Wednesday, 12 Jun 2024
Het podium bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 16 augustus 2018. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

Washington vreest nieuwe Intel-lekken en zet zich schrap voor diplomatieke gevolgen

Amerikaanse federale instanties proberen de diplomatieke gevolgen binnen de perken te houden nadat tientallen geheime documenten over Oekraïne en andere Amerikaanse bondgenoten online zijn gelekt door nog onbekende actoren.

“Amerikaanse functionarissen in het hele agentschap zijn hierover op hoog niveau in gesprek met bondgenoten en partners”, zei Vedant Patel, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een persbriefing op 10 april.

Volgens Patel wil Washington de bondgenoten geruststellen “over onze inzet voor het beschermen van inlichtingen en het waarborgen van onze samenwerkingsverbanden”.

De documenten, waarvan de meeste dateren uit februari of maart van dit jaar, verschenen vorige maand aanvankelijk op online fora zoals Discord en 4Chan.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol arriveert voor de G-20 leiders top in Nusa Dua, op het Indonesische vakantie-eiland Bali op 15 november 2022. (Mast Irham/AFP via Getty Images)

Maar ze kwamen pas in het nieuws op 6 april, toen de New York Times, onder vermelding van “senior Biden administration officials”, hun publicatie op Twitter en Telegram meldde.

Zowel het Pentagon als Justitie proberen nu de bron van de lekken te achterhalen uit vrees dat ze de betrekkingen met bondgenoten kunnen schaden, aangezien sommige gelekte documenten wijzen op mogelijke Amerikaanse spionageactiviteiten.

“Er bestaat geen twijfel over dat ze [de lekken] een risico vormen voor de nationale veiligheid,” zei Patel.

Seoul: Lekken ‘volkomen nep’

De meeste gelekte documenten, bestaande uit tientallen pagina’s tekst en afbeeldingen, hebben te maken met het lopende conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Andere zouden echter geheime informatie bevatten over belangrijke Amerikaanse bondgenoten in Azië en het Midden-Oosten.

Eén document, bijvoorbeeld, lijkt details te geven over gesprekken achter gesloten deuren tussen Zuid-Koreaanse topambtenaren over vermeende druk van de VS op Seoel om meer bij te dragen aan de oorlogsinspanningen van Oekraïne.

De inhoud van het document, en het feit dat het lijkt te zijn verkregen via “signals intelligence” (onderschepte communicatie), suggereert dat Amerikaanse diensten de regering van Zuid-Korea, een langdurige bondgenoot van de Verenigde Staten, mogelijk hebben bespioneerd.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi tijdens de Bagdad-conferentie in de Iraakse hoofdstad op 28 aug. 2021. (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

Op 11 april besprak de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin de kwestie in een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Lee Jong-sup.

Op dezelfde dag zei de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol dat beschuldigingen als zou zijn kantoor het doelwit zijn geweest van Amerikaanse spionage “volstrekt onjuist” waren.

Elke poging om de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea te schaden is in strijd met het “nationale belang” van Zuid-Korea, aldus Yoon in een verklaring.

Yoon zal later deze maand naar Washington gaan voor besprekingen met de Amerikaanse president Joe Biden.

Zuid-Koreaanse oppositieleden hebben echter de vermeende Amerikaanse spionage op overheidsfunctionarissen als een inbreuk op de nationale soevereiniteit van het land bestempeld.

Toen hem werd gevraagd naar de kwestie Zuid-Korea, benadrukte Patel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het engagement van de VS met Zuid-Korea “ijzersterk” is.

“Zij zijn een van onze belangrijkste partners in de regio”, zei hij.

De Verenigde Staten, zo voegde hij eraan toe, “zijn op hoog niveau in gesprek met onze bondgenoten en partners … om hen gerust te stellen wat betreft onze inzet om inlichtingen en gevoelige documenten veilig te stellen, en om onze inzet voor de veiligheid van de samenwerkingsverbanden die we met deze landen hebben, te waarborgen”.

Ondertussen komen ook de betrekkingen van de VS met Israël, dat lang werd aanzien als een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten, mogelijk ook onder druk te staan door de lekken.

Eén uitgelekt document lijkt te suggereren dat de aanhoudende protesten tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werden aangemoedigd door de Israëlische inlichtingendienst Mossad – een bewering die door het kantoor van Netanyahu ronduit wordt ontkend.

Op de vraag of de lekken de Amerikaans-Israëlische betrekkingen negatief zouden kunnen beïnvloeden, benadrukte Patel het “diepe partnerschap” tussen beide landen.

Maar hij weigerde details te geven over de “privé besprekingen” die nu gaande zijn tussen de Verenigde Staten en hun bondgenoten, behalve dat ze “op het hoogste niveau” plaatsvinden.

Komt er nog meer?

De lekken lijken ook Egypte, een andere langdurige bondgenoot van de Verenigde Staten, te hebben verstrikt.

Op 10 april berichtte de Washington Post dat, volgens een uitgelekt document, de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi opdracht zou hebben gegeven tot de productie van 40.000 raketten die in het geheim aan Rusland zouden worden geleverd.

Het document, dat dateert van 17 februari, beweert verder dat Al-Sisi militaire functionarissen opdroeg het plan geheim te houden “om problemen met het Westen te voorkomen.”

Nadat de Washington Post het rapport publiceerde, citeerde het Egyptische staatsagentschap Al-Ahram een regeringsbron die zei dat de beweringen “niet waar zijn”.

“Egypte voert een evenwichtig beleid met alle internationale partijen, waarbij vrede, stabiliteit en ontwikkeling de belangrijkste factoren zijn die het beleid bepalen”, aldus Al-Ahram.

Ook Moskou ontkende de beschuldiging, die Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov omschreef als “de zoveelste flauwekul”.

“Dit is iets waar we de laatste tijd al vaker mee te maken hebben gehad,” zei hij.

Ondertussen houden Amerikaanse functionarissen rekening met de mogelijkheid dat er nog meer geheime documenten online zullen verschijnen.

“We weten niet wie hierachter zit. We weten niet wat het motief is,” vertelde de Amerikaanse woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby op 10 april aan verslaggevers.

Hij voegde eraan toe: “We weten niet wat er nog meer achter zit.”

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 april 2023): Washington Braces for Diplomatic Fallout Amid Fears of Further Intel Leaks

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.