Wednesday, 12 Jun 2024
Een trein die vermoedelijk de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un vervoert, komt aan in de verre oostelijke Russische havenstad Vladivostok op 24 april 2019. (AFP via Getty Images)

VS waarschuwt Noord-Korea voor verkoop wapens tijdens bezoek van Kim Jong Un aan Rusland

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is vermoedelijk Rusland binnengekomen met zijn gepantserde privétrein, zei het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dinsdag, ondanks waarschuwingen uit Washington dat Noord-Korea geen wapendeal met Rusland zou sluiten.

Het Kremlin zei maandag dat Kim Rusland bezocht “op uitnodiging van president Vladimir Poetin van de Russische Federatie,” zonder het tijdstip en het precieze doel van zijn bezoek te noemen.

Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia ging de Noord-Koreaanse leider naar Rusland samen met vooraanstaande functionarissen van de regerende Arbeiderspartij van Korea, de regering en de gewapende strijdkrachten.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, zei dat er onderhandeld zou worden met twee delegaties en dat de leiders indien nodig een “één-op-één-gesprek” zouden aangaan.

De heer Poetin arriveerde maandag in Vladivostok, de stad in het uiterste oosten van Rusland, om het 2023 Eastern Economic Forum bij te wonen, dat naar verwachting op 13 september wordt afgesloten.

Geen van beide landen heeft informatie vrijgegeven over het doel van hun ontmoeting. Amerikaanse functionarissen denken dat er tijdens het bezoek van Kim waarschijnlijk gesprekken zullen plaatsvinden over een mogelijke wapenovereenkomst.

De Verenigde Staten hebben er bij Noord-Korea op aangedrongen geen wapens aan Rusland te verkopen die tegen Oekraïne gebruikt zouden kunnen worden.

“We dringen er bij de Democratische Volksrepubliek Korea op aan om zich te houden aan de toezeggingen die Pyongyang heeft gedaan om geen wapens te leveren of te verkopen aan Rusland,” zei Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. DPRK is de officiële naam van Noord-Korea, de Democratische Volksrepubliek Korea.

De Noord-Koreaanse en Russische leiders ontmoetten elkaar voor het laatst in april 2019, toen Kim ook de 20 uur durende treinreis maakte naar Vladivostok, ongeveer 300 mijl van de Noord-Koreaanse grens.

Noord-Korea zal ‘een prijs betalen’

Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan waarschuwde eerder dat Noord-Korea “een prijs zal betalen” als het wapens aan Rusland levert.

Witte Huis nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan spreekt tijdens een persbriefing in het Witte Huis op 24 april 2023. (Andrew Harnik/AP Foto)

Sullivan zei dat Moskou steun zoekt bij Noord-Korea omdat “we de Russische defensie-industrie steeds verder onder druk hebben gezet en dat ze nu op zoek gaan naar elke bron die ze kunnen vinden voor zaken als artilleriemunitie.”

Rusland van wapens voorzien voor de oorlog tegen Oekraïne “zal Noord-Korea niet goed uitkomen en ze zullen hiervoor een prijs betalen in de internationale gemeenschap,” voegde de Amerikaanse functionaris eraan toe.

Karine Jean-Pierre, de perssecretaris van het Witte Huis, zei vorige maand dat elke wapendeal tussen de twee landen een directe schending zou zijn van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

“We dringen er bij de Democratische Volksrepubliek Korea op aan om haar wapenonderhandelingen met Rusland te staken. En we ondernemen direct actie om individuen en entiteiten die betrokken zijn bij het faciliteren van wapendeals tussen Rusland en de DVK te ontmaskeren en te sanctioneren,” vertelde ze aan verslaggevers.

Noord-Korea is sinds 2006 onderworpen aan sancties van de VN vanwege zijn programma voor massavernietigingswapens.

Banden tussen Noord-Korea en Rusland

Het bezoek van Kim aan Rusland volgt op het bezoek van een Russische defensiefunctionaris aan Noord-Korea eind juli. De Russische minister van Defensie, generaal Sergei Shoigu, bezocht Pyongyang op 27 juli om een ceremonie bij te wonen ter ere van de 70e verjaardag van het einde van de Koreaanse oorlog. Hij werd vergezeld door Li Hongzhong, lid van het politbureau van de Chinese Communistische Partij.

Het bezoek was het eerste bekende bezoek aan Noord-Korea van een Russische minister van Defensie sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, het politbureau-lid van de Chinese Communistische Partij Li Hongzhong en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu wonen een militaire parade bij ter herdenking van de 70e verjaardag van de wapenstilstand in de Koreaanse oorlog in Pyongyang, Noord-Korea, op 27 juli 2023. (KCNA via Reuters)

Volgens het spionageagentschap van Zuid-Korea heeft Shoigu Noord-Korea mogelijk voorgesteld om deel te nemen aan trilaterale militaire oefeningen met China. Het blijft onduidelijk of Noord-Korea het aanbod heeft geaccepteerd.

Toen Shoigu op 4 september werd gevraagd naar het vermeende voorstel, bevestigde hij niet dat hij een dergelijk voorstel had gedaan aan Kim, maar hij zei wel dat de twee landen mogelijke gezamenlijke militaire oefeningen bespreken.

“Waarom niet? Dit zijn onze buren. Er is een oud Russisch gezegde: Je kiest je buren niet, en het is beter om in vrede en harmonie met je buren te leven,” vertelde hij aan de Russische media Interfax.

De ambassadeur van Rusland in Noord-Korea, Alexander Matsegora, vertelde aan het Russische staatspersbureau TASS dat hij niet op de hoogte was van plannen voor Noord-Korea om deel te nemen aan trilaterale militaire oefeningen met China en Rusland, maar dat het volgens hem “gepast” zou zijn in het licht van door de VS geleide oefeningen in de regio.

Adam Morrow heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 september 2023): US Warns North Korea Against Selling Weapons as Kim Jong Un Visits Russia

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.