Sunday, 19 May 2024
De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo spreekt op een conferentie in Jeruzalem, Israël, op 12 oktober 2021. (Amir Levy/Getty Images)

Wereld wordt geconfronteerd met ‘miljoenen meer’ besmettingen nu China de grenzen heropent bij een toename van COVID: Pompeo

China 'infecteert opzettelijk' mensen over de hele wereld, zegt voormalig staatssecretaris

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft het Chinese regime ervan beschuldigd “moedwillig mensen over de hele wereld te besmetten” nu het land zich opmaakt om zijn grens te heropenen na een recordgolf van COVID-besmettingen.

China worstelt met een explosieve COVID-19 uitbraak die zijn hoogtepunt nog moet bereiken. Ongeveer 248 miljoen mensen, of 18 procent van de bevolking van het land, zouden tussen 1 en 20 december door het virus zijn besmet, volgens een memo van een interne vergadering van de hoogste gezondheidsinstantie van het land die online is uitgelekt.

Terwijl het virus door het land van 1,4 miljard mensen raast, kondigde het regime vorige week aan dat het op 8 januari zijn grenzen weer zal openen, waarmee een van de laatste overgebleven beperkingen van het strenge zero-COVID-beleid, dat het dagelijks leven van honderden miljoenen mensen overhoop haalde en de Chinese economie teisterde, komt te vervallen.

Tijdens een interview op 1 januari met ondernemer en talkshowhost John Catsimatidis in The Cats Roundtable waarschuwde Pompeo voor het opnieuw ontstaan van chaotische taferelen zoals die zich in Italië voordeden bij het begin van de pandemie.

“De gegevens kloppen niet. Maar het klinkt alsof er misschien wel een miljoen – een miljoen, John, een miljoen – Chinezen besmet zijn,” vervolgde hij.

“Vijftig procent van hun bevolking reist. Er is geen reden waarom we de Chinezen zouden moeten toestaan dit te doen, om opnieuw Chinees geïnfecteerde personen over de wereld te laten reizen, bewust mensen over de hele wereld besmetten.”

Internationale bezorgdheid

Sinds het begin van de pandemie heeft het communistische regime steeds meer kritiek gekregen omdat het informatie over COVID in de doofpot heeft gestopt. Te midden van de huidige explosieve uitbraak heeft het gebrek aan transparante gegevens geleid tot internationale bezorgdheid, met name over de mogelijkheid van een nieuwe, sterkere variant in China.

Reizigers van een vlucht uit China betreden het COVID-19 testcentrum van de luchthaven Paris-Charles-de-Gaulle in Roissy, buiten Parijs, nu Frankrijk de gezondheidsmaatregelen aan de grenzen voor passagiers uit China versterkt, op 1 januari 2023. (Julien De Rosa/AFP via Getty Images)

Italië, de eerste Europese natie die hard werd getroffen door COVID-19 nadat het virus eind 2019 in China was opgedoken, heeft snel gehandeld om COVID-19-tests verplicht te stellen voor alle reizigers die uit China komen, inclusief degenen die via Italië naar andere bestemmingen reizen. “De maatregel is essentieel om het toezicht en de opsporing van mogelijke varianten van het virus te garanderen om de Italiaanse bevolking te beschermen,” vertelde de Italiaanse minister van Volksgezondheid Orazio Schillaci het parlement op 28 december.

De belangrijkste luchthaven van Milaan was op 26 december al begonnen met het screenen van vluchten uit Peking en Shanghai. Op de eerste vlucht uit China die werd getest, waren 35 van de 62 passagiers positief op COVID-19, aldus een Italiaanse gezondheidsambtenaar.

De Verenigde Staten hebben vorige week aangekondigd dat passagiers een negatief COVID-19-resultaat of een bewijs van herstel moeten kunnen voorleggen voordat zij aan boord gaan van een Amerikaanse vlucht uit China. De Centers for Disease Control and Prevention zei dat de maatregel bedoeld is om de verspreiding van COVID-19 in Amerika af te remmen in het licht van de massale uitbraak in China, gezien wat zij noemen het “gebrek aan adequate en transparante epidemiologische en virale genomische sequentiegegevens die uit China worden gerapporteerd”. Het agentschap overweegt maatregelen zoals het bemonsteren van afvalwater van internationale vluchten om mogelijke nieuwe varianten op te sporen.

In het interview van zondag hekelde Pompeo de Chinese communistische partijleider Xi Jinping en waarschuwde dat het virus dat door de abrupte heropening van het regime is ontketend, miljoenen anderen zou kunnen besmetten.

