Thursday, 18 Jul 2024
WikiLeaks-oprichter Julian Assange in een politiebusje, nadat hij is gearresteerd door de Britse politie, in Londen op 11 april 2019. (Henry Nicholls/Reuters)

Wikileaks-oprichter Julian Assange sluit compromis om verdere gevangenisstraf te vermijden

Hij moet woensdag voor een Amerikaanse rechtbank op de Noordelijke Marianen verschijnen.

De oprichter van Wikileaks, Julian Assange, heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) waarin hij schuld zal bekennen aan een aanklacht van samenzwering, waardoor hij uitlevering aan de Verenigde Staten kan voorkomen en vrijuit kan gaan in plaats van zijn tijd achter de tralies door te brengen, zo blijkt uit gerechtelijke documenten.

De pleidooi overeenkomst, ingediend bij het Amerikaanse District Court voor de Noordelijke Marianen, een gemenebest van de Verenigde Staten in het westen van de Stille Oceaan, geeft aan dat de heer Assange werd beschuldigd van één aanklacht wegens samenzwering tot het verkrijgen en openbaar maken van informatie over de nationale defensie.

Uit een brief van een DOJ-functionaris aan rechter Ramona V. Manglona van het Amerikaanse District Court voor de Noordelijke Marianen blijkt dat de heer Assange op 26 juni in de ochtend voor de rechter moet verschijnen in Saipan, de hoofdstad van de Noordelijke Marianen. Tijdens deze rechtszaak zal Assange naar verwachting schuld bekennen aan de aanklacht.

De ambtenaar van het Ministerie van Justitie, Matthew J. McKenzie, plaatsvervangend hoofd van de afdeling contraspionage en exportcontrole van de afdeling voor nationale veiligheid van het Ministerie van Justitie, schreef in de brief dat Assange na het pleidooi zou worden teruggestuurd naar zijn thuisland Australië.

“Wij waarderen het dat de rechtbank deze pleidooi en veroordelingsprocedure op één dag houdt op gezamenlijk verzoek van de partijen, gezien het verzet van de beklaagde om naar het vasteland van de Verenigde Staten te reizen om zijn schuldbekentenis af te leggen, gezien de nabijheid van het federale Amerikaanse District Court en het land van nationaliteit van de beklaagde, Australië, waar hij na afloop van de procedure waarschijnlijk naar zal terugkeren,” schreef de heer McKenzie.

Onder de voorwaarden van de pleidooi deal, zal de heer Assange niet meer tijd uitdienen dan de 62 maanden die hij al in een Britse gevangenis heeft vastgezeten.

Voordat hij vijf jaar in een gevangenis in het Verenigd Koninkrijk doorbracht, verbleef Assange zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij onderdak kreeg totdat zijn asiel werd ingetrokken en hij uit de ambassade werd weggevoerd en gearresteerd.

Assange vecht al meer dan 10 jaar tegen uitlevering aan de Verenigde Staten.

Meer details

De aanklacht waaraan Assange schuldig zal pleiten heeft betrekking op een van de grootste lekken van geheime informatie in de Amerikaanse geschiedenis.

Hij wordt beschuldigd van het illegaal helpen van de Amerikaanse legeranalist Bradley Manning bij het verkrijgen van geheime informatie, voordat hij deze informatie later openbaar maakte op het door hem opgerichte platform Wikileaks.

Wikileaks publiceerde een schat aan materiaal over het Amerikaanse leger en het Midden-Oosten, waaronder een video uit 2007 waarop te zien is hoe een Amerikaanse Apache helikopter per ongeluk twee medewerkers van Reuters en burgers in Irak neerschoot. De informatie bevatte ook de identiteit van menselijke bronnen.

“De acties van Assange riskeerden ernstige schade aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten ten gunste van onze tegenstanders en brachten de niet met naam genoemde menselijke bronnen in gevaar met een dreigend risico op ernstig lichamelijk letsel en/of willekeurige detentie,” zei het Amerikaanse Ministerie van Justitie in 2019 bij de aankondiging van de aanklacht tegen Assange.

Voorstanders van Assange zeggen dat hij een anti-establishment held is die slachtoffer is geworden omdat hij misstanden binnen de Amerikaanse overheid aan het licht heeft gebracht.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt gezien in een politiebusje, nadat hij is gearresteerd door de Britse politie, in Londen op 11 april 2019. (Henry Nicholls/Reuters)

De heer Manning, die nu Chelsea heet, werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf nadat hij was veroordeeld voor verschillende aanklachten, waaronder het opzettelijk doorgeven van informatie over de nationale defensie die verkregen was door toegang te krijgen tot een computer van de Amerikaanse overheid. Voormalig president Barack Obama zette de straf in 2017 om, wat tot kritiek leidde van Republikeinen.

De Amerikaanse autoriteiten proberen al jaren om Assange uit te leveren zodat hij in de Verenigde Staten kan worden vervolgd. In april zei president Joe Biden dat hij overwoog om de vervolging van Assange te beëindigen. Voormalig president Trump maakte in mei opmerkingen van dezelfde strekking. En de onafhankelijke kandidaat Robert Mr. Kennedy heeft gezegd dat hij Assange gratie zal verlenen als hij wordt verkozen.

Hoewel het onduidelijk is welke rol het Witte Huis heeft gespeeld bij de onderhandelingen over de pleidooi overeenkomst, zou de verwachte schuldbekentenis van de heer Assange en de daaropvolgende terugkeer naar zijn geboorteland Australië een einde maken aan zijn jarenlange juridische odyssee.

Zachary Stieber heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 juni 2024): Wikileaks Founder Julian Assange Reaches Plea Deal to Avoid Further Prison Time

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.