gevangenissen, werkkampen en hersenspoelingscentra over het gehele land gegooid, waar ze werden onderworpen aan martelingen, dwangarbeid of zelfs gedwongen organenroof.

Zheng Buqiu valt een Falun Gong informatiestand aan in Flushing, New York, op 10 februari 2022. (Screenshot via The Epoch Times)

Degenen die in de Verenigde Staten wonen en proberen licht te werpen op de voortdurende vervolging worden ook voortdurend onder druk gezet door de CCP en haar gemachtigden. In februari heeft de politie in New York een man gearresteerd en beschuldigd van een haatmisdrijf nadat getuigen hadden gemeld dat hij Falun Gong informatiestanden in Flushing had vernield.

“Er zijn mensen geslagen, lastiggevallen, hun bedrijven bedreigd, hun familieleden in China bedreigd,” zei Browde.

Het negeren van de vervolging van Falun Gong

De advocaat merkte op dat er geen specifieke vermelding was van de vervolging van Falun Gong in de lezing van het Witte Huis van de ontmoeting tussen Biden en Xi op 14 november.

“President Biden sprak zijn bezorgdheid uit over de praktijken van de Volksrepubliek China in Xinjiang, Tibet, en Hong Kong, en over de mensenrechten in het algemeen”, aldus de verklaring van 14 november.

Browde merkte op dat de populariteit van Falun Gong in China aangeeft dat haar aanhangers de grootste groep zijn die door de CCP wordt geviseerd.

“Wat mensen zich niet realiseren is dat er 100 miljoen mensen Falun Gong beoefenden in China toen deze vervolging begon,” zei hij. “Dat is meer dan het dubbele van het aantal mensen in Taiwan, Hong Kong, en Oeigoeren in Xinjiang samen. Het is een enorme populatie mensen.

“Het is door heel China en elke provincie, van universiteitsprofessoren tot huisvrouwen tot hoge militaire leiders, Falun Gong was overal, en is dat nog steeds.”

Voor Browde komt het negeren van de misstanden van de CCP tegen Falun Gong neer op “het negeren van … de grootste groep mensen die in China wordt vervolgd.”

Gerelateerde reportage

400 miljoen verbreken hun banden met de CCP
tot spijt van communistische controle

 

Hij merkte op dat tientallen miljoenen Falun Gong-aanhangers in China, ondanks de vervolging, betrokken zijn bij een “zeer vreedzame ongehoorzaamheidsbeweging om het publiek te informeren over niet alleen de misstanden tegen henzelf, maar ook over de tirannieke geschiedenis van de CCP in het algemeen”.

“Het helpt het Chinese volk echt om wakker te worden,” zei Browde.

De CCP staat erop dat westerse regeringen de mensenrechtensituatie van het regime alleen achter gesloten deuren bekritiseren, aldus Browde. Maar het zou “veel effectiever” zijn om de mensenrechtenschendingen van het regime publiekelijk en specifiek aan de kaak te stellen, zei hij, hoewel veel regeringen het effect van dergelijke acties misschien niet op prijs stellen.

Zowel de administratie van Trump als die van Biden hebben sancties opgelegd aan Chinese functionarissen voor hun rol in de vervolging van Falun Gong-aanhangers.

Levi Browde, uitvoerend directeur van het Falun Dafa Information Center, tijdens een Falun Gong rally bij City Hall in New York op 11 mei 2016. (The Epoch Times)

“Dat heeft in heel China gevolgen gehad op manieren die veel mensen zich misschien niet realiseren,” zei Browde.

“Chinese ambtenaren, Chinese politiechefs beginnen zich zorgen te maken dat ze een sanctie krijgen. En ze beginnen in sommige gevallen de vervolging van Falun Gong en andere mensen in het land te versoepelen.”

De advocaat drong er bij meer regeringen op aan om dit soort acties te ondernemen.

“Dit soort specifieke acties zijn het enige wat we hebben gezien wat westerse regeringen tot nu toe hebben gedaan dat daadwerkelijk invloed heeft gehad op het leven van mensen in China. We hebben daar meer van nodig,” zei Browde.

Ambtenaren van het Witte Huis reageerden niet op een verzoek van The Epoch Times om commentaar.

Stefania Cox droeg bij aan dit artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 15 november 2022): US Reporter Manhandled by Chinese Official Ahead of Biden–Xi Meeting Sheds Light on CCP’s Repression: Advocate

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.