Wednesday, 17 Jul 2024
Chinese militaire schepen meren aan in de haven van Havana in Cuba op 10 november 2015. (Yamil Lage/AFP via Getty Images)

Wetgevers waarschuwen voor nieuwe Koude Oorlog nu China plannen zou hebben voor een spionagebasis in Cuba

De spionagebasis zou de CCP in staat stellen Amerikanen te bespioneren en zou een ernstige bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, aldus senator Rick Scott

Het gemelde plan van het Chinese regime om een geheime afluisterbasis in Cuba te bouwen zou volgens wetgevers reden tot paniek moeten zijn voor iedereen in de Verenigde Staten.

In zijn nieuwste uitdaging aan de Verenigde Staten heeft China een overeenkomst bereikt met Cuba om een elektronische spionagebasis te installeren op het eiland, op slechts 100 mijl van Florida, meldde The Wall Street Journal, zich baserend op niet nader genoemde Amerikaanse functionarissen die bekend zijn met zeer geheime informatie.

De basis zou dichtbij genoeg zijn voor Chinese inlichtingendiensten om elektronische communicatie te verzamelen uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, waar veel militaire bases zijn gevestigd, mogelijk inclusief e-mails, telefoongesprekken en gegevens van satelliettransmissies, aldus de ambtenaren. Ze zeiden dat Peking ermee instemde Havana miljarden dollars te betalen voor de regeling.

De onthulling van de geheime inlichtingenfaciliteit leidde tot grote bezorgdheid in Washington.

“Elke keer dat er zo dicht bij de Verenigde Staten wordt gesurveilleerd, moeten er alarmbellen gaan rinkelen,” zei Sen. Richard Blumenthal (D-Conn.) tegen The Epoch Times.

Volgens senator Rick Scott (R-Fla.), die al lange tijd kritiek heeft op China, zijn de gevolgen van het plan van Peking grimmig.

Senator Rick Scott (R-Fla.) luistert tijdens een nieuwsconferentie in het Amerikaanse Capitool op 25 januari 2023. (Anna Moneymaker/Getty Images)

“Deze stap van communistisch China vormt een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid van Amerika die niet kan worden genegeerd. Iedere Amerikaan zou zich hierover moeten opwinden. Het is niet alleen het bespioneren van de regering, wat al erg genoeg is, het is het bespioneren van jou, het zien van je e-mails en je gegevens,” zei hij in een verklaring.

Senator Mike Braun (R-Ind.) omschreef het nieuws als “onheilspellend”.

“Ik denk [dat het] weer een indicatie is van hoe China de grenzen verlegt, dus ik denk dat we dat allemaal in de gaten moeten houden,” zei hij tegen The Epoch Times.

Senator Pete Ricketts (R-Neb.) moet de details van het voorstel nog bekijken, maar zei tegen The Epoch Times: “We moeten niet verbaasd zijn dat de Volksrepubliek China agressief gedrag blijft vertonen ten opzichte van de Verenigde Staten, en daarom hebben we een sterke houding nodig om daar tegenin te gaan.”

De Chinese premier Li Keqiang (vooraan, links) staat naast de eerste Cubaanse vicepresident Miguel Diaz Canel (vooraan, rechts) tijdens een kransleggingsceremonie bij het Jose Marti-monument op het Plein van de Revolutie in Havana op 24 september 2016. (Adalberto Roque/AFP via Getty Images)

Nieuwe Koude Oorlog

Eenenzestig jaar zijn verstreken sinds de Verenigde Staten en de nu uiteengevallen Sovjet-Unie gevaarlijk dicht bij een nucleair conflict kwamen.

In wat bekend werd als de Cubaanse raketcrisis van 1962 plaatste Moskou kernwapens op Cuba, wat de Verenigde Staten ertoe aanzette om het eiland in quarantaine te plaatsen. De Sovjet-Unie trok zich uiteindelijk terug en verwijderde de installaties.

De nieuwe Cubaanse deal van Beijing, te midden van de spanningen tussen de VS en China na de invasie van een Chinese bewakingsballon in de Verenigde Staten, doet denken aan die momenten.

Het “herinnert ons eraan dat we ons in een Nieuwe Koude Oorlog bevinden die opnieuw voor onze deur staat,” zei Rep. Mike Gallagher (R-Wis.) in een verklaring. “Onze vurige diplomatieke achtervolging van de CCP in de nasleep van de spionageballon heeft de agressie van de CCP alleen maar aangemoedigd.”

Rep. Mike Gallagher (R-Wis.) spreekt op een persconferentie en bijeenkomst voor de America ChangLe Association over de transnationale onderdrukking door Peking, in New York City op 25 februari 2023. Een nu gesloten overzees Chinees politiebureau bevindt zich in het gebouw van de vereniging. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Gallagher, voorzitter van de House Select Committee on China, zei dat het rapport de Verenigde Staten oproept om “lang verwachte acties” te ondernemen om Peking tegen te gaan, waaronder het beëindigen van exportlicenties voor chips naar de op de zwarte lijst geplaatste Chinese telecomprovider Huawei, het beperken van uitgaande investeringen in cruciale sectoren in China, het dichten van achterpoortjes in de handel waardoor Chinese import de Verenigde Staten tariefvrij binnenkomt, het verbeteren van de onderzoeksbeveiliging en het aan banden leggen van Chinese grondaankopen in de buurt van gevoelige militaire bases.

“We moeten duidelijk maken dat, zoals president [John] Kennedy meer dan 60 jaar geleden zei aan de vooravond van een eerdere crisis in Cuba, ‘er één pad is dat we nooit zullen kiezen, en dat is het pad van overgave of onderwerping’,” zei hij.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen direct commentaar op het rapport, maar vertelde The Epoch Times dat het ministerie de inspanningen van de CCP om een militaire infrastructuur op te bouwen op het westelijk halfrond in de gaten houdt en tegenwerkt.

“We kunnen niet ingaan op dit specifieke rapport, maar we zijn ons terdege bewust van de inspanningen van de Volksrepubliek China om te investeren in infrastructuur over de hele wereld die militaire doeleinden kan hebben, inclusief op dit halfrond, en hebben daar al vele malen over gesproken”, zei de woordvoerder in een e-mail.

“We houden dit nauwlettend in de gaten, nemen maatregelen om het tegen te gaan en blijven erop vertrouwen dat we al onze veiligheidsverplichtingen thuis, in de regio en over de hele wereld kunnen nakomen.”

In een gezamenlijke verklaring drongen de voorzitter van de Senate Select Committee on Intelligence, Mark R. Warner (D-Va.) en vicevoorzitter Marco Rubio (R-Fla.) er bij de regering Biden op aan om stappen te ondernemen om te voorkomen dat Chinese inlichtingendiensten een dergelijke aanwezigheid zouden vestigen.

“De Verenigde Staten moeten reageren op de voortdurende en brutale aanvallen van China op de veiligheid van onze natie. We moeten duidelijk maken dat het onacceptabel zou zijn als China een inlichtingenfaciliteit zou vestigen binnen 100 mijl van Florida en de Verenigde Staten, in een gebied dat ook bevolkt wordt door belangrijke militaire installaties en uitgebreid maritiem verkeer,” zeiden ze, eraan toevoegend dat een dergelijk scenario een “ernstige bedreiging” zou vormen voor de nationale veiligheid en soevereiniteit van de VS.

Jackson Richman heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 juni 2023): Lawmakers Warn of New Cold War as China Reportedly Seeks Spy Base in Cuba

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.