Wednesday, 17 Apr 2024
Vissen biedt vaders en zonen de kans om sterke relaties op te bouwen door middel van een zinvolle activiteit. (Biba Kayewich)

Waarom vaders met hun zonen zouden moeten gaan vissen

Het is meer dan een hengel en molen

De eerste keer dat ik met mijn vader ging vliegvissen, haakte ik hem meteen door zijn vinger. We wisten allebei niet wat we deden (dat was duidelijk) en mijn eerste worp eindigde met een klein bloedbad. Maar even later kregen we de haak eruit en was er geen grote schade aangericht.

We hielden de visexpeditie vol – we trokken samen wankelend dit onbekende rijk van vliegvissen binnen, we waadden ons verder in het koude, zonovergoten, met bladeren omzoomde, door forel geteisterde poelen van de kreek. Die dag vingen we geen enkele vis. Of de volgende. Of die erna.

De hele zomer lang baanden we ons, zittende in een roestende rode F-150, een weg over stoffige landweggetjes door de valleien en over de bergkammen van de Driftless Area op zoek naar forelstroompjes, waarvan de meeste overwoekerde, hopeloze toestanden bleken te zijn. En toen we een geschikte plek gevonden hadden om te vissen, bleef de forel ongrijpbaar.

Er is iets bijna archetypisch aan een vader en een zoon die tijdens de lange, lome zomerdagen met hengel en molen het water op gaan. Of ze nu langs de oevers van glinsterende meren zwerven of in een bootje de stromingen van modderige rivieren trotseren, mannen en jongens hebben altijd hun vrije tijd – en soms hun carrière – besteed aan het achtervolgen van hun vinachtige tegenstanders. Misschien is dat reden genoeg voor de suggestie dat vaders hun zonen moeten meenemen om te gaan vissen. Vissen is zo oud als de menselijke beschaving zelf. Prehistorische vishaken gesneden uit zeeslakkenhuizen werden in 2016 ontdekt in een grot op het Japanse eiland Okinawa.

Maar waarom zouden vaders hun zonen mee moeten nemen om te gaan vissen, naast het feit dat het ons verbindt met onze roots en duizenden jaren oude tradities? Laat me een paar belangrijke redenen geven.

Je verbinden met het buitenleven

In een tijd waarin tieners gemiddeld meer dan zeven uur per dag voor een scherm doorbrengen, zorgt vissen voor het broodnodige contact met de realiteit en een pauze van de digitale wereld. Aan de andere kant biedt tijd in de natuur aantoonbare voordelen voor de gezondheid, zoals een beter kortetermijngeheugen, probleemoplossend vermogen, creativiteit, stressvermindering en een gevoel van welzijn.

Een gevoel van verwondering opbouwen

Naast de louter fysieke voordelen, vormt blootstelling aan de rauwe schoonheid en kracht van het buitenleven onze geest en verbeelding op een diepgaande manier. Zulke ervaringen vermenselijken en veredelen ons. Onderwijskundige John Senior verdedigde de noodzaak om dit gevoel van verwondering in ons leven te koesteren, dat hij definieerde als “de eerbiedige angst die schoonheid in ons opwekt”.

Er is geen alternatief voor het gevoel van vrede, ontzag en mysterie dat je overvalt als de marineblauwe hemel begint te zuchten, sterren tevoorschijn komen en de nachtwezens beginnen te zingen – en ook al is het te donker om nog langer te turen, je verlangt ernaar om te blijven. Dit is voedsel voor het hart en de ziel. In de woorden van Leon Bean leren ervaringen in grote open ruimten ons “ de gemene en kleinzielige dingen van het leven te vergeten.”

Masculiniteits training

De rol die vaders spelen in het bijbrengen van een gezond gevoel van mannelijkheid bij hun zonen is het onderwerp van talloze artikelen en boeken op zich. Voor ons huidige doel is het gewoon de moeite waard om op te merken dat vissen jongens de tijd geeft om het mannelijke gedrag van hun vader te bestuderen en te imiteren. Specifiek vissen biedt een uitstekende manier voor dit soort training omdat het zoeken naar voedsel in het wild een inherent mannelijke handeling is. Mannen moeten voor anderen zorgen en vissen is een heel concrete, praktische manier om dat te doen.

Gezond eten

We kunnen niet om de voor de hand liggende, praktische voordelen van vissen heen: heerlijke, verse vis om thuis boven het kampvuur te grillen of op het fornuis te bakken. Vis zit boordevol voedingsstoffen zoals eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamine D en B2, calcium, ijzer, zink, jodium, magnesium en kalium. Het helpt een gezonde hart- en hersenfunctie te ondersteunen. Er gaat een diepe voldoening uit van het eten van iets dat je met je eigen handen hebt gevangen en waarvan je weet dat het gezond en voedzaam is voor jouw lichaam en dat van je dierbaren.

Relaties bevorderen

Vissen biedt vaders en zonen de kans om sterke relaties op te bouwen door middel van een zinvolle activiteit. (Biba Kayewich)

Gedeelde, zinvolle activiteiten en de daaruit voortvloeiende herinneringen bouwen relaties op tussen mensen, vooral tussen mannen. Mijn ervaring is dat mannen minder snel persoonlijk met elkaar willen praten en hun diepste gedachten, angsten en hoop bij een kopje koffie willen onthullen. Maar mannen leren elkaar wel kennen en respecteren als ze zij aan zij werken aan een waardevol doel. In zo’n geval staat de relatie niet openlijk centraal, waardoor veel mannen zich meer op hun gemak voelen in de situatie.

Maar de relatie blijft, zo niet het hoofddoel van de tijd die aan de activiteit wordt besteed (zeg dat alleen niet tegen de andere jongens). En omdat het vissen (of een andere taak) de handen en ogen bezig houdt, volgen de gesprekken – de echte, betekenisvolle, persoonlijke gesprekken – vaak vanzelf.

Sommige van de meest intieme en vormende gesprekken met mijn vader vonden plaats tijdens die tochten tussen de rotswanden en langs de beekjes op zoek naar beekforel en bruine forel. Meer dan elke andere mannelijke band heeft de relatie tussen zoon en vader deze gelegenheid nodig om de echte, essentiële gesprekken te voeren – gesprekken over toekomstige hoop en vrees, over carrière en roeping, over meisjes, over fouten in het verleden, over misverstanden en vergeving, over gewoon een man zijn in de moderne wereld.

Ik weet niet zeker wat ons, mijn vader en ik, op de been hield tijdens die eerste zomer waarin we op het water de ene mislukking na de andere moesten incasseren. Ik denk dat het een combinatie was van de hierboven beschreven redenen. Maar ik ben blij dat we volhielden – en niet alleen omdat we dat jaar uiteindelijk onze eerste forel aan land brachten. Het kostte zweet, teleurstelling, vechten tegen zwermen muggen en zelfs wat bloed. Maar het was het waard. We hebben de liefde voor een lonende levenslange sport verworven en een band opgebouwd die alle onzekerheden van het leven heeft doorstaan. Het werkte voor ons. Het kan ook werken voor andere vaders en zonen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 juli 2023): Why Fathers Should Take Their Sons Fishing

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.