Saturday, 25 May 2024
Linda Yaccarino spreekt op het podium tijdens Seat At The Table in New York City op 23 maart 2022. (Cindy Ord/Getty Images for The Female Quotient)

Wie is Linda Yaccarino, Twitter’s nieuwe CEO?

Linda Yaccarino, de nieuwe CEO van Twitter, heeft tientallen jaren ervaring met de reclame-industrie en heeft een functie bij het World Economic Forum (WEF).

Miljardair Elon Musk, die Twitter leidt sinds hij het afgelopen najaar kocht, zei dat hij “opgewonden” is om Yaccarino te verwelkomen in de functie, die ze over ongeveer zes weken zal aanvaarden. Musk voegde eraan toe dat Yaccarino “zich voornamelijk zal richten op de bedrijfsvoering”, terwijl hij “zich zal richten op productontwerp en nieuwe technologie”.

Yaccarino studeerde in 1985 af aan de Pennsylvania State University. Ze woont in Sea Cliff, New York, met haar man, Claude Madrazo. Ze hebben twee kinderen, Christian en Matthew.

Uitgebreide reclame-achtergrond

Yaccarino, 60, heeft een schat aan relaties met top chief operating officer en andere reclame managers, wat Twitter mogelijk ten goede kan komen nu het probeert een duikeling van miljarden dollars in advertentie-inkomsten tegen te gaan sinds de overname door Musk.

Yaccarino heeft de advertentie-industrie op verschillende fronten aangespoord tot verandering, waaronder het pleiten voor een minder grote afhankelijkheid van Nielsen ratings voor metingen en het introduceren van een digitaal platform genaamd One Platform dat het gemakkelijker maakt om advertenties te kopen in een verscheidenheid van verschillende media in een poging om beter te concurreren voor advertenties tegen socialemediabedrijven en traditionele mediabedrijven.

1. NBC Universal

Yaccarino’s meest recente functie was voorzitter van wereldwijde reclame en partnerschappen bij NBCUniversal, dat eigendom is van Comcast. Ze hield toezicht op alle marktstrategieën en reclame-inkomsten voor NBCUniversal’s volledige portefeuille van uitzendingen, kabel en digitale activa. De inkomsten bedroegen in totaal bijna 10 miljard dollar.

Op vrijdag, voordat Musk Yaccarino’s nieuwe functie bij Twitter aankondigde, zei NBCUniversal dat ze haar functie met onmiddellijke ingang zou neerleggen, en Yaccarino bevestigde dat ze het netwerk, waar ze iets minder dan 12 jaar had gewerkt, zou verlaten.

Yaccarino kwam in 2011 bij NBCUniversal, rond de tijd dat Comcast de fusie met NBC afrondde. Naast het toezicht op de reclamestrategie van het netwerk over televisie en digitale eigendommen, speelde ze ook een belangrijke rol bij de lancering van de door advertenties ondersteunde streamingdienst Peacock van het netwerk in 2020.

Uit een bedrijfsprofiel bij NBCUniversal blijkt dat ze toezicht hield op een team van 2.000 leden, waarschijnlijk meer mensen dan die bij Twitter werken. Musk vertelde een BBC-verslaggever dat het bedrijf is teruggebracht tot 1.500 mensen na verschillende ontslagen onder zijn toezicht.

Linda Yaccarino tijdens 2016 Advertising Week New York in New York City. op 28 september 2016. (D Dipasupil/Getty Images for Advertising Week New York)

2. Turner Entertainment

Voordat Yaccarino bij NBCUniversal kwam, werkte ze 15 jaar bij Turner Broadcasting System.

Daar bekleedde ze meerdere functies, waaronder executive vice president en chief operating officer voor de divisies reclameverkoop, markering en overnames, totdat ze het mediaconglomeraat in 2011 verliet.

Vanaf april 2022 is Turner Broadcasting System eigendom van Warner Bros Discovery. Het exploiteert momenteel ook CNN.

World Economic Forum

In haar LinkedIn-profiel geeft Yaccarino aan dat ze sinds januari 2019 uitvoerend voorzitter is van het WEF. Concreet is ze voorzitter van de Taskforce on the Future of Work van het WEF.

Ze is ook lid van het WEF’s Media, Entertainment en Culture Industry Governors Steering Committee. Volgens de website van het WEF bepaalt dit comité, dat bestaat uit directeuren en voorzitters van partnerorganisaties, “de agenda van de sector en stimuleert het veranderingen” in de media en entertainment om “een meer geïnformeerde, verenigde en inclusieve samenleving” mogelijk te maken.

