Wednesday, 17 Apr 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock)

Waarom de Chinese economie er erger aan toe is dan je denkt

Een recessie 'verbergt zich in het klare daglicht', nu de bezorgdheid over de sombere economische vooruitzichten van China toeneemt, aldus een investeringsadviesbureau.

Randy Wang, een 28-jarige productieleider in een fabriek in een stad aan de Chinese kust, overweegt om het harde werken op te geven, of wat in China bekend staat als “platliggen”.

Werken om rond te komen was tot voor kort geen optie meer voor hem. Veel jonge Chinezen hebben zich aangesloten bij de beweging “platliggen” omdat ze niet meer inzien waarom hard werken een verschil zou kunnen maken in hun leven. Zelf behoort hij echter niet tot deze groep.

Dhr. Wang koos ervoor om een schuilnaam te gebruiken uit angst voor vergelding van het Chinese regime.

Als zoon van een Chinese familie op het platteland kocht hij eind 2020, slechts drie jaar nadat hij was afgestudeerd, een appartement. Op dat moment was hij optimistisch over de toekomst.

Het appartement van Wang met een oppervlakte van 330 vierkante meter heeft sindsdien een vijfde van zijn oorspronkelijke waarde van 1,2 miljoen yuan (ongeveer 176.000 dollar) verloren. Zelfs als hij het zou willen verkopen, zijn er maar weinig kopers. Hij is de bank nog steeds 880.000 yuan (ongeveer 124.000 dollar) schuldig, oftewel meer dan 90 procent van de huidige waarde van het pand.

Om een uitweg te vinden, gebruikte hij in februari 2023 een creditcard om 100.000 yuan (ongeveer $14.000) in de aandelenmarkt te investeren in een mix van staatsbedrijven en privébedrijven. Sindsdien is de Chinese aandelenmarkt echter gekelderd. In november 2023 had hij minder dan 40 procent van zijn oorspronkelijke investering over. Om verder verlies tegen te gaan verkocht hij zijn aandelen, wat hij omschreef als een “zeer pijnlijke” beslissing.

De daling van de Chinese aandelenkoersen “voegde er nog een schepje bovenop”, zei Wang tegen The Epoch Times.

Hij zei: Ook al was het vorig jaar moeilijk, “ik denk dat 2023 nog een goed jaar was vergeleken met de jaren die voor ons liggen”.

Dhr. Wang ziet geen tekenen die wijzen op het tegendeel.

Zoals het er nu voor staat, is zijn nettowaarde negatief. De totale huisvestings- en creditcardschulden van Wang bedragen ongeveer 1,5 miljoen yuan (ongeveer 208.000 dollar); hij bezit een appartement dat hij hoogstens voor 950.000 yuan (ongeveer 132.000 dollar) kan verkopen en hij heeft geen spaargeld. Voor de renovatie van het appartement, de medische kosten van zijn vader en eerdere verliezen op de aandelenmarkt werd een extra schuld van 600.000 yuan (ongeveer 84.000 dollar) gemaakt.

Hij heeft het ene gat met het andere gevuld om elke maand verschillende creditcards en betalingstermijnen te kunnen beheren. De bestellingen in zijn fabriek lijken niet te stijgen, wat wijst op een somber toekomstbeeld.

“Op een gegeven moment zal ik het faillissement moeten aanvragen,” zei Wang.

Ik zal eerst mijn appartement moeten verkopen zodat de bank het niet kan innemen. Daarna zal ik moeten stoppen met het afbetalen van creditcardschulden en op contant geld gaan leven, zei hij.

“Ik weet niet of ik nog andere opties heb,” zei Wang.

De activiteiten van de beurskoersen worden weergegeven boven een bewaker terwijl hij buiten de Exchange Square-torens in Hongkong staat op 4 november 2020. (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

Hij heeft gemerkt dat de kleine bedrijven in zijn buurt het moeilijk hebben. Het restaurant waar hij vaak noedels eet is de afgelopen 12 maanden al zes keer van eigenaar veranderd. De drukte in de winkelcentra is ook afgenomen; beroemde delicatessenzaken met lange rijen en gemiddelde wachttijden van 30 minuten of langer vóór de COVID-19 pandemie zijn nu halfleeg.

