Monday, 04 Mar 2024
"Spook onder de klif" door Emili Vilamala Benito. (Emili Vilamala Benito/Royal Meteorological Society)

Weerfotograaf van het jaar 2022: spectaculaire foto’s vieren de mysterieuze stemmingen van de natuur

Uit duizenden inzendingen van 119 verschillende landen hebben de juryleden van de Royal Meteorological Society (RMS) de 2022 winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse wedstrijd Weerfotograaf van het Jaar, en de beelden zijn ronduit adembenemend.

Dit was de 7e editie van de wedstrijd van de RMS en de winnaars ontvingen de geldprijzen van 500 pond sterling (580 dollar) voor de eerste plaats, 250 pond sterling (290 dollar) voor de tweede plaats en 100 pond sterling (115 dollar) voor de derde plaats. Ze kregen ook een Canon SELPHY CP1300-printer en mediapakket en een jaar gratis lidmaatschap van de Royal Meteorological Society.

De winnaar: ‘Storm Eunice’

De Britse fotograaf Christopher Ison behaalde de eerste plaats met zijn dynamische foto “Storm Eunice”. Het beeld toont woeste golven bij vloed tegen de stoïcijnse structuur van een vuurtoren, genomen tijdens de allereerste rode stormwaarschuwing in Newhaven, aan de zuidkust van Engeland, in 2021.

“Storm Eunice” door Christopher Ison. (Christopher Ison/Royal Meteorological Society)

Ison, 50, zei in een persbericht: “Ik wist dat ik een plek moest vinden om het vast te leggen; dit zou groots worden! Ik was redelijk vroeg ter plaatse en trof veel fotografen aan die al doorweekt waren van de regen en het zeewater en heel dicht bij de havenmuur stonden. Ik besloot om hogerop en iets verder weg te gaan staan, met mijn rug naar het weer.

Isons keuze loonde en hij werd beloond met een unieke en dramatische fotoserie inclusief zijn winnende foto. De jury was het erover eens dat Isons foto-inzending een voorbeeld was van “de kracht van de natuur”.

Tweede plaats: ‘Frozen’

De tweede plaats werd toegekend aan Zhenhuan Zhou, 55, uit Toronto, Canada, voor zijn mystieke foto van een met ijspegels bezaaide Niagara Falls in Ontario, getiteld “Frozen”.

“Frozen” door Zhenhuan Zhou. (Zhenhuan Zhou/Royal Meteorological Society)

Derde plaats: ‘Spook onder de klif’.

De derde plaats ging naar de 68-jarige Emili Vilamala Benito uit Barcelona, Spanje, voor ” Spook onder de klif ” – een weergave van een gigantisch optisch verschijnsel dat kan optreden wanneer de schaduw van de waarnemer naar beneden wordt geworpen op de ochtendmist van de klif van Tavertet, Barcelona.

Benito zei: “In dit geografische gebied kun je deze verschijnselen zien vanwege de ochtendmist, en wanneer deze vervaagt, is het mogelijk om dit spectaculaire optische fenomeen te zien.”

“Spook onder de klif” door Emili Vilamala Benito. (Emili Vilamala Benito/Royal Meteorological Society)

De wedstrijd verwelkomde ook inzendingen voor de subcategorieën “Jonge fotograaf”, “Mobiele telefoon” en “Publiekslieveling”.

Young Weather Photographer of the Year 2022 ging naar de Amerikaanse fotograaf Eris Pil, uit Pennsylvania. Slechts 17 jaar oud en met behulp van een Google Pixel 3-telefoon stuurde Eris haar foto “Mammatus Sunset” in, waarop de lucht zachtjes wordt verlicht door bolvormige, tegenlichtende wolken in een zeldzaam fenomeen dat bijzonder moeilijk vast te leggen is.

Pil zei: “Ik hou van mammatuswolken; dit was de eerste keer dat ik ze zag. Ik hoop dat ik de kans krijg om ze nog eens te zien, en ik ben verheugd om met anderen te delen hoe ze eruit zien.”

“Mammatus Sunset” door Eris Pil. (Eris Pil/Royal Meteorological Society)

In de categorie mobiele telefoons won Aung Chan Thar uit Myanmar de eerste plaats met “Zonsondergang”, een opportunistische opname van een moment van etherische schoonheid wanneer de ondergaande zon het metaalgoud van een nabijgelegen pagode verlicht.

Aung zei: “Die avond was het bewolkt en regende het, zodat ik de zon niet kon zien. Gelukkig kwam de zon vlak voor zonsondergang door de wolken en de mist heen, waardoor een prachtige avond ontstond. Door de zon werd de pagode helderder en legde ik dit moment vast.”

“Zonsondergang” door Aung Chan Thar. (Aung Chan Thar/Royal Meteorological Society)

De 22 finalisten op de shortlist van de algemene wedstrijd werden ook aan een publieke stemming onderworpen, waarop bijna 5.500 stemmers reageerden.

” Vertrekkende storm boven Bembridge Lifeboat Station” van stormjager Jamie Russell van het Isle of Wight, Verenigd Koninkrijk, werd uitgeroepen tot publieksfavoriet voor zijn opvallende afbeelding van een dubbele regenboog tegen een sombere lucht, en het minder opvallende kenmerk van de kleuromkering in de lichtere, pastelkleurige “schaduw” regenboog.

Jamie’s winnende foto was hem bijna ontgaan. Hij zei: “Ik had buien en stormen van west naar oost over het eiland achtervolgd in een poging enkele van de ongelooflijke regenbogen vast te leggen. Ik bereikte Bembridge toen de laatste bui vertrok, en in paniek waadde ik in heupdiep water, volledig gekleed, alleen maar om deze scène vast te leggen!”

“Vertrekkende storm boven Bembridge Lifeboat Station” door Jamie Russell. (Jamie Russell/Royal Meteorological Society)

Gepubliceerd door The Epoch Times (02 november 2022): Weather Photographer of the Year 2022: Spectacular Photos Celebrate Nature’s Mystic Moods

 

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.