Thursday, 18 Jul 2024
Shen Yun Symfonie Orkest. (Met dank aan Shen Yun Performing Arts)

Waarom de muziek van Shen Yun resoneert met onze ziel

De kracht van muziek gebruiken om te inspireren

Shen Yun Performing Arts maakt gebruik van een uniek ensemble, dat klanken en instrumenten uit het Oosten en het Westen mengt, maar wat de muziek echt speciaal maakt, zegt dirigent Chen Ying, is de betekenis achter de muziek.

“Ik geloof dat onze muziek de harten van de mensen probeert te verwarmen en te verheffen. Het heeft iets te maken met ons geloof in de functie van muziek. Muziek is bedoeld om iets positiefs voor mensen te zijn”, zei Chen.

“Het troost hen en kalmeert hen, of het inspireert hen en moedigt hen aan,” zei ze. “Dus in termen van wat we proberen te bereiken met onze muziek, is het behoorlijk anders dan veel andere methoden die gewoon proberen om … iets onconventioneels te doen of iets wat andere mensen nog niet eerder hebben gedaan.”

Nog voor er ook maar één noot geschreven is, werken de componisten en arrangeurs samen met de choreografen en ontwerpers om een idee te vinden. Dan, van het arrangement tot de uitvoering, van de klankkleuren tot de muzikale architectuur, geeft de dirigent alles vorm in zijn streven naar een artistiek idee dat werkelijk mooi en positief is en dat naar het publiek kan worden overgebracht.

Veel van deze schoonheid komt voort uit traditie, zei Chen. Het unieke ensemble is in feite een eerbetoon aan het beste van de Oosterse en Westerse culturen, en Shen Yun probeert de traditionele waarden, die in het beste van deze culturen gevonden worden, te koesteren en over te brengen.

Dirigent Chen Ying. (Met dank aan Shen Yun Performing Arts)

Een verbinding met iets hogers

Muziek is ontstaan in heilige ruimtes. Of het nu in het Oosten is met de muziek van wijzen of in het Westen met onze Gregoriaanse gezangen, muziek wordt al eeuwenlang gebruikt om eerbied voor de hemel over te brengen, menselijke emoties uit te drukken en contact te maken met de wereld om ons heen.

“In de Chinese cultuur zijn er veel uitspraken over muziek, zoals ‘deugdzame muziek voedt de ziel van mensen’, en het geeft mensen leiding of verbinding met de natuur,” zei Chen. “In de oudheid vonden mensen spiritualiteit in de natuur en zagen een verbinding met de hemel.”

“Ik denk dat vanaf het moment dat muziek werd gevormd, het resoneerde met het lichaam, de hemel en de aarde.”

In het Westen ontstonden gezangen en hymnen in een spirituele omgeving, om waardering uit te drukken voor goddelijke bescherming en om de relatie tussen mensen en de goden die over hen waakten te bezingen.

“Ik denk dat muziek in de meeste culturen muziek oorspronkelijk bedoeld was om te communiceren, een manier voor mensen om het goddelijke dat ze voelden in hun hart uit te drukken,” zei Chen.

Een mooie muzikale ervaring kan tijdloos aanvoelen, ontzag oproepen en ons zelfs tot tranen toe bewegen.

“Die opvatting is in de laatste decennia verloren gegaan,” zei Chen. “Maar ik denk dat de musici en andere artiesten van Shen Yun echt deze visie, of missie, delen om die schatten uit het verleden te herstellen en de traditie terug te brengen, de positieve rol die muziek kan spelen in het leven van mensen.”

De artiesten van Shen Yun geloven niet alleen in deze traditionele filosofie van muziek, ze leven er ook naar, zei Chen.

“Wij geloven dat om een echte artiest te zijn, een goede artiest, het belangrijk is om onszelf als persoon te verbeteren,” zei ze. “Om een deugdzamer persoon te worden. Zelfs in het oude China geloofden de mensen dat alle grote meesters ook buitengewone personen waren; hun karakter en integriteit zouden zichtbaar worden in hun artistieke werk.”

Chen gelooft dat de pure gedachten en energie die de artiesten in hun werk stoppen, doorklinkt in elke voorstelling – dat dit de reden is waarom Shen Yun wereldwijd zo goed is ontvangen door het publiek, ongeacht hun achtergrond of cultuur.

“Tijdens onze symfonieconcerten vertellen mensen ons zo vaak dat ze tot tranen toe geroerd waren, en wij voelen gewoon dat hun harten geraakt zijn,” zei ze. “De boodschappen die we hen proberen mee te geven zijn positief en zijn oprecht en krachtig omdat ze voortkomen uit vriendelijkheid en oprechtheid.”

Shen Yun Muziek: Het beste van twee werelden

De rol van de dirigent is dynamisch.

Terwijl de taak om twee zeer verschillende muzikale talen te combineren een Hercules-taak mag zijn voor de arrangeurs, en het spelen van de ongelooflijk precieze muziek een uitdaging voor de musici, kan de dirigent, in zekere zin, de vruchten daarvan plukken met een krachtig, veelzijdig ensemble ter beschikking.

“Deze orkestratie breidt het palet van klankkleuren en de veelzijdigheid, de stilistische mogelijkheden en de kracht van ons orkest opmerkelijk uit,” zei Chen. “Het feit dat we Chinese instrumenten integreren – de pipa, de erhu, de percussie – geeft ons de mogelijkheid en de veelzijdigheid om deze verhalen zeer levendig en authentiek te vertellen.”

“Als dirigent moet je de muziek kennen, je moet van de muziek houden, je moet genoeg kennis hebben over elk instrument, en, heel belangrijk, je moet alle muziek met elkaar kunnen laten samenvloeien zodat je het effect kunt helpen bereiken.”

Soms neemt het verhaal een wending en komen de personages in een hemels paleis terecht, en moet de muziek een hemels gevoel kunnen oproepen, een geluid dat zo overtuigend is dat je bijna een glimp van de hemel opvangt. Soms vraagt het verhaal om krijgers op een slagveld, en het orkest zorgt voor de kracht en de intensiteit van de strijd. Soms is de dans een etnische of volksdans, en de muziek roept dan bijvoorbeeld het geluid op van paarden die door de Mongoolse graslanden rijden.

En dan is er nog de timing, want alles – het geanimeerde decor, de belichting, de choreografie op het podium – is afhankelijk van de precisie van het muzikale tempo.

“Dus het is een erg opwindende baan,” zei Chen met een lach. “Het is heel leuk.”

“Ik voel me echt bevoorrecht en vereerd om zoiets te doen, omdat ik echt van de muziek van Shen Yun houd en die bewonder. Om de kans te krijgen om mijn vaardigheden te gebruiken om deze muziek tot leven te brengen en het aan het publiek te presenteren is echt ongelofelijk. Ik voel me ongelofelijk gelukkig om dit te doen, vanwege het idee achter de muziek.”

“In de oude Chinese tijden geloofden de mensen ook dat de ideeën achter de muziek belangrijker waren dan wat er aan de oppervlakte te zien is… en daarom hou ik zoveel van Shen Yun muziek. Het is erg inspirerend en krachtig – stimulerend op hetzelfde moment. Het kan humoristisch zijn, het kan mensen echt opvrolijken.”

“Het past allemaal in die missie om het beste van de mensheid te vieren, zowel van Oost als van West, de waarden en de helden uit het verleden en ook die van vandaag.”

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (17 januari 2020): Why Shen Yun’s Music Resonates With Our Souls

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.