“Je kunt je niet één misstap veroorloven als je nu een klein bedrijf wilt openen,” zei Wang, waarmee hij aangaf dat hij alle opties voor een financiële doorbraak heeft overwogen.

Hij beschouwt zijn geval als kenmerkend voor een grote groep mensen in het huidige China, omdat hij niet tot de stedelijke jongeren behoort van wie de familie aanzienlijke steun kan bieden in tijden van financiële moeilijkheden.

Als je in dit land woont en observeert wat er om je heen gebeurt, kun je er niet meer naast kijken.
Randy Wang, productieleider

“Ik kom van het platteland en mijn familie is niet zo welgesteld. Veel mensen bevinden zich in dezelfde situatie,” zei Wang. “Ik denk dat ik harder werk dan vele anderen. Als zelfs ik in zo’n slechte situatie zit, kun je je wel voorstellen hoeveel anderen er zijn die worstelen om te overleven.”

Hij gelooft dat de Chinese economie in een recessie is beland.

“Als je in dit land woont en observeert wat er om je heen gebeurt, kun je er niet meer naast kijken,” zei Wang.

De recessie

Eind januari schreef Yardeni Research, een in New York gevestigd adviesbureau voor wereldwijde investeringen, in een klantennota: “De recessie in China verbergt zich in het klare daglicht. “Het is het resultaat van een enorm negatief effect op de welvaart als gevolg van kelderende vastgoed- en aandelenprijzen.”

De Chinese aandelenmarkt heeft meer dan $6 biljoen verloren sinds het hoogtepunt begin 2021. De MSCI China Index is volgens gegevens van Bloomberg in dezelfde periode met ongeveer 60 procent gedaald.

De recessie in China begon in november 2022, toen de Chinese Communistische Partij (CCP) het liquiditeitspakket met drie schijven startte – bekend als de “drie pijlen”-politiek – om vastgoedontwikkelaars te helpen om toegang te krijgen tot bankleningen, obligaties en aandelenmarkten voor meer geld, aldus Edward Yardeni, voorzitter van Yardeni Research.

Het logo van Evergrande is te zien op woongebouwen in Nanjing, provincie Jiangsu, China, op 25 oktober 2023. (STR/AFP via Getty Images)

Hij denkt dat de recessie nog één of twee jaar zal duren voordat China in een economische stagnatie terechtkomt met een groei van nul tot twee procent gedurende 10 tot 20 jaar.

Voor hem is de officiële groei van het Chinese bruto binnenlands product (BBP) van 5,2% – iets hoger dan de officiële prognose van 5% – niet consistent met andere indicatoren in de markt, zoals de lage koper- en olieprijzen door de zwakke vraag uit China en de massale waardevermindering op de aandelenmarkt.

“Naar onze mening zien we het begin van een grote schuldencrisis in China,” luidt de notitie van Yardeni Research.

Volgens het bedrijf zijn Chinese bankleningen tussen december 2008 en december 2023 bijna verachtvoudigd, oftewel gestegen van $ 5 biljoen naar $ 33 biljoen. Amerikaanse bankleningen daarentegen zijn in dezelfde periode verdubbeld naar $ 12 biljoen.

Hoewel de wereld volgens de officiële definitie geen recessie zal zien – negatieve economische groei in twee opeenvolgende kwartalen – , wijzen volgens de Chinese gegevens alle indicatoren op een recessie, vertelde Yardeni aan The Epoch Times.

Hij is niet de enige die vraagtekens zet bij de Chinese statistieken.

De Rhodium Group, een toonaangevend onderzoeksbureau voor de Chinese economie, schatte de groei van het Chinese BBP vorig jaar op ongeveer 1,5 procent.

