Sunday, 19 May 2024
Links: (Met dank aan Will Davies/Landschapsfotograaf van het Jaar); Rechts: (Met dank aan Kevin Williams/Landschapsfotograaf van het Jaar)

Winnaars Landschapsfotograaf van het Jaar 2022 presenteren: Engelse heuvels, Titanische tankers, bliksemschichten en meer

De beste foto van Landschapsfotograaf van het Jaar 2022 portretteert het Britse platteland door de ogen van iemand die de rustieke, maar tijdloze charme ervan leeft en inademt.

De wedstrijd, die nu voor het 15e jaar wordt georganiseerd en is opgericht door de bekende Britse landschapsfotograaf Charlie Waite, heeft zijn winnaars gekozen uit duizenden inzendingen. De inzending van fotograaf Will Davies, een weids landschap met de titel “Brecon in Winter”, was de winnaar van de wedstrijd.

Davies’ foto toont een uitzicht in westelijke richting over de Brecon Beacons vanaf het heuvelfort Pen y Crug, dat deel uitmaakt van het Brecon Beacons National Park in Zuid-Wales. Het uitkijkpunt van Davies lijkt twee seizoenen in één beeld vast te leggen, omdat hij tegelijkertijd besneeuwde bergen in de verte en warm zonlicht op glooiende, groene heuvels op de voorgrond kon fotograferen.

Landschapsfotograaf van het jaar 2022

“Brecon in Winter” door Will Davies. (Met dank aan Will Davies/Landschapsfotograaf van het jaar)

“Ik hou van dit gebied in de winter; de bergen voelen en zien er op de een of andere manier grootser en wilder uit in de sneeuw,” zei Davies in een persbericht. “Het weer zag er niet veelbelovend uit toen ik in het donker naar boven wandelde, maar gelukkig brak de zon juist bij zonsopgang door, net lang genoeg om deze opname te maken.”

Waite prees het werk van Davies, vooral zijn “vakkundig uitgebalanceerde geometrische vormen binnen het opwindende levendige geel”. Davies neemt een geldprijs van 10.000 pond (ongeveer 11.700 euro) mee naar huis.

De titel Jonge Landschapsfotograaf van het Jaar ging naar Natasha Burns voor haar droomfoto van Loch Creran in Argyll, Schotland, getiteld “Dawn Reflection”. Het loch ligt in een “prachtige beboste vallei” in de buurt van haar huis, aldus Burns. Ze maakte haar winnende foto door er ‘s ochtends vroeg met haar camera op uit te trekken.

Jonge Landschapsfotograaf van het Jaar 2022

“Dawn Reflection” door Natasha Burns. (Met dank aan Natasha Burns/Landschapsfotograaf van het jaar)

“Het was vroeg en het loch zag er magisch uit, gehuld in mist en helemaal stil,” zei Burns. “Ik hoorde het geluid van roeispanen en zag de boot die verlicht was met gouden licht.”

Naast de algemene titel en de jeugdtitel werden er in 2022 prijzen uitgereikt voor subcategorieën om andere uitzonderlijke inzendingen te eren.

“Ascension” van Demi Oral won de Klassiek Uitzicht-prijs; “Fully Loaded” van Kevin Williams won Stedelijk Leven; “Souls Tied” van Paul Killeen werd eerste in de categorie Zwart-wit; terwijl “Oh! Limpet Games” van Simon Turnbull Uw Blik won.

Klassiek Uitzicht

“Ascension” door Demi Oral. (Met dank aan Demi Oral/Landschapsfotograaf van het jaar)

Stedelijk Leven

“Fully Loaded” door Kevin Williams. (Met dank aan Kevin Williams/Landschapsfotograaf van het jaar)

Zwart-wit

“Souls Tied” door Paul Killeen. (Met dank aan Paul Killeen/Landschapsfotograaf van het jaar)

Uw Blik

“Oh! Limpet Games” door Simon Turnbull. (Met dank aan Simon Turnbull/Landschapsfotograaf van het Jaar)

Extra speciale prijzen waren er voor de categorieën: Kust, Historisch Groot-Brittannië, Lijnen in het landschap en Nachtlandschappen. Inzendingen van fotografen van alle nationaliteiten waren welkom, met foto’s die het hele Verenigd Koninkrijk, het eiland Man of de Kanaaleilanden in beeld brachten.

De winnaars namen een deel van het totale prijzengeld ter waarde van meer dan 20.000 pond (ongeveer 23.400 euro) mee naar huis en werden opgenomen in een full-color boek met de beste inzendingen. Alle winnende en aanbevolen foto’s zijn te zien als onderdeel van een reizende tentoonstelling in samenwerking met Network Rail, die begint in het Londense Paddington Station en door het Verenigd Koninkrijk zal reizen met tussenstops in Manchester Piccadilly, Glasgow Central en dan terug naar Londen.

Speciale onderscheidingen

Damian Waters. (Met dank aan Damian Waters/Landschapsfotograaf van het jaar)
” The Sacred Garden” door Gray Eaton. (Met dank aan Gray Eaton/Landschapsfotograaf van het jaar)
“Windmill in the Mist” door Itay Kaplan. (Met dank aan Itay Kaplan/Landschapsfotograaf van het jaar)
” Lightning Storm Over Jodrell Bank” door Melvin Nicholson. (Met dank aan Melvin Nicholson/Landschapsfotograaf van het jaar)

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 november 2022): Landscape Photographer of the Year 2022 Winners Showcase: English Hills, Titanic Tankers, Lightning Storms, and More

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.