Critici van het WEF beweren vaak dat de organisatie de wereld naar haar hand zet door haar invloed op de wereldpolitiek, de economie en de media. Zij beweren dat de focus van het WEF op globalisering en de bevordering van neoliberaal economisch beleid dit doel aantonen.

Een bord van het World Economic Forum (WEF) is te zien in het congrescentrum van Davos tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de organisatie in Davos, Zwitserland, op 23 mei 2022. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Bovendien staan sommige critici van het WEF afwijzend tegenover het exclusieve lidmaatschap op uitnodiging en de jaarlijkse bijeenkomst in Davos, die het elitaire imago van de organisatie versterken.

Volgens Yaccarino’s profiel is zij ook “zeer betrokken” bij het Value in Media initiatief.

Dit onderzoeksproject van het WEF onderzoekt onder meer hoe verschillende belanghebbenden in de media—zoals makers van inhoud, adverteerders, marketingbureaus en consumenten—media-inhoud consumeren en promoten.

Ook wordt bekeken hoe mensen inhoud consumeren en ervoor betalen, hoe dat evolueert en hoe technologie en grote adverteerders de mediaomgeving kunnen en moeten vormgeven en online-inhoud kunnen beïnvloeden.

Werken met de Amerikaanse overheid

Yaccarino werd in 2018 benoemd door toenmalig president Donald Trump om gedurende twee jaar zitting te nemen in zijn Council on Sports Fitness and Nutrition.

Los daarvan, als voorzitter van de Ad Council in 2021 en 2022, heeft Yaccarino samengewerkt met het Biden White House en overheidsinstanties, evenals het bedrijfsleven, om een COVID-19-vaccinatiecampagne te helpen creëren die meer dan 200 miljoen Amerikanen heeft bereikt.

Interview op het podium met Musk

Yaccarino interviewde Musk op het podium tijdens een reclameconferentie in Miami vorige maand, waar ze hem aanmoedigde om te overwegen adverteerders invloed te laten hebben op de inhoud van het platform.

“Dus je hebt een enorm platform, je hebt een visie die een spectrum is van gewoon dagelijkse, open sourced conversatie, en ze kunnen hun leven leiden, hun bedrijf, hun handel, wat ze ook kunnen doen op je platform, dat is een vrij grote visie,” zei ze.

“Maar in het midden moet een advertentiemogelijkheid liggen; het klinkt als een grote kans. Ik kan over mijn merk praten, ik kan mijn klanten laten communiceren en ze kunnen ook dingen kopen; dat klinkt goed, toch? … Maar ze moeten voelen dat er een kans voor hen is om invloed uit te oefenen op wat je aan het bouwen bent, die visie.”

In antwoord daarop zei Musk: “Het is belangrijk dat—als ik zou zeggen ‘ja, je zou me kunnen beïnvloeden,’ dat zou verkeerd zijn. Dat zou heel verkeerd zijn. Dat zou een aantasting zijn van de vrijheid van meningsuiting.”

Yaccarino antwoordde: “Ik wil specifieker zijn over beïnvloeding. Het is meer een open feedback loop voor de reclame experts in deze kamer om Twitter te helpen ontwikkelen tot een plaats waar ze enthousiast zullen zijn om meer geld te investeren. Productontwikkeling, advertentie veiligheid, inhoud matiging—dat is waar de invloed ligt.”

Musk reageerde opnieuw met zorgen over de vrijheid van meningsuiting.

“Het is helemaal cool om te zeggen dat je wilt dat je reclame op bepaalde plaatsen op Twitter verschijnt en niet op andere plaatsen,” zei Musk. “Maar het is niet cool om te proberen te zeggen wat Twitter zal doen. En als dat betekent dat we advertentiedollars verliezen, dan verliezen we dat. Maar vrijheid van meningsuiting staat voorop.”

Ze vroeg ook of Musk zou toezeggen een “geliefde invloedsraad” in ere te herstellen die adverteerders in staat stelt te communiceren met de leiding van Twitter.

“Nou, ik denk niet dat het ‘invloedsraad’ moet zijn,” antwoordde Musk. “Ik zou op mijn hoede zijn dat dat een terugslag creëert bij het publiek. Want als het publiek denkt dat hun opvattingen worden bepaald door een klein aantal CMO’s in Amerika, zullen ze daar, denk ik, boos over zijn.

“Maar feedback is, denk ik, gepast, en uiteindelijk, als iemand geld uitgeeft voor zijn reclamecampagne, moet het resultaten opleveren voor zijn organisatie, anders heeft het geen zin.”

Jack Phillips, Lorenz Duchamps en The Associated Press hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (15 mei 2023): Who Is Linda Yaccarino, Twitter’s New CEO?

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.