Cai Shenkun, een onafhankelijke Chinese schrijver en commentator, zei dat de CCP het groeipercentage van 5,2 procent heeft vervalst door de basiscijfers van het voorgaande jaar te verlagen.

Op 29 december 2023 kondigde het Chinese Nationaal Bureau voor Statistieken aan dat ze het BBP van 2022 met terugwerkende kracht verlaagden met 500 miljard yuan (ongeveer 70 miljard dollar) vanwege een “laatste verificatie van gegevens”. De impact van de aanpassing is ongeveer 0,5 procent groei.

Eind januari wees dhr. Cai erop dat de verlagingen van het BBP voor 2022 op provinciaal niveau niet overeenkwamen met het nationale totaal. Een paar dagen later meldde de BBC soortgelijke problemen met de gegevens.

“De centrale CCP zette de toon op 5,2 procent en maakten het vervolgens bekend. Ze probeerden om de cijfers te vervalsen, maar het is onmogelijk om de leugens op alle niveaus consistent te maken,” vertelde hij aan The Epoch Times.

“Het is een compleet schaamteloze aanpak. Het maakt hen niet uit of de cijfers echt zijn of nep.”

De riem aanspannen

Amelia Li, een 27-jarige freelance verslaggeefster die de economie in Peking analyseert, zei tegen The Epoch Times: “Alles om me heen gaat achteruit”.

Daarmee bedoelt ze dat consumenten, waaronder zijzelf, op zoek zijn naar goedkopere alternatieven, variërend van eten en drinken tot reizen. Mevr. Li gebruikt ook een schuilnaam om haar baan te beschermen.

Ze zei dat Chinese binnenlandse koffie- en melktheeketens uitbreiden naar kleinere steden omdat de consumptie in stedelijke markten te laag is geworden om hun kosten te dragen. Het artikel dat Li over deze trend schreef moest echter door de censuur heen, dus moest ze het verhaal vertellen alsof de consumptie in kleine steden was ‘toegenomen’.

Mensen wandelen in een winkelcentrum in Peking op 16 januari 2024. (Pedro Pardo/AFP via Getty Images)

Ze zei dat het een “vreemd gevoel” is om een winkelcentrum in Peking te bezoeken – de eetgelegenheden in de restaurants zijn overvol, maar in de winkels zijn niet veel mensen.

De populairste eetgelegenheid is een plek die volgens Li “koolhydraten van lage kwaliteit” verkoopt voor 10 yuan [ongeveer $1,40], “een kom die je vol houdt, maar die zonder twijfel je suikerspiegel verhoogt en je dik maakt”.

Naast goedkope maaltijden heeft ze gemerkt dat bedrijven die meer betaalbare alternatieven aanbieden goed verkopen. Maar winst maken is een ander verhaal.

In plaats van een nieuwe donsjas te kopen voor de winter zoals in de afgelopen jaren, kopen jonge Chinezen deze winter de militaire jas van het Volksbevrijdingsleger (PLA). Een militaire jas koop je voor iets meer dan 30 yuan (ongeveer $4), terwijl een donsjas minstens negen keer zoveel kost.

Maar de donkergroene kleur en stijl van de militaire jas vallen niet erg in de smaak bij jonge mensen, dus is er meer vraag naar verkopers met verbeterde stijlen.

In tegenstelling tot dhr. Wang zei mevr. Li dat ze al “platzak” was.

Ze komt oorspronkelijk uit de hoofdstad van een noordoostelijke provincie en woont iets buiten de Vijfde Ring in Peking – aan de armere kant van de scheidslijn voor sociaaleconomische status – vlakbij een groot logistiek centrum in het Shunyi-district in Peking, in het noordoosten van de stedelijke kern van de stad.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten wonen rijkere Chinezen dichter bij het stadscentrum. De buren van Li zijn ofwel restauranthouders die willen sparen om geld naar hun geboortestad te sturen of arbeiders die afhankelijk zijn van dagelijks werk.

“Ik heb het gevoel dat ik niet anders ben dan degenen die dagelijks betaald krijgen,” zei de freelance schrijfster. “Mijn levensomstandigheden zijn niet veel anders. Ik leef van dag tot dag.”

