Thursday, 18 Jul 2024
Voordat je belangrijke, levensveranderende beslissingen neemt, is het altijd het beste om veel onderzoek en soul-searching te doen in plaats van arrogant te zijn en aan te nemen dat het wel goed zal komen. (Mei Feng)

Wees er zeker van dat je gelijk hebt

Een beetje advies van Davy Crockett houdt arrogantie op afstand

In een van de beste stripverhalen aller tijden, “Calvin and Hobbes” van Bill Watterson, is Calvin een welbespraakte, ondeugende en egocentrische jongen. Hobbes is zijn opgezette tijger, die in Calvins verbeelding tot leven komt als zijn beste vriend. In een van deze cartoons scheuren de twee in een wagen een heuvel af, Calvin zit voor Hobbes.

Calvin: Ik ben het zat om over persoonlijke verantwoordelijkheid te horen! Ik heb mijn deel al gedaan om van de wereld een betere plek om te leven te maken.

Hobbes: Echt waar?

Calvin: Natuurlijk, ik ben geboren!

Hobbes (Ongemerkt rolt Calvin met zijn ogen): O ja, ik vergat je te bedanken.

Calvin: Join the club!

Sommige mensen geloven, net als Calvin, dat de wereld voor hen geschapen is in plaats van andersom. Zij zijn degenen wiens enorme ego’s hun hersenen of talent overtreffen en die, wanneer hun plannen mislukken, altijd anderen de schuld geven. Voor voorbeelden van dit overdreven gevoel van eigen belangrijkheid hoeven we alleen maar te kijken naar veel van de beroemdheden en politici van vandaag.

Natuurlijk is een zekere mate van zelfvertrouwen cruciaal voor succes. Ondanks zijn verarmde jeugd, slechte opleiding en grillige politieke carrière had Abraham Lincoln genoeg vertrouwen in zichzelf om het presidentschap te winnen. Booker T. Washington overwon de obstakels van zijn ras en zijn armoedige jeugd om het Tuskegee Instituut op te richten en zwarte gemeenschappen honderden leraren, artsen en advocaten te geven.

Dus hoe koesteren we een dergelijke zelfverzekerdheid zonder in arrogantie te vervallen?

Om dit te beantwoorden heeft een andere iconische Amerikaan wat hulp aangeboden. In “The Narrative of the Life of David Crockett” begint de “koning van de wilde grens” zijn autobiografie met dit advies: “Ik laat deze regel achter voor anderen als ik dood ben: Wees er altijd zeker van dat je gelijk hebt—GA DAN VOORUIT!”

Dat eenvoudige motto bevat veel wijsheid. Het raadt aan om actie te ondernemen, maar herinnert ons er ook aan om zeker te weten dat we het juiste pad bewandelen. Het is een gele vlag die ons waarschuwt om een taak of onderneming af te wegen voordat we eraan beginnen, om rekening te houden met variabelen en verborgen gevaren in ons plan van aanpak. We doen onderzoek, luisteren naar anderen, vooral naar degenen met een andere mening dan de onze, en bedenken welke haperingen en valkuilen ons te wachten kunnen staan.

Als we ons in onze plannen storten, verblind door overmoed en onwetendheid, kan dat rampzalige gevolgen hebben. We hebben de gevolgen van deze verwaandheid gezien tijdens de COVID-19 pandemie, toen ambtenaren winkels sloten en scholen sloten, ogenschijnlijk om levens te redden, maar zonder rekening te houden met de sociale en economische catastrofes die dit beleid veroorzaakte voor miljoenen mensen. Op een veel kleinere schaal doen we soms hetzelfde in ons persoonlijke leven, zoals van de ene werkgever naar de andere springen met als enig voordeel een hoger inkomen, om er vervolgens achter te komen dat onze ondoordachte overstap ons heeft geketend aan een baan die we verachten.

“Geef me zes uur om een boom om te hakken en ik zal de eerste vier uur besteden aan het slijpen van mijn bijl.” Abraham Lincoln heeft deze woorden die soms aan hem worden toegeschreven misschien nooit uitgesproken, maar ze bevatten niettemin waardevol advies. Ja, soms dwingt een noodsituatie tot dringende actie, maar vaker wel dan niet hebben we tijd om een stapje terug te doen, na te denken en een plan op te stellen.

Als we, zoals Calvin impliceert, als narcisten leven, geen persoonlijke verantwoordelijkheid nemen en eisen dat de wereld ons tegemoet komt op onze voorwaarden, dan zal die lelijke trots vroeg of laat tot onze ondergang leiden.

Aan de andere kant kunnen degenen die zeker genoeg van zichzelf zijn om op de rem te trappen en de tijd te nemen om een situatie nederig te beoordelen zulke nederlagen vermijden. Het beste van alles is dat we winnen als we stoppen met indruk proberen te maken op anderen en werken aan het indruk maken op onszelf.

Gepubliceerd door The Epoch Times (27 juli 2023): Be Sure You’re Right

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.