Thursday, 18 Jul 2024
Hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een vergadering in het hoofdkwartier van de WHO in Genève, Zwitserland, op 24 mei 2021. (Laurent Gillieron/AFP via Getty Images)

WHO dringt er bij landen op aan inlichtingen over COVID-19 te verstrekken na verklaringen van FBI-directeur

In een nieuwe verandering van het verhaal over de oorsprong van de COVID-19 pandemie heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) regeringen met informatie over het virus gevraagd zich te melden, nadat een toenemend aantal Amerikaanse functionarissen had gesignaleerd dat het mogelijk het gevolg was van een Chinees laboratoriumlek.

“Als een land informatie heeft over de oorsprong van de pandemie, is het essentieel dat die informatie wordt gedeeld met de WHO en de internationale wetenschappelijke gemeenschap”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus op 3 maart.

Het verzoek kwam nadat FBI-directeur Christopher Wray vorige week aan Fox News had verteld dat het bureau heeft vastgesteld dat de bron van de COVID-19 pandemie “hoogstwaarschijnlijk een potentieel laboratoriumincident in Wuhan,” China was. De bewering van Wray komt bijna drie jaar nadat werd beweerd dat het virus afkomstig was van het P4 Wuhan Institute of Virology, hoewel dergelijke beweringen begin 2020 werden gebagatelliseerd of zelfs als onjuiste informatie werden bestempeld door zogenaamde fact-checkers, sociale media en mainstream media.

De allereerste COVID-19 infecties werden eind 2019 geregistreerd in Wuhan. Ambtenaren van de Chinese Communistische Partij (CCP) hebben beweerd dat het virus voor het eerst werd overgedragen op een natte markt in de stad, hoewel een team van WHO-onderzoekers door de CCP werd geblokkeerd om de oorsprong in 2021 te onderzoeken.

In zijn opmerkingen vorige week benadrukte Tedros dat de WHO geen regering of organisatie de schuld wil geven. In plaats daarvan wil de WHO “ons inzicht in het ontstaan van deze pandemie vergroten, zodat we toekomstige epidemieën en pandemieën kunnen voorkomen, ons erop kunnen voorbereiden en erop kunnen reageren”.

“De WHO blijft China oproepen om transparant te zijn in het delen van gegevens en om de nodige onderzoeken uit te voeren en de resultaten te delen”, aldus Tedros, die kritiek heeft gekregen omdat hij banden heeft met de leiding van de CCP. “Tot die tijd blijven alle hypotheses over de oorsprong van het virus op tafel liggen.”

Eerder in de pandemie kwam de WHO onder vuur te liggen nadat Tedros en andere functionarissen de CCP prezen voor haar “transparantie” bij de aanpak van COVID-19.

“Wat zij doen is een zeer, zeer sterke maatregel en met volledige inzet”, zei Tedros over de regeling begin 2020, weken nadat het virus was opgedoken.

Maria Van Kerkhove, technisch hoofd COVID-19 van de WHO, vertelde verslaggevers dat de VN-gezondheidsorganisatie contact heeft opgenomen met de Amerikaanse diplomatieke missie in Genève, Zwitserland, voor meer informatie over de verklaring van de FBI-directeur.

“Het blijft van vitaal belang dat die informatie wordt gedeeld,” zei ze.

Opmerkingen van Wray

Eind februari en in zijn eerste opmerkingen over het ontstaan van de COVID-19 pandemie vertelde Wray aan Fox News dat er een FBI-team is dat zich expliciet richt op biologische bedreigingen die in “verkeerde handen” vallen, waaronder een “vijandige natiestaat”.

Deze luchtfoto toont het P4-laboratorium (L) op de campus van het Wuhan Institute of Virology in Wuhan, provincie Hubei, China, op 13 mei 2020. (Hector RETAMAL /AFP via Getty Images)

“Je hebt het over een potentieel lek uit een door de Chinese regering gecontroleerd lab dat miljoenen Amerikanen heeft gedood,” zei Wray over het virus, “en dat is precies waarvoor dat vermogen was ontworpen.”

Wray merkte op dat het onderzoek van het bureau nog steeds geheim is en dat hij niet veel details kan delen. Hij zei ook dat de CCP niet heeft meegewerkt met de Amerikaanse inspanningen.

“Ik wil alleen opmerken dat de Chinese regering, zo lijkt het mij, haar best heeft gedaan om te proberen het werk hier te dwarsbomen en te verdoezelen,” zei de FBI-directeur. “Het werk dat onze Amerikaanse regering en naaste buitenlandse partners doen. En dat is jammer voor iedereen.”

De concessie van Wray vorige week markeert de tweede keer in de afgelopen dagen dat een federale overheidsinstelling publiekelijk de hypothese van het laboratoriumlek heeft gesteund. Een rapport van het Ministerie van Energie steunde ook de inschatting dat het virus mogelijk uit het lab in Wuhan is gekomen.

Te midden van de berichten zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, vorige week dat president Joe Biden “een poging van de hele regering” steunt om de oorsprong van het virus te vinden.

“We zijn er nog niet,” zei hij tegen verslaggevers. “Als we iets hebben dat klaar is om aan het Amerikaanse volk en het Congres te worden meegedeeld, zullen we dat doen.”

Op ongeveer hetzelfde moment gaven Republikeinen en Democraten in het Capitool aan dat zij zich richten op de bedreigingen die de CCP volgens hen vormt voor de nationale veiligheid van de VS. Zij zullen de komende dagen een reeks hoorzittingen houden over het gebruik van spionageballonnen door het Chinese regime, zijn houding ten opzichte van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, zijn vermeende oorlogszuchtige gedrag ten opzichte van Taiwan en de Chinese sociale media-app TikTok.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 maart 2023): WHO Urges Countries to Reveal Intelligence on COVID-19 Origins After FBI Director’s Statements

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.