Sunday, 16 Jun 2024
Dode aalscholvers op een strand in Chili, 31 mei 2023 (Foto door MARTIN BERNETTI / AFP)

Was Covid slechts de voorbode van een grote pandemie?

Covid-19 veroorzaakte wereldwijde paniek ondanks de beperkte risico’s, gericht op een beperkt deel van de bevolking. Als het H5N1-virus het nieuwe gevaar zou worden, hoe zouden we dan reageren op de mutanten van deze vogelgriep, die nu al een buitengewoon capaciteit vertonen om zoogdieren te besmetten en – volgens de onderzoekers – “ernstige gevolgen hebben, met grote neurologische schade”?

De informatie werd slechts gedeeltelijk doorgegeven in de media, die hun handen vol hebben aan de situatie in Taiwan, Oekraïne en de French Open. Maar als het artikel dat op 29 mei in het tijdschrift Nature Communications werd gepubliceerd eenmaal je aandacht heeft getrokken en je op zoek gaat naar de laatste informatie over dit hete hangijzer, ontdek je dat de vogelgriep niet alleen welig tiert in heel Europa en Noord- en Zuid-Amerika, maar ook evolueert met een arsenaal aan mutanten die besmettelijker en gevaarlijker zijn.

Aan de Chileense kust bijvoorbeeld heeft de epidemie sinds december 2022 tienduizenden pinguïns en pelikanen gedood. Bovendien zijn er ook 9.000 zeeleeuwen gestorven, het dubbele van het aantal dat de afgelopen 14 jaar is geregistreerd. “Het is ongekend”, vertelde een lokale visser aan AFP.

In Noord-Amerika zijn er ook talloze gevallen geweest van besmettingen van zoogdieren, waaronder vossen, stinkdieren, lynxen en beren. Wat volgens de specialisten het meest verontrustend is, is dat de overdracht van het ene zoogdier op het andere nu is aangetoond. Hoewel nog niet wordt verwacht dat het virus de speciesbarrière zal overschrijden om mensen te besmetten, werd op 29 maart een Chileense burger besmet en in het ziekenhuis opgenomen, terwijl in Cambodja in februari een klein meisje aan het virus overleed; in mei testten twee Britse pluimveehouders positief.

Het virus achter deze vogelepidemie is H5N1, of “Influenza A/Guangdong/1/1996 (GsGD) A”, geïdentificeerd in Zuid-China in 1996. De ziekte heeft zich als een seizoensgebonden epidemie over de hele wereld verspreid en treft regelmatig pluimveebedrijven. Medio 2021 gebeurde er echter “iets” waardoor de ziekte plotseling veel besmettelijker werd, aldus Richard Webby, viroloog en directeur van het onderzoekscentrum voor vogelziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), geciteerd door AFP. Sindsdien zijn wereldwijd bijna 500 miljoen vogels gestorven aan het virus of moesten worden geslacht op boerderijen.

Erger nog, de wetenschappelijke studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature geeft aan dat het virus ook virulenter is geworden, wat betekent dat het nu vaker dodelijke ziektes veroorzaakt. Toen onderzoekers proefdieren testten die besmet waren met de nieuwste virusstammen, vonden ze een “enorme” hoeveelheid virus in hun hersenen. De hersenschors, hippocampus, kleine hersenen en thalamus zijn op grote schaal aangetast bij geïnfecteerde dieren, die naast ademhalingsproblemen ook de controle over hun bewegingen verliezen, wat leidt tot verlamming van de ledematen.

Professor Webby benadrukte dat het risico voor mensen in dit stadium nog laag is, maar stelde niettemin dat “dit virus niet statisch is, het evolueert”. “Dit verhoogt het risico dat het virus, zelfs bij toeval, genetische kenmerken kan krijgen waardoor het een meer menselijk virus kan worden”, voegt hij eraan toe. Er zijn slechts “twee of drie kleine veranderingen in een van de eiwitten van het virus” nodig om het op grote schaal op mensen over te dragen.

De boodschap van een WHO-deskundige is niet bepaald geruststellend. Epidemioloog Devi Sridhar van de Universiteit van Edinburgh uitte in The Guardian ook zijn bezorgdheid over het gebrek aan voorbereiding door regeringen op wat wel eens de volgende pandemie zou kunnen zijn, met een sterftecijfer van 50-60% onder geïnfecteerden… Vergelijk dit met het percentage van 0,4% voor Covid in Frankrijk. De Verenigde Staten hebben al een massale vaccinatiecampagne op boerderijen aangekondigd, de eerste fase in een klassiek preventieproces dat vroegtijdige opsporing en isolatie omvat.

Het is waarschijnlijk ook de hoogste tijd om bestaande combinaties van antivirale middelen systematisch te testen, zodat we niet opnieuw met lege handen komen te staan als de epidemie uitbreekt. Zullen deze “methoden” voldoende zijn? Net zoals de mensen uit de klassieke oudheid, die in gebeurtenissen naar tekens zochten om de boodschap van de goden over te brengen, zouden we nu al kunnen nadenken over de verborgen betekenis van een ziekte die door vogels wordt overgebracht, d.w.z. een ziekte die vanuit de hemel neerdaalt.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 juni 2023): Le Covid n’était-il qu’une répétition avant « La » grande pandémie ?

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.