Mevr. Li heeft geen ziektekostenverzekering. Met een gemiddeld maandinkomen van 5.000 yuan (ongeveer 700 dollar) is ze afhankelijk van goedkope maaltijden uit lokale eetgelegenheden. Toen ze eind vorig jaar naar verschillende provincies reisde, nam ze de hele weg langzame lokale treinen en vermeed ze de duurdere hogesnelheidstreinen.

De mensen om haar heen hebben de typische overzeese reizen naar Singapore, Maleisië en Thailand overgeslagen en richten zich op het bezoeken van plaatsen in het binnenland.

Een klant koopt groenten en fruit bij een supermarkt in Fuyang, in de provincie Anhui in het oosten van China, op 8 februari 2024. (STR/AFP via Getty Images)

Een professor in de rechten van de Zuid-Chinese provincie Guangdong – een kustgebied dat een belangrijke rol heeft gespeeld voor China om de “fabriek van de wereld” te worden – zei dat de jongeren en de mensen die tewerkgesteld zijn in de privésector in haar provincie de eerste groepen zijn die door de dalende export getroffen worden.

De 42 miljoen migranten vormen ongeveer een derde van de bevolking van de provincie. De daling van hun inkomen, dat gevoelig is voor de export, heeft de totale consumptie in Guangdong omlaag gedreven.

De professor sprak met The Epoch Times op voorwaarde van anonimiteit uit angst voor vergeldingsacties.

China exporteerde in 2023 voor $3,38 biljoen aan goederen, een daling van 4,6 procent ten opzichte van 2022 en een eerste daling sinds 2016.

Mensen die werkzaam zijn bij staatsbedrijven en overheidsinstellingen, waaronder openbare universiteiten, worden momenteel minder getroffen omdat zij vaak vergoedingen vragen voor voedsel, medische kosten en reizen.

De professor zei echter dat veel werknemers in de publieke sector, net als zij, al drie jaar geen bonus hebben ontvangen en dat hun werkgevers soms een paar duizend dollar per jaar terugnemen met het argument dat werknemers nog steeds belasting verschuldigd zijn, ook wel een ” belastingcorrectie” genoemd.

Volgens haar durven overheidsambtenaren de verlaagde vergoedingen niet te bespreken uit angst om hun baan te verliezen. Maar ze weet dat de daling plaatsvindt omdat overheidsfunctionarissen en anderen in de publieke sector hetzelfde beloningssysteem toepassen dat zij gebruikt.

Omdat de belastinginkomsten van de overheid blijven krimpen, verwacht de professor dat de verslechterende economie werknemers in de publieke sector tegen het einde van dit jaar zal treffen, wat volgend jaar van invloed zal zijn op hun salarissen.

“De lokale overheden hebben geen geld; dat zeggen hun financiële afdelingen”, vertelt ze aan The Epoch Times. “Ze proberen meer geld te krijgen via ‘belastingterugvorderingen’ en nieuwe boetes, kanalen die op een dag zullen opdrogen. Met minder belastinginkomsten door het faillissement van particuliere bedrijven vanwege de gedaalde export, zullen we de pijn al snel gaan voelen.”

Een arbeider polijst stalen velgen in een fabriek die fietsonderdelen produceert voor export in Hangzhou, in het oosten van de Chinese provincie Zhejiang, op 18 februari 2024. (STR/AFP via Getty Images)

De schade beperken

Op 22 januari meldde Bloomberg dat China een investering van 2 biljoen yuan (ongeveer 278 miljard dollar) in de aandelenmarkt in overweging heeft genomen om een verdere daling te voorkomen.

Twee dagen later verlaagde de Chinese centrale bank de reserveverplichting van banken met 0,5 procent, met ingang op 5 februari. De verlaging – de grootste sinds december 2021 – zou ongeveer 1 biljoen yuan vrijmaken in de vorm van nieuwe leningen.