“Xi is hier al een keer mee weggekomen. Ik betreur het dat hij niet ter verantwoording is geroepen,” zei de voormalige wetgever. “Hij is niet ter verantwoording geroepen. Maar dat zouden we alsnog moeten doen voor de 6 miljoen mensen die tussen het voorjaar van 20[20] en vandaag zijn gestorven, maar hij doet het weer.”

“Net als in het voorjaar van 20[20] stuurde hij mensen de wereld in waarvan hij wist dat ze besmet waren. Hij doet nu weer hetzelfde. Hij gaat nog miljoenen mensen besmetten. Dat zouden we niet moeten laten gebeuren.”

Twijfels over officiële gegevens

Taferelen van overvolle ziekenhuizen, mensen aan intraveneuze infusen langs de weg en rijen lijkwagens voor crematoria hebben het wantrouwen tegen de officiële COVID-19 informatie van het regime in brede kring aangewakkerd.

Uit regionale gegevens van Chinese provincies en steden is onlangs gebleken dat het besmettingspercentage in sommige gebieden meer dan 50 procent bedraagt. Het besmettingspercentage in de zuidwestelijke provincie Sichuan, met een bevolking van meer dan 84 miljoen mensen, bedraagt meer dan 63%, volgens een verklaring van het Sichuan Center for Disease Control and Prevention op 26 december.

Een patiënt met COVID-19 rust in een rolstoel in een gang van het Tangshan Gongren ziekenhuis in de Chinese noordoostelijke stad Tangshan op 30 december 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Ondanks de explosieve toename van het aantal infecties heeft China volgens Reuters op 2 januari slechts één nieuw COVID-19 sterfgeval gemeld, waardoor het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 12 komt sinds het regime op 7 december abrupt van koers veranderde.

Chinese gezondheidsfunctionarissen hebben onlangs uitgelegd dat zij een COVID-dood definiëren als een persoon die sterft aan longontsteking of ademhalingsproblemen veroorzaakt door COVID-19. Dat sluit sterfgevallen door andere COVID-gerelateerde oorzaken uit, evenals sterfgevallen van personen met onderliggende ziekten.

Michael Ryan, hoofd van gezondheidscrises bij de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft gezegd dat die beperkte criteria “het werkelijke dodental sterk zouden onderschatten”, meldde de New York Times op 23 december.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft er op 30 december opnieuw bij de Chinese gezondheidsfunctionarissen op aangedrongen regelmatig specifieke en realtime informatie over de COVID-19-situatie in het land te delen, aangezien zij de laatste toename van het aantal infecties blijft beoordelen.

Lunar nieuwjaar risico

De verwachtingen voor vakantiereizen zijn gestegen nu China voor het eerst in bijna drie jaar reis- en andere strenge eisen opheft.

China’s grootste feestdag, Lunar nieuwjaar, begint dit jaar op 22 januari. Tijdens deze feestdag zullen naar verwachting 5,5 miljoen passagiers op het Chinese spoorwegnet reizen, aldus de staatsomroep CCTV.

De autoriteiten van het spectaculaire Potalapaleis in Tibet zeiden dat het op 3 januari open zou gaan voor bezoekers, nadat het afgelopen augustus was gesloten wegens een COVID-19 uitbraak. Sommige hotels in het zuidelijke toeristenoord Sanya zijn volgeboekt voor het nieuwe Lunar nieuwjaar, aldus de media.

Reizigers lopen in de vertrekhal van de internationale luchthaven van Hongkong in Hongkong, op 30 dec. 2022. (Anthony Kwan/Getty Images)

De afgelopen dagen hebben de staatsmedia getracht het publiek gerust te stellen dat de uitbraak van COVID-19 onder controle is en zijn hoogtepunt nadert.

Externe onderzoekers voorspellen echter een alarmerend scenario voor het eerste Lunar nieuwjaarsfeest na de heropening van China. Tegen 23 januari, de tweede dag van het nieuwe maanjaar, zouden in het land dagelijks tot 25.000 mensen aan COVID-19 kunnen sterven, volgens de laatste raming van Airfinity, een in Londen gevestigd bedrijf voor gezondheidsanalyse. Voorspeld wordt dat de infecties hun eerste piek bereiken op 13 januari, met 3,7 miljoen gevallen per dag.

Momenteel infecteert het virus elke dag 1,8 miljoen mensen in China, met cumulatieve gevallen van in totaal 20,4 miljoen sinds 1 december, aldus Airfinity in een verklaring van 29 december die werd bijgewerkt met nog somberder cijfers van 30 december. Dat geeft aan dat China waarschijnlijk 11.000 virusgerelateerde sterfgevallen per dag kent, aldus Airfinity, meer dan een verdubbeling van de schatting van een week geleden.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (2 januari 2023): World Faces ‘Millions More’ Infections as China Reopens Borders Amid COVID Surge: Pompeo

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.