Thursday, 18 Jul 2024
Een SMART energiemeter, die wordt gebruikt om het gas- en elektriciteitsgebruik te monitoren, is te zien in een huis in Walthamstow, Oost-Londen, op 4 februari 2022. (Tolga Akmen/AFP via Getty Images)

Waarom een SMART-meter weigeren een slimme keuze is

Stel je voor dat je in een sociaal kredietsysteem leeft waarin het mogelijk is dat je energie wordt afgesloten als je het niet eens bent met het verhaal van de overheid

Commentaar

Wat is een SMART-meter?

SMART staat voor Specific, Measurable, Achievable, Relevant en Time-bound (specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden). Intelligentie maakt geen deel uit van het acroniem.

Een SMART-meter registreert het energieverbruik van een woning digitaal. De meter stuurt de informatie terug naar de detailhandelaar, zodat deze niet elke drie tot zes maanden een monteur hoeft te sturen.

Dit bespaart de verkoper natuurlijk geld.

SMART meters werden in 2007 in de Verenigde Staten geïntroduceerd toen president George Bush de Energy Independence and Security Act invoerde en 4,5 miljard dollar uittrok om een SMART elektriciteitsnet te ontwikkelen.

In 2009 bepaalde de Europese Unie dat SMART-meters tegen 2022 moesten worden ingevoerd.

In Australië gaf de Council of Australian Governments tussen 2002 en 2006 opdracht tot een onderzoek naar SMART meters.

Op 30 augustus van dit jaar heeft de Australian Energy Market Commission (AEMC) aanbevolen dat alle huishoudens tegen 2030 over SMART meters moeten beschikken.

Ze verklaarden in een persbericht dat SMART meters “klanten zullen helpen hun huishoudrekeningen op korte termijn te verlagen en op langere termijn besparingen zullen opleveren voor alle energiegebruikers.”

SMART-meters zijn sinds 2006 verplicht voor woningen in Victoria.

In New South Wales (NSW), Queensland, het Australische Hoofdstedelijke Territory (ACT), het Northern Territory en Zuid-Australië heeft volgens het tijdschrift CHOICE ongeveer 30 procent van de huishoudens ze.

Ondertussen is de West-Australische regering van plan om alle huishoudens tegen 2027 een SMART-meter te geven.

Kun je een SMART meter weigeren?

In het Verenigd Koninkrijk zijn SMART-meters niet verplicht, maar energiebedrijven kunnen klanten wel verplichten een SMART-meter te installeren als hun oude meter als een veiligheidsrisico wordt beschouwd of niet goed functioneert.

In Australië kun je alleen een SMART meter weigeren in NSW, Queensland, ACT, Tasmanië of Zuid-Australië als je huidige meter nog werkt en je geen afstand hebt gedaan van je recht om er geen te krijgen toen je je elektriciteitscontract tekende. (Het kan de moeite waard zijn om van leverancier te veranderen als je van een SMART-meter kunt afzien, en je ervan te verzekeren dat ze de opt-out optie beschikbaar hebben).

In Victoria zijn SMART-meters verplicht, dus er is geen mogelijkheid om af te zien van deelname.

Je detailhandelaar moet je twee schriftelijke berichten geven waarin staat dat je kunt afzien van deelname (pdf). Je kunt je alleen afmelden als je verkoper SMART-meters uitrolt als onderdeel van een nieuwe implementatie. Dit is niet het geval als je meter defect is of defect wordt geacht.

Als u niet wilt dat er bij u thuis een apparaat met communicatiemogelijkheden op afstand wordt geïnstalleerd, kunt u vragen om het SMART-gedeelte van de meter uit te schakelen. Hier kunnen echter doorlopende kosten aan verbonden zijn.

Pulsen tot 192.000 keer per dag

Dus waarom zou je willen afzien van deelname? SMART-meters zenden scherpe elektromagnetische pulsen uit en creëren zo elektromagnetische straling (EMR).

Hoewel nutsbedrijven in de VS zeggen dat verbruiksgegevens slechts ongeveer vier keer per dag worden uitgezonden, pulseert de meter in werkelijkheid de klok rond.

Volgens Bill Bathgate in de Defender, een ingenieur en gecertificeerd bouwbiologisch milieuadviseur, pulseert de meter elke drie tot zeven seconden. Een onderzoek voor Pacific Gas and Electric stelde vast dat SMART meters tot 192.000 keer per dag kunnen pulseren.

Elektromagnetische straling (EMV) wordt in verband gebracht met DNA-schade en kanker, volgens een onderzoek uit 2018 van het Amerikaanse National Toxicology Program. Er zijn studies die aantonen dat het ook oorsuizingen, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en desoriëntatie, misselijkheid en braken kan veroorzaken.

Om hier iets aan te doen, kun je een SMART meterbeschermer installeren, wat een SMART meterkap is.

Deze is gemaakt van metaalgaas en kan tot 95 procent van de straling van de meter blokkeren. Ze zijn redelijk geprijsd en eenvoudig te installeren.

Je kunt ook een bekleding of RF-blokkerende verf in je huis installeren.

Vuile elektriciteit kan worden geëlimineerd door de stekker uit het stopcontact te halen van apparaten die energie van het elektriciteitsnet gebruiken, zelfs als ze zijn uitgeschakeld.

Besparingen boven vrijheid?

Ondertussen is een andere reden dat leveranciers de mogelijkheid hebben om je energie af te sluiten zonder enige waarschuwing vooraf.

Stel je voor dat je in een sociaal kredietsysteem zou leven waarin je je energie zou kunnen afsluiten als je het niet eens was met het verhaal van de overheid of als je een lage sociale kredietscore had. Dit is nu misschien niet de situatie, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Scott McCollough, de hoofdadvocaat voor het juridische werk van Defence op het gebied van EMR, vertelde de Defender dat SMART meters “het vermogen van mensen kunnen beperken om elektriciteit te gebruiken zoals zij dat willen door het nutsbedrijf in staat te stellen om verwarming en koeling op afstand uit te schakelen zonder toestemming van de gebruiker—zelfs als de gebruiker medische behoeften heeft die verwarming of koeling nodig hebben om een voorgeschreven temperatuur in huis te handhaven.”

“SMART-meters zijn de zoveelste inbreuk op de individuele vrijheid, autonomie en privacy.”

De energiebedrijven zullen je vertellen dat de meter een manier is om geld te besparen, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Leveranciers kunnen elk half uur variabele piekprijzen vragen. De prijzen kunnen elk moment stijgen.

Het zal ongelooflijk moeilijk zijn om je energierekening te begrijpen, met prijzen die elke 30 minuten veranderen. Je bent dus in handen van je leverancier.

Daluren en piekuren kunnen besparingen opleveren. Deze tarieven kunnen echter worden ingetrokken, vooral wanneer hernieuwbare energiebronnen toenemen.

Andere redenen waarom je misschien wilt afzien van deelname zijn het feit dat batterijen het kunnen begeven, dat de meters geen overspanningsbeveiliging hebben en dus een brandrisico kunnen vormen, dat meters defect kunnen raken en dat meters dom kunnen blijken te zijn, wat betekent dat je rekening hoger of lager kan zijn dan je werkelijke verbruik.

Je kunt ook kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen als inbrekers je elektriciteitsverbruik hacken en zo weten wanneer ze je huis kunnen aanvallen.

De meningen in dit artikel zijn de meningen van de auteur en komen niet noodzakelijk overeen met die van The Epoch Times.

Gepubliceerd door The Epoch Times (26 september 2023): Why Refusing a SMART Meter Is the Smart Thing to Do

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.