Thursday, 18 Apr 2024
Mary Fairgrieve en Colin Paterson woonden op 14 februari 2024 Shen Yun Performing Arts bij in SEC Armadillo, in Glasgow. (Mary Mann/De Epoch Times)

‘We waren allemaal goddelijk voor we naar de aarde kwamen’, zegt een toeschouwer van de Shen Yun Glasgow

GLASGOW, Schotland – De avondvoorstelling van Shen Yun Performing Arts op 14 februari in het SEC Armadillo in Glasgow bracht het publiek in verrukking. Colin Paterson en Mary Fairgrieve genoten tijdens de hele voorstelling.

Mevrouw Fairgrieve, een kunstenares, zei: “Ik hou van de interactie van de live dansers met het digitale decor. Het is werkelijk interessant. Het is een nieuw concept, ik vind het echt geweldig. Ik heb dit nog nooit eerder gezien,” zei ze. De presentatie van Shen Yun bevat een interactieve achtergrond die deel uitmaakt van de dans.

Mevr. Fairgrieve werkt in de tweedimensionale media. Met haar artistieke achtergrond genoot ze van de manier waarop de productie is opgebouwd. “Oh, ik vind het geweldig. Ik hou ervan hoe jullie alles in elkaar hebben gezet. Het is verbazingwekkend.”

De Chinese cultuur inspireerde mevr. Fairgrieve. “Het is altijd interessant om over de culturen van andere landen te leren, absoluut. En het is prachtig om ernaar te kijken. Ik waardeer het echt dat ik de kans krijg om andere culturen te ervaren. Het is prachtig,” zei ze.

Dhr. Paterson voelde de connectie met spirituele dimensies, vooral in de Chinese cultuur van vóór het communisme en de connectie met het goddelijke en de hemel. “Ik denk dat het spirituele aspect heel goed overkomt en ik denk dat het heel veel verklaart over de Chinese samenleving,” zei hij. “We waren allemaal goddelijk voordat we naar de aarde kwamen.”

Door middel van klassieke Chinese dans en muziek deelt Shen Yun de schoonheid van China’s authentieke 5000 jaar geschiedenis met de wereld. Sinds de oprichting in 2006 heeft het gezelschap wereldwijd lofbetuigingen ontvangen voor hun missie om de traditionele Chinese cultuur te laten herleven.

Mevr. Fairgrieve zei, “Ik denk dat de wereld best een paar eeuwen terug kan gaan en wat inspiratie kan opdoen van deze ideeën en idealen.”

Shen Yun promoot traditionele waarden, en dhr. Paterson gelooft dat deze vandaag de dag belangrijk zijn. “Ik ben een groot voorstander van traditionele waarden. De samenleving moet tegenwoordig naar zichzelf kijken. Vooral jonge mensen zouden zich meer moeten richten op werken.”

Mevr. Fairgrieve waardeerde alle aspecten van de productie, vooral de artiesten. “Heel erg bedankt voor de schoonheid en de discipline en voor het harde werk. Heel erg bedankt.”

Aan de Shen Yun artiesten: ‘We vinden jullie allemaal fenomenaal’.

Een groep zorgverleners woonde op 14 februari 2024 Shen Yun Performing Arts bij in SEC Armadillo in Glasgow. (Mary Mann/De Epoch Times)

Een blije groep collega’s woonde de voorstelling van Shen Yun in Glasgow bij. Alison Fletcher, een verzorgster voor volwassenen, zei dat de groep van Helensburgh en Lamond Carers was. Mevr. Fletcher zei dat iedereen in de groep zorg verleent aan geliefden thuis. “We hebben erg genoten van de show,” zei ze. “Dit is een leuke onderbreking voor hen, een kleine pauze van hun zorgtaken en een beetje ontspanning.”

Zij vertelde, samen met anderen in de groep, hoe ze genoten van de dansen met bloemen en waaiers. “We gaan elke week naar een Tai Chi-groep om te ontspannen en we doen wat waaierwerk. Dus ja, we hebben er echt van genoten.”

Mevr. Fletcher en haar groep genieten van de Chinese cultuur, maar zei dat ze niet wist dat Shen Yun verboden is in China. “We [oefenen] allemaal elke week Tai Chi, en we hebben verschillende Chinese theesoorten. We zijn dus allemaal erg geïnteresseerd in de Chinese cultuur. Het is een voorrecht om het buiten China te zien,” zei ze.

Traditioneel had China een spirituele cultuur – een diepe verbinding met het goddelijke.

Chris Godwin, een Tai Chi-instructeur die bij de groep hoort, waardeert de Chinese cultuur en zei: “Omdat ik een klein beetje op de hoogte ben van de Chinese geschiedenis, had ik het gevoel dat ik naar iets keek dat zeer, zeer oud en heel traditioneel is.”

Hij zei dat hij resoneerde met de spirituele aspecten van de Chinese cultuur en de gevechtskunsten. “Omdat, zoals je weet, traditioneel Chinees theater altijd een sterke link heeft tussen het spirituele en het theater,” zei hij.

“En er was ook een sterke link tussen gevechtssporten, het theater en het spirituele”. Dhr. Godwin zei: “De communisten kwamen aanzetten met een bepaalde onderverdeling: Zij noemden het Qigong.”

Dhr. Godwin gaf een oudere term voor Qiqong. “De oude, oude term is Daoyin Yangsheng, [wat vertaald betekent] ‘leven cultiveren’.”

Dhr. Godwin merkte op dat Boeddhisme “altijd een deel van de Chinese cultuur is geweest vanaf de derde eeuw.” Hij was blij dat Shen Yun de traditionele Chinese cultuur nieuw leven inblaast. “Ik denk dat het een zeer oude Chinese traditie weer tot leven brengt,” zei hij.

Mevr. Fletcher zei tegen de artiesten: “Heel erg bedankt. We vinden jullie allemaal fenomenaal. We kunnen jullie niet genoeg bedanken. Het is fantastisch. Dankjewel aan jullie allemaal.”

Met shows in meer dan 200 steden op vijf continenten, is het tourseizoen van 2024 het drukste tot nu toe voor de artiesten van Shen Yun. Shen Yun komt ook naar België. Op 5 en 6 maart zullen ze drie shows opvoeren in Kursaal Oostende.

Verslaggeving door Mary Mann en Yvonne Marcotte.

The Epoch Times is een trotse sponsor van Shen Yun Performing Arts. We hebben verslag uitgebracht van de reacties van het publiek sinds de oprichting van Shen Yun in 2006.

Gepubliceerd door The Epoch Times ( februari 2024): ‘We Were All Divine Before We Came to Earth’: Scottish Theatergoer

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.