Thursday, 18 Jul 2024
Op een bestandsfoto is de flap van de terroristische groepering ISIS te zien. (Hussein Malla/AP Foto)

Wat we weten over ISIS-K, de vermeende daders van het bloedbad in het Concertgebouw in Moskou

Aangezien er nog steeds vragen zijn of de groep inderdaad achter de aanval zat, is dit wat je moet weten over ISIS-K.

In de nacht van 22 maart kwamen ten minste 133 mensen om bij een slachtpartij in een concertzaal in Moskou, wat de dodelijkste terreuraanslag op Russische bodem was in meer dan tien jaar. De terreurgroep Islamitische Staat Khorasan (ISIS-K), die in Afghanistan is gevestigd, eiste de verantwoordelijkheid voor het bloedbad op.

In een verklaring op de sociale media eiste deze tak van ISIS de verantwoordelijkheid voor het bloedbad op, hoewel noch het Kremlin noch de Russische veiligheidsdiensten officieel de terreurgroep als schuldige van de aanslag hebben aangewezen.

Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris vertelde ondertussen aan The Associated Press dat Amerikaanse inlichtingendiensten hadden bevestigd dat ISIS verantwoordelijk was voor de aanslag.

De Russische president Vladimir Poetin, die zinspeelde op een mogelijke Oekraïense betrokkenheid, beweerde op 23 maart dat de aanvallers samenzweerders hebben aan de Oekraïense kant van de grens.

“Ze reisden in de richting van Oekraïne waar ze, volgens voorlopige informatie, een mogelijkheid hadden om de grens over te steken,” zei hij.

Terwijl er vragen blijven over de beweegredenen van de groep en of de groep überhaupt achter de aanval zat, is hier wat er bekend is over ISIS-K.

Wie is ISIS-K?

ISIS-K ontstond eind 2014 in Oost-Afghanistan en is nog steeds een van de meest actieve terroristische groeperingen die onder de vlag van de ISIS strijden. ISIS-K heeft gezegd een islamitisch kalifaat te willen stichten dat zich uitstrekt over West- en Centraal-Azië.

In het afgelopen decennium heeft ISIS-K een reputatie opgebouwd van wreedheid. Ze nemen het op tegen de Taliban, die nu het land besturen nadat de Verenigde Staten en hun bondgenoten hun troepen in augustus 2021 hadden teruggetrokken. Tot de doelwitten van de groep behoort ook Iran, de Islamitische Republiek die wordt gedomineerd door een geestelijke hiërarchie die de sjiitische school volgt en die zij als ketters beschouwen.

In januari, tijdens een herdenkingsceremonie in Iran voor commandant Qassem Soleimani , die vier jaar geleden omkwam bij een Amerikaanse droneaanval, werden door twee explosies bijna 100 mensen gedood. ISIS-K eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op, hetgeen ook door de Amerikaanse inlichtingendienst werd bevestigd.

In september 2022 eiste ISIS-K de verantwoordelijkheid op voor een dodelijke zelfmoordaanslag op de Russische ambassade in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Rusland is een van de weinige landen die een diplomatieke missie in Kabul heeft behouden na de machtsovername door de Taliban. Hoewel het Kremlin het Taliban-regime niet officieel erkent, zijn er gesprekken geweest over een mogelijke deal om Russische olieproducten te importeren in ruil voor Afghaanse mineralen.

De actieve oppositie van ISIS-K tegen het Taliban-regime strekt zich ook uit tot Peking, dat streeft naar nauwere banden met het Taliban-regime in een poging om handelsroutes en toegang tot grondstoffen die cruciaal zijn voor zijn militaire opbouw veilig te stellen. In december 2022 bombardeerde ISIS-K een Chinees hotel in Kabul dat vooral Chinese burgers ontving.