Op 6 februari kondigde Central Huijin Investment, de aandelentak van het staatsbedrijf China Investment Corp aan, dat ze haar aandelenbezit op het vasteland zou uitbreiden. Als gevolg van deze reeks maatregelen stegen de Chinese aandelenindexen met een paar procentpunten, variërend van 3 procent in Shanghai en Hongkong tot 7 procent in de Shenzhen Stock Exchange Index.

“De CCP wil de indruk wekken dat er nog steeds geld te verdienen valt op de Chinese aandelenmarkt,” vertelde Mike Sun, een in de V.S. gevestigde zakenman met een jarenlange ervaring in het adviseren van buitenlandse investeerders en handelaren die zaken doen in China, aan The Epoch Times.

[De CCP] wil graag het imago dat de Chinese economie het goed doet onder hun leiderschap hoog houden. Het is om de schade te beperken.
Edward Yardeni, voorzitter van Yardeni Research

Volgens hem is het daarom mogelijk dat wanneer de Amerikaanse Federal Reserve later dit jaar de rente verlaagt – een huidige consensus op Wall Street – sommige beleggers die op zoek zijn naar een hoger rendement hun kapitaal naar China zullen verplaatsen. Tegelijkertijd zou een gematigde opleving van de aandelenmarkten veel beleggers wiens portefeuilles met 60 procent of 50 procent zijn gedaald niet genoeg stimulans geven om zich terug te trekken uit de aandelenmarkt.

Maar dhr. Yardeni gelooft niet dat Amerikaanse beleggers meer geld in de Chinese aandelenmarkt zullen steken nadat de Amerikaanse Federal Reserve de rente heeft verlaagd, omdat “ze niet meer in China willen beleggen.

“De aandelenmarkt heeft een negatieve boodschap uitgezonden, die misschien wel de waarheid vertelt, over wat er daar aan de hand is – dat hun economie echt in de problemen zit,” zei hij.

“En ze houden graag het beeld in stand dat de Chinese economie het goed doet onder hun leiderschap. Het is om de schade te beperken.”

Handelaars aan het werk op de beurs van New York tijdens de middaghandel op 5 februari 2024. (Michael M. Santiago/Getty Images)

Volgens Henry Jia-Long Wu, een hooggeplaatste politieke en economische commentator uit Taiwan, ligt de oorzaak van de crisis volledig bij het heersende regime.

“De wortel van de huidige crisis ligt in het beleid van de Chinese leider Xi Jinping en de CCP,” vertelde hij aan The Epoch Times.

“De markteconomie wordt gekenmerkt door concurrentie op basis van innovatie, terwijl het socialisme controle op basis van macht nastreeft.

“Daarom is de regering van Xi niet erg vriendelijk voor particuliere bedrijven en zal de Chinese economie in de toekomst zien dat de particuliere sector energie verliest. Dat zal een groot probleem zijn voor de Chinese economie.”

Dhr. Wu zei dat de exportgedreven Chinese economie te lijden heeft onder Amerikaanse tarieven en technologiecontroles.

“Bovendien leidt de onzekerheid door een gebrek aan betrouwbare macro-economische gegevens tot een kapitaalvlucht naar het buitenland en een verlies aan vertrouwen in de economische vooruitzichten,” zei hij.

“Uiteindelijk zal er meer neerwaartse druk zijn om de aanhoudende recessie te verlengen.”

De afgelopen drie decennia zijn consumptie, export en investeringen algemeen erkend als de “trojka” van de Chinese economie, oftewel de drie belangrijkste drijvende krachten.

Afgelopen zomer heeft de Chinese politieke commentator Qin Peng een nieuwe trojka voorgesteld – het Nationaal Bureau voor Statistieken, het Propagandadepartement van de CCP en de Cyberspace Administration of China – voor het vervalsen van economische gegevens, het promoten van een beeld van economisch herstel en groei en het elimineren van tegenstrijdige berichten van het officiële verhaal.

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 februari 2024): Why China’s Economy Is Worse Than You Think

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.