Saturday, 20 Apr 2024
(Met dank aan Shen Yun Performing Arts)

Wat je moet weten als je een concert bijwoont van het Shen Yun Symfonieorkest

Shen Yun Symphony Orchestra is terug na een onderbreking van drie jaar, en zal twee concerten geven op 22 oktober in de David Geffen Hall in New York City

Maanden nadat het wereldberoemde Shen Yun Performing Arts haar grootste tour ooit beëindigde, zullen de beste muzikanten van de acht gezelschappen van Shen Yun voor het eerst samen optreden in het Lincoln Center.

Shen Yun Symfonie Orkest zal slechts twee concerten geven op 22 oktober, om 13.00 en 17.00 uur.

Terwijl het in New York gevestigde Shen Yun, ‘s werelds belangrijkste klassieke Chinese dansgezelschap, een begrip is geworden, hebben minder mensen gehoord van Shen Yun Symfonie Orkest (SYSO).

Je hoeft de muziek niet te kennen

Shen Yun’s eigen componisten hebben sinds 2006 gewerkt onder leiding van Artistiek Directeur D.F. om volledig originele werken te creëren voor de voorstellingen van het gezelschap, die over het algemeen uit ongeveer 15 dans- en muziekvignetten bestaan.

De muziek bestaat over het algemeen uit oude Chinese melodieën, gearrangeerd om te profiteren van de grootsheid van een westers orkest.

Op een paar Chinese instrumenten na—percussiestukken zoals de houten blokken, de tweesnarige erhu en de Chinese luit pipa—is de rest van het ensemble een typisch klassiek orkest. Als zodanig zijn de orkesten van Shen Yun de enige ter wereld met Chinese instrumenten als vaste leden van het ensemble. Het is wat sommige muzikanten hun “geheime recept” hebben genoemd.

Als antwoord op de populaire vraag vormde Shen Yun SYSO, een ensemble van meer dan 100 van zijn beste muzikanten. In 2012 stond SYSO op het podium voor haar debuut in Carnegie Hall.

Elk SYSO concert bevat verschillende originele stukken, waaronder muziek die oorspronkelijk geschreven is om dansvoorstellingen te begeleiden, of geheel nieuwe werken. Men hoeft de muziek niet te kennen of een Shen Yun voorstelling gezien te hebben om van de muziek te kunnen genieten.

Publieksleden, vooral musici en frequente concertbezoekers, hebben verklaard dat Shen Yun’s werken een nieuwe grens vormen in klassieke muziek; het uitbeelden van de thema’s en verhalen van het oude China en haar goddelijk geïnspireerde cultuur door middel van de universele taal van klassieke muziek.

“Het is alsof je een droom binnenstapt,” zei muziekdocent en podiumdirecteur Myriam Bourget, die beschreef hoe het publiek de adem leek in te houden toen de erhu-virtuoos een solo uitvoerde.

“Ik vond het gewoon zo mooi … het is erg spiritueel, het is transcendentaal denk ik,” zei John Locke, een muzikant bij het Baltimore Symphony Orchestra, die een Shen Yun voorstelling bijwoonde nadat hij het pad van Shen Yun had gekruist bij de plaatselijke concertzaal en hun muzikale repetities had gehoord.

“Het was onwerkelijk!” zei violist Valentine Reynaud. “Voor mij is het iets dat nog nooit eerder gehoord heb, omdat ik hier een heel klassieke opleiding heb gehad en deze Chinese instrumenten zijn echt heel mooi, heel uniek … Ik vond het heel ontroerend.”

“Het concert was alsof je werd getransporteerd—een explosie—het universum werd gecreëerd—en het geluid was echt authentiek. Het was, op dat moment, alsof ik het zelf hoorde,” zei Amon Denur, die met zijn familie een concert in Dallas bijwoonde.

Zowel westerse als Chinese klassieke muziek wordt uitgevoerd door SYSO

In een SYSO concert worden de originele werken uitgevoerd naast klassieke favorieten zoals die van Beethoven, Tsjaikovski en Saint-Saens. Het orkest heeft kroningsmarsen, populaire fragmenten uit balletten en opera’s en concerten met Shen Yun solisten uitgevoerd. De Chinese instrumenten zitten deze stukken uit—deze klassieke werken worden uitgevoerd zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren.

“Het stuk van Tsjaikovski, de solo-violist, bracht tranen in mijn ogen. Het was erg ontroerend, en dit was de eerste keer dat ik mijn dochter meenam naar een symfonie, en ze beschrijft dat ze de rillingen over haar rug kreeg,” zei dominee en psychotherapeut Brad Brodeur na een uitvoering in Washington, D.C.

Het programma van dit jaar bevat Sibelius‘ “Finlandia“, het laatste deel van Dvorak’s “Nieuwe Wereld” Symfonie en het “Butterfly Lovers Vioolconcert” naast de originele Shen Yun werken—een line-up die de universaliteit van de klassieke taal laat zien.

Blijf tot het einde!

SYSO staat bekend om het geven van toegiften, en soms meerdere. Het orkest heeft toegiften gegeven in concertzalen over de hele wereld, waarbij het publiek meldde dat het twee uur durende optreden veel te snel voorbij vloog.

Elizabeth Raum, componist en bekroond hoboïst van de symfonie, was verbaasd over de reactie van het publiek voorafgaand aan de toegiften nadat ze een optreden had bijgewoond.

“Ik moet zeggen dat het spectaculair was en ik ben overdonderd door de kwaliteit van de musici—ze zijn geweldig,” zei mevrouw Raum. “Ik denk dat het publiek ook overdonderd was. Ik denk niet dat ik ooit twee staande ovaties en twee toegiften zoals deze heb gezien, en ik denk dat het zou zijn doorgegaan, maar de dirigent vertrok.”

Bekijk hieronder een paar van de toegiften van voorgaande jaren:

Aanvullende toegiften zijn te vinden op GanJingWorld.com en ShenYunCreations.com.

Tickets zijn nu te koop via ShenYunSymphony.org.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 oktober 2023): What to Know If You’re Attending a Shen Yun Symphony Orchestra Concert

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.