Tijdens de chaotische evacuatie van 2021 liet een zelfmoordterrorist explosieven ontploffen op de internationale luchthaven van Kabul, waarbij 13 Amerikaanse soldaten en meer dan 150 Afghanen die het land wilden ontvluchten om het leven kwamen. In april 2023 vertelde het Witte Huis de families van de 11 mariniers, de matroos en de soldaat die bij de ontploffing om het leven kwamen dat de ISIS-K leider die de aanval op het vliegveld organiseerde “gedood was in een operatie van de Taliban”.

Op 7 maart waarschuwde de hoogste generaal die toezicht houdt op de militaire operaties van de VS in het Midden-Oosten dat ISIS-K steeds meer aanvallen lijkt te gaan uitvoeren op het grondgebied van Westerse landen.

“Ik schat in dat ISIS-Khorasan de mogelijkheid en de gedrevenheid heeft om binnen slechts zes maanden en met weinig tot geen waarschuwing de Amerikaanse en Westerse belangen in het buitenland aan te vallen,” zei legergeneraal Michael Kurilla, commandant van het U.S. Central Command.

Tegelijkertijd waarschuwde de Amerikaanse ambassade in Rusland voor een “dreigende” terroristische aanslag in Moskou en vertelde Amerikanen in de stad om mensenmassa’s te vermijden, de lokale media in de gaten te houden en oplettend te zijn in hun omgeving.

Deze waarschuwing kwam enkele uren nadat Russische functionarissen zeiden dat ze met succes een aanval van ISIS-K op een synagoge in de stad hadden voorkomen. De Russische Federale Veiligheidsdienst, de contraspionagedienst van het land, zei dat de terroristen “voorbereidingen troffen om de bezoekers van een synagoge met vuurwapens aan te vallen” en dat ze “geneutraliseerd” werden tijdens een vuurgevecht.

Rusland legt mogelijk verband met Oekraïne

In een televisietoespraak suggereerde Poetin een mogelijk verband tussen het bloedbad van 22 maart en Oekraïne, dat het derde jaar ingaat van een grootschalige Russische invasie.

“Ik spreek u vandaag toe in verband met de bloedige, barbaarse terreurdaad, waarbij tientallen onschuldige, vreedzame mensen het slachtoffer werden,” zei Poetin, die onlangs een verpletterende herverkiezingsoverwinning behaalde, in zijn eerste publieke opmerkingen sinds de aanslag.

“Alle vier de daders van de terroristische aanslag, die mensen doodschoten, zijn aangehouden. Ze reisden in de richting van Oekraïne, waar ze volgens voorlopige informatie een mogelijkheid hadden om de grens over te steken.”

Oekraïne heeft elke betrokkenheid ontkend en heeft het Kremlin ervan beschuldigd de aanval te misbruiken om binnenlandse steun voor zijn oorlogsinspanningen te verkrijgen.

Mykhailo Podolyak, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, heeft elke betrokkenheid ontkend.

“Oekraïne heeft nooit zijn toevlucht genomen tot terroristische methoden”, schreef Podolyak in een bericht op X. “Alles in deze oorlog zal enkel en alleen op het slagveld worden beslist.

“Er bestaat niet de minste twijfel over dat de gebeurtenissen in de buitenwijken van Moskou zullen bijdragen aan een sterke toename van militaire propaganda, versnelde militarisering, uitgebreide mobilisatie en, uiteindelijk, het opvoeren van de oorlog.

“En ook om manifeste genocidale aanvallen op de burgerbevolking van Oekraïne te rechtvaardigen.”

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende ook dat het land enige betrokkenheid had en beschuldigde Moskou ervan de aanval te gebruiken om zijn oorlogsinspanningen te verrechtvaardigen.

“Wij beschouwen dergelijke beschuldigingen als een geplande provocatie door het Kremlin om de anti-Oekraïense hysterie in de Russische samenleving verder aan te wakkeren, voorwaarden te scheppen voor een verhoogde mobilisatie van Russische burgers om deel te nemen aan de criminele agressie tegen ons land en Oekraïne in diskrediet te brengen in de ogen van de internationale gemeenschap”, zei het ministerie in een verklaring.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 maart 2024): What We Know About ISIS-K, Alleged Perpetrators of Moscow Concert Hall Massacre

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.