Sunday, 23 Jun 2024
Het gaslek in de Oostzee afkomstig van Nord Stream gefotografeerd vanuit het vliegtuig van de kustwacht op 27 september 2022. (Zweedse kustwacht via AP)

Witte Huis verwerpt verslag dat beweert dat VS vorig jaar Nord Stream-pijpleiding opblies

Functionarissen van het Witte Huis hebben op 8 februari een verslag van een onderzoeksjournalist verworpen, waarin wordt beweerd dat de Verenigde Staten achter de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen in 2022 zaten.

“Dit is volstrekt onjuist en complete fictie,” zei Adrienne Watson, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, in een verklaring aan de media op 8 februari. Een woordvoerder van het State Department gaf een soortgelijk commentaar aan Reuters.

De oude onderzoeksjournalist Seymour Hersh, een voormalig verslaggever van The New York Times en The New Yorker Magazine die in 1969 voor het eerst bekend werd vanwege zijn verslaggeving over het bloedbad van My Lai tijdens de Vietnamoorlog, publiceerde op 8 februari een verslag op zijn Substack-pagina, getiteld “How America Took Out The Nord Stream Pipeline,” waarin hij voor zijn beweringen anonieme bronnen aanhaalde.

“Afgelopen juni hebben de duikers van de marine, opererend onder de dekmantel van een alom gepubliceerde NAVO-oefening halverwege de zomer, bekend als BALTOPS 22, de op afstand bediende explosieven geplaatst die drie maanden later drie van de vier Nord Stream-pijpleidingen vernietigden, volgens een bron met directe kennis van de operationele planning,” schreef Hersch.

Tammy Thorp, een woordvoerster van de Central Intelligence Agency (CIA), zei eveneens in een verklaring dat “deze bewering volledig en volkomen onjuist is”.

The Epoch Times heeft het verslag niet kunnen bevestigen. Het Witte Huis heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Uiteindelijk concludeerde het verslag van Hersch, dat gebaseerd is op anonieme bronnen, dat de regering van president Joe Biden via de CIA een geheime operatie uitvoerde om de pijpleiding op te blazen.

Verschillende Europese landen hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosies, die plaatsvonden in september 2022, maar kwamen met weinig antwoorden. De Russische regering heeft categorisch ontkend dat zij achter de ontploffingen zat van de pijpleidingen, die zij samen met Duitsland exploiteerde.

Hersch, een Pulitzer Prize-winnende journalist, zei verder dat “het besluit van het Witte Huis om de pijpleidingen te saboteren er kwam na meer dan negen maanden van zeer geheim heen en weer gepraat binnen de nationale veiligheidsgemeenschap van Washington over hoe dat doel het best bereikt kon worden. Gedurende een groot deel van die tijd ging het er niet om of de missie uitgevoerd moest worden, maar hoe het gedaan moest worden zonder dat er een openlijke aanwijzing was wie er verantwoordelijk was.”

“Dit is geen kinderspel,” vertelde de eerder genoemde anonieme bron hem. Hersch gaf geen verdere details over de persoon, ook niet of deze voor de Amerikaanse regering werkte. Maar die persoon merkte op dat zo’n aanval “een oorlogsdaad” was.

Tijdens “al dit gekonkel”, vertelde de vermeende bron aan de 85-jarige Hersch, “zeiden enkele werknemers van de CIA en het State Department: ‘Doe dit niet. Het is dom en zal een politieke nachtmerrie zijn als het uitkomt.'”

Volgens zijn Substack-bericht gebruikten duikers die opereerden vanaf een Noorse Alta mijnenjager een “mengsel van zuurstof, stikstof en helium dat uit hun tanks stroomde, en plantten ze gevormde C4-ladingen op de vier pijpleidingen met betonnen beschermkappen” alvorens de explosieven tot ontploffing te brengen. Opnieuw haalde hij anonieme bronnen aan, een praktijk die al lang onderwerp is van kritiek op Hersch’s eerdere berichtgeving.

Toen Hersch jaren geleden beweerde dat het Witte Huis van Obama leugens vertelde over de moord op terroristisch meesterbrein Osama bin Laden, merkte een criticus van The Washington Post in 2015 op dat “Hersh zich minstens 55 keer baseerde op een anonieme gepensioneerde hoge inlichtingenfunctionaris.”

Nord Stream Onderzoek

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei op 8 februari dat de Verenigde Staten vragen moeten beantwoorden naar aanleiding van de berichtgeving van Hersch. In reactie op dat bericht riep de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, het Witte Huis op een verklaring af te leggen over de “feiten”.

Moskou heeft herhaaldelijk gezegd dat het Westen achter de explosies van afgelopen september zat van de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen, miljarden dollars kostende infrastructuurprojecten die Russisch gas onder de Oostzee naar Duitsland vervoeren.

Onderzoekers uit Zweden en Denemarken, in wier exclusieve economische zones de explosies plaatsvonden, hebben gezegd dat de scheuren het gevolg waren van sabotage, maar hebben niet gezegd wie zij verantwoordelijk achten.

De bouw van Nord Stream 2, ontworpen om de hoeveelheid gas die Rusland rechtstreeks onder de zee naar Duitsland zou kunnen sturen te verdubbelen, werd in september 2021 voltooid, maar werd nooit in gebruik genomen nadat Berlijn de certificering opschortte enkele dagen voordat Moskou in februari zijn troepen Oekraïne instuurde.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (09 februari 2023): White House Dismisses Report That Claims US Blew Up Nord Stream Pipeline Last Year

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.