Wednesday, 12 Jun 2024
Exemplaren van de lokale Apple Daily krant worden gedrukt in de drukkerij van het bedrijf in Hongkong vroeg op 18 juni 2021. (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

‘We gaan door’ zegt Pro-democratische krant in Hongkong na politie-inval en arrestatie van leidinggevenden

Apple Daily zal in Hongkong blijven bestaan, ook al hangt de persvrijheid “aan een zijden draadje”, aldus de lokale krant donderdag in een open brief aan de lezers, nadat 500 politiemensen ‘s ochtends een inval hadden gedaan in het hoofdkantoor en vijf personeelsleden hadden gearresteerd.

De politie van Hongkong nam een groot aantal journalistieke documenten en elektronische apparaten in beslag, waaronder 38 computers en mobiele telefoons van journalisten, na een inval van vijf uur bij de lokale pro-democratische krant op donderdagochtend. De journalistieke documenten werden bestempeld als bewijs van een “misdaad” onder de nationale veiligheidswet van Peking.

Twee directieleden en drie nieuwsmedewerkers, die donderdagochtend vroeg in hun huizen werden gearresteerd, werden beschuldigd van overtreding van artikel 29: “samenspannen met het buitenland of buitenlandse machten om de nationale veiligheid in gevaar te brengen.”

De uitgever Chan Pui-man, CEO Cheung Kim-hung en hoofdredacteur Ryan Law behoorden tot de vijf arrestanten van donderdagochtend.

Apple Daily liet de lezers weten dat de 26 jaar oude krant “te maken heeft met een ongekend hard optreden van het regime,” aangezien dit de tweede keer is dat de politie een inval doet in de nieuwsredactie nadat Beijing de nationale veiligheidswet aan Hongkong heeft opgelegd. Afgelopen augustus werd het hoofdkantoor binnengevallen door 200 politieagenten uit Hongkong. Jimmy Lai, de oprichter van de krant, zit momenteel in de gevangenis en wordt beschuldigd van het schenden van de nationale veiligheidswet.

De vrijheid van meningsuiting in Hongkong “hangt aan een zijden draadje”, aldus de publicatie in een open brief aan de lezers.

“Het Hongkong van vandaag voelt onbekend aan en laat ons sprakeloos. Het voelt alsof we machteloos zijn om het regime ervan te weerhouden zijn macht naar eigen goeddunken uit te oefenen,” vervolgde de brief.

Apple Daily’s mede-uitgever Chan Pui-man werd op 17 juni 2021 geboeid van het Apple Daily hoofdkantoor in Hongkong naar een auto geleid. (Adrian Yu/The Epoch Times)

De regering van Hongkong heeft 18 miljoen HKD (ongeveer 2,32 miljoen dollar) aan activa bevroren die verband houden met de krant, die eigendom was van Apple Daily, Apple Publishing & A.D. Internet Limited.

De laatste maatregel zal naar verwachting gevolgen hebben voor de kasstroom van het bedrijf. Next Digital Limited, de moedermaatschappij van Apple Daily, heeft de handel op de beurs van Hongkong vanochtend opgeschort.

Een afschrikkend effect

Op donderdagmiddag zei senior superintendent Steve Li van de nationale veiligheidsafdeling van de politie van Hongkong dat de aanklachten tegen Apply Daily verband houden met artikelen die sinds 2019 zijn gepubliceerd en die buitenlandse regeringen opriepen om sancties op te leggen aan Beijing en de regering van Hongkong.

Maar de veiligheidssecretaris John Lee weigerde uit te wijden over de “ten laste gelegde” artikelen of andere details met betrekking tot de aanklachten bekend te maken.

Steve Li, hoofd van de nationale veiligheidsdienst van Hongkong, spreekt de lokale media toe in Hongkong op 17 juni 2021. (Sung Pi-lung/The Epoch Times)

Kelvin Sin Cheuk-nam, plaatsvervangend woordvoerder van de Democratische Partij van Hongkong, zei dat de arrestaties en de inval het afschrikkend effect op de lokale media nog hebben versterkt.

Hij zei dat het publiek in verwarring is over hoe de berichten “buitenlandse krachten ophitsen”, omdat de reikwijdte van de nationale veiligheidswet te onduidelijk is.

De voorzitter van de Hongkong Journalists Association, Chris Yeung, noemde de situatie van de persvrijheid in Hongkong “onbeschrijflijk beangstigend”.

Yeung vreesde dat “het publiek zich onveilig en ongemakkelijk zal voelen om met de media te praten” omdat “journalistiek materiaal niet beschermd wordt”.

“Zelfcensuur zal erger worden als journalisten niet zeker weten of ze hun informatiebronnen kunnen beschermen,” zei Yeung.

Standvastig

Maar ondanks de repressie waren er tekenen van verzet bij Apple Daily.

De echtgenoot van Chan Pui-man zei op Facebook dat Chan de hulp van een advocaat had. Hij zei dat Chan “sterk en kalm” is en sprak zijn dank uit voor de bezorgdheid en steunbetuigingen van het publiek.

“Desondanks houdt het personeel van Apple Daily voet bij stuk”, aldus Apple Daily in de open brief.

“De geschiedenis zal een oordeel vellen over de beschuldigingen tegen Apple Daily.”

“Hoewel we worden geconfronteerd met een ingrijpende onderdrukking van onze publicatie, zal het personeel van Apple Daily trouw vasthouden aan onze taken en doorzetten tot het einde om de komst van de dageraad te zien,” aldus de publicatie in haar conclusie.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (24 juni 2021): ‘We Will Press On’: Hong Kong Pro-Democracy Paper Says After Police Raid, Arrest of Executives

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.