Saturday, 20 Apr 2024
WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus houdt een persconferentie op het hoofdkantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, Zwitserland, op 14 dec. 2022. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Wereldgezondheidsorganisatie kondigt einde aan van COVID-19-noodsituatie voor de volksgezondheid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei het einde van de mondiale COVID-19-gezondheidscrisis afgekondigd.

De internationale gezondheidscrisis was van kracht sinds 30 januari 2020.

WHO-directeur-generaal Tedros Ghebreyesus nam de beslissing op basis van aanbevelingen van het noodcomité van de WHO.

Het besluit betekent “dat het tijd is voor alle landen om over te gaan van een noodtoestand naar het beheer van COVID-19 naast de andere infectieziekten”, zei Tedros tijdens een persconferentie in Genève.

Een van de aanbevelingen van de WHO is de integratie van COVID-19-vaccinatie in routine vaccinaties, zoals de Verenigde Staten hebben gedaan.

De functionarissen haalden aan dat het aantal COVID-19-gevallen al maanden daalt en dat het aantal mensen dat van COVID-19 is hersteld en/of gevaccineerd blijft toenemen.

“Dankzij deze trend kunnen de meeste landen terugkeren naar het leven zoals we dat kenden vóór COVID-19,” zei Ghebreyesus.

Volgens de WHO zijn in de 28 dagen eindigend op 30 april wereldwijd ongeveer 17.000 mensen overleden aan COVID-19, tegenover ongeveer 374.600 in de 28 dagen eindigend op 7 februari 2021.

Francois Balloux, een deskundige op het gebied van overdraagbare ziekten die aan het hoofd staat van het University of Central London Genetics Institute, zei dat hij verwachtte dat de WHO tot de zomer zou wachten om het einde van de noodtoestand aan te kondigen.

“Maar alle indicatoren waren de afgelopen twee maanden waarschijnlijk te goed, en worden steeds beter,” schreef Balloux op Twitter.

Didier Houssin, de voorzitter van het noodcomité, zei dat samen met de daling van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen door COVID-19, de opkomende varianten minder ernstig blijken te zijn dan de vorige varianten.

Een meerderheid van de commissieleden onderschreef het beëindigen van de noodsituatie, maar “twee of drie” waren “een beetje aarzelend” over de aanbeveling, vertelde Houssin aan verslaggevers.

Het einde van de noodtoestand betekent niet dat de dreiging van COVID-19 verdwenen is, aldus Tedros, die opmerkte dat er nog steeds mensen aan de ziekte overlijden.

“Dit virus blijft. Het is nog steeds dodelijk en evolueert nog steeds. Het risico blijft bestaan dat er nieuwe varianten opduiken die nieuwe pieken in het aantal ziektegevallen en sterfgevallen veroorzaken,” zei hij. “Het slechtste wat een land nu kan doen is deze aankondiging gebruiken als een reden om de waakzaamheid te laten verslappen, om de systemen die het heeft opgebouwd te ontmantelen, of om de bevolking de boodschap te geven dat COVID-19 niets is om zich nog zorgen over te maken.”

WHO-functionarissen hebben consequent aangedrongen op maatregelen zoals een reisverbod en vaccinatie tegen COVID-19, die volgens hen hebben geholpen om de pandemie aan te pakken. Sommige landen die goed presteerden in de statistieken voor wat betreft het aantal COVID-19-doden, weigerden echter enkele van deze strenge maatregelen op te leggen. Daarnaast is nooit bewezen dat de vaccins overdracht of infectie voorkomen en ze zouden zelfs slechter presteren tegen nieuwere varianten.

Hoewel het einde van de noodtoestand voor de volksgezondheid betekent dat het noodcomité van de WHO wordt ontbonden, hebben WHO-functionarissen besloten een internationale verordening toe te passen, die nooit eerder in werking is getreden, en waarbij een nieuw comité wordt opgericht dat zich zal richten op de ontwikkeling van aanbevelingen op lange termijn voor landen over hoe COVID-19 in de toekomst moet worden beheerd.

De WHO onderhandelt al met landen over zogenaamde ‘pandemie-akkoorden’. Critici hebben echter gewaarschuwd dat de Verenigde Staten op die manier uiteindelijk de macht zal verliezen aan dit agentschap van de Verenigde Naties. De WHO en het Witte Huis hebben van hun kant gezegd dat een pact de wereld zou helpen zich voor te bereiden op de volgende pandemie.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 mei 2023): World Health Organization Declares End to COVID-19 Public Health Emergency

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.