Wednesday, 12 Jun 2024
Een maaidorser rijdt over stengels zachtrode wintertarwe tijdens de oogst op een boerderij in Dixon, Illinois, op 16 juli 2013. (REUTERS/Jim Young)

Wereld heeft nog maar “10 weken” tarwevoorraad in opslag, waarschuwt analist

De wereld heeft nog maar voor ongeveer 10 weken tarwevoorraden in opslag door het conflict in Oekraïne en doordat India de laatste weken de uitvoer van tarwe heeft verboden, zegt een deskundige op het gebied van voedselonzekerheid.

Sara Menker, CEO van het landbouwanalistenbedrijf Gro Intelligence, vertelde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 19 mei dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne “slechts brandstof heeft toegevoegd aan een vuur dat al lang brandde”, en zei dat het niet de hoofdoorzaak van het tarwegebrek is. Oekraïne en Rusland produceren samen ongeveer een derde van de tarwe in de wereld.

“Om te beginnen wil ik uitdrukkelijk zeggen dat de voedselzekerheidscrisis niet is begonnen met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het heeft alleen brandstof toegevoegd aan een vuur dat al lang brandde. Een crisis die we al lang voordat de COVID 19-pandemie de kwetsbaarheid van onze bevoorradingsketens aan het licht bracht, hebben zien sidderen”, aldus Menker, volgens een transcriptie.

“Ik zeg dit omdat wij denken dat het belangrijk is dat u allen begrijpt dat zelfs als de oorlog morgen zou eindigen, ons voedselzekerheidsprobleem niet snel zal verdwijnen zonder gezamenlijke actie.”

Bij het verstrekken van gegevens zei Menker dat door de prijsstijgingen van belangrijke gewassen dit jaar wereldwijd nog eens 400 miljoen mensen “voedsel onzeker” zijn geworden. Hij voegde eraan toe dat bij tarwe de wereld momenteel slechts [beschikt] over voorraden voor 10 weken van de mondiale consumptie.

“De omstandigheden zijn nu slechter dan in 2007 en 2008”, zei ze. “Het is belangrijk op te merken dat de laagste graanvoorraden die de wereld ooit heeft gezien, zich nu voordoen terwijl de toegang tot meststoffen zeer beperkt is, en de droogte in tarwe producerende regio’s over de hele wereld de meest extreme is geweest in meer dan 20 jaar. Soortgelijke zorgen over de voorraden gelden ook voor maïs en andere granen. Overheidsramingen kloppen niet.

Een maaidorser oogst tarwe in een veld bij het dorp Hrebeni in de regio Kyiv, Oekraïne, op 17 juli 2020. (Valentyn Ogirenko/Reuters)

Vorige week beschuldigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Rusland ervan de uitvoer van tarwe uit Oekraïne te hebben geblokkeerd, hetgeen Rusland categorisch heeft ontkend. Blinken beweerde dat Moskou tarwe als een oorlogswapen gebruikt.

De Russische regering lijkt te denken dat het gebruik van voedsel als wapen zal helpen om te bereiken wat haar invasie niet heeft gedaan … het breken van de geest van het Oekraïense volk”, zei hij.

Menker merkte echter op dat droogte overal ter wereld bijdraagt aan het tarwe tekort, terwijl tekorten aan meststoffen en andere weersproblemen olie op het vuur hebben gegooid.

De opmerkingen van Menker volgen op die van David Beasley, uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma, die zei dat de wereld thans wordt geconfronteerd met “een crisis zonder weerga”, waarbij hij opmerkte dat 49 miljoen mensen in 43 landen “op de deur van de hongersnood kloppen.” Met hongersnood komt politieke instabiliteit, merkte hij op.

“We zien op dit moment al rellen en protesten in Sri Lanka, Indonesië, Pakistan en Peru”, zei hij. “We hebben al een destabiliserende dynamiek gezien in de Sahel van Burkina Faso, Mali en Tsjaad. Dit zijn slechts tekenen van de dingen die komen gaan.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (22 mei 2022): World Has Just ’10 Weeks’ of Wheat Supplies Left in Storage, Analyst Warns

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.