Sunday, 23 Jun 2024
Shen Yun Performing Arts danseres Angelia Wang tijdens de repetitie. (Shen Yun Performing Arts)

Wat is er nodig om een Shen Yun danser te zijn?

Dansers van Shen Yun Performing Arts leven hun leven onder felle podiumlichten, maar het is niet alleen op het podium dat ze schitteren. Hun schoonheid komt van binnenuit, en het is een schoonheid waarmee geen enkele hoeveelheid make-up of mooie kostuums zich kan meten.

In deze video van Shen Yun Zuo Pin krijgen we een kans om de mate van mentale kracht en fysieke toewijding te zien die een artiest van dit in New York gevestigde podiumkunstengezelschap nodig heeft om jaar na jaar honderden optredens te voltooien.

“Er is een geest van staal en ledematen van rubber voor nodig.”

Wanneer iemand een vaardigheid beheerst, betekent dit dat hij er een immense hoeveelheid tijd en moeite in heeft gestoken, en vooral, een groot deel van zijn hart. De dansers van Shen Yun zijn niet alleen artiesten; zij zijn atleten; zij zijn de dragers van de traditionele Chinese geschiedenis; en misschien het belangrijkste, zij zijn belichamingen van nederigheid.

Ze laten dansen er gemakkelijk uitzien, wat ongelooflijk moeilijk is. Van het beheersen van eenvoudige passen zoals “yuan chang” -kleine snelle passen waardoor het lijkt alsof de dansers zweven- tot intense, atletische salto’s zoals de front aerial en handsprings, de dansers laten hun bewegingen moeiteloos lijken. Deze video gunt ons een blik op hun training.

“Je moet in het verleden duiken om de toekomst te inspireren.”

Shen Yun is niet alleen een dansgezelschap dat klassieke Chinese dans uitvoert. Het is een groep die vastbesloten is China’s 5000 jaar beschaving nieuw leven in te blazen. Deze missie kan leiden tot de vraag: Waarom moet de Chinese cultuur nieuw leven worden ingeblazen?

De geschiedenis van China wordt samengevat door het komen en gaan van dynastieën, zoals de Han-, Tang-, Ming- en Qing-dynastieën. Na de Qing werd China de Republiek China en vervolgens viel het onder communistisch bewind en kreeg het de naam Volksrepubliek China. Onder het communisme werden de geest en de essentie van alle voorgaande dynastieën vernietigd tijdens de Culturele Revolutie.

In 2006 richtten kunstenaars Shen Yun op om de mooiste aspecten van de traditionele Chinese cultuur te doen herleven en ze aan een wereldwijd publiek te introduceren. Tijdens een Shen Yun voorstelling zijn de toeschouwers getuige van de geschiedenis die tot leven komt en ervaren zij de schoonheid van het China van voor het communisme.

Niet alleen doet het gezelschap de traditionele Chinese cultuur herleven, het doet ook de klassieke Chinese dans in zijn puurste vorm herleven. In China geven zelfs de meest prestigieuze dansscholen geen les in zuivere klassieke Chinese dans. Dansscholen in China hebben een dansvorm ontwikkeld waarin ballet en klassieke Chinese dans worden vermengd.

“We moeten eerst onszelf veranderen om de wereld te veranderen.”

De artiesten van Shen Yun mediteren en bestuderen de leer van Falun Dafa. Zij geloven dat zij door zichzelf te verbeteren die goedheid via dans aan het publiek kunnen overbrengen.

Dit is een deel van de reden waarom zoveel toeschouwers zich lichter en gelukkiger voelen na het zien van een Shen Yun voorstelling. De dansers stralen positiviteit uit, en de voorstellingen van Shen Yun zijn vrij van negativiteit. Zelfs droevige verhalen eindigen positief en zijn gevuld met hoop. Elk dansverhaal heeft een moraal waarvan de kijker kan leren. Shen Yun is een baken van hoop in deze verwarrende tijd.

Om de dansers in training te zien, bekijk bit.ly/DancerTraining

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 november 2022): What Does It Take to Be a Shen Yun Dancer?

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.