Friday, 19 Apr 2024
Vicepresident Joe Biden (R) en de Chinese vicepresident Xi Jinping praten tijdens een uitgebreide bilaterale bijeenkomst met andere Amerikaanse en Chinese functionarissen in de Roosevelt Room in het Witte Huis in Washington op 14 februari 2012. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Witte Huis zegt dat Biden Xi wil ontmoeten nu CCP ‘probeert invloed te vergroten’

Volgens het Witte Huis is het communistische China bezig met een meedogenloze mars naar invloed over de hele wereld, en president Joe Biden wil een ontmoeting met het leiderschap ervan.

Het Witte Huis erkent dat de Chinese Communistische Partij (CCP) bezig is haar internationale reputatie op te vijzelen na een door de CCP tot stand gebrachte overeenkomst om de diplomatieke banden tussen Saoedi-Arabië en Iran te herstellen.

“China heeft er geen geheim van gemaakt dat het zijn invloed over de hele wereld wil uitbreiden, of dat nu in Afrika, Latijns-Amerika of het Midden-Oosten is,” zei John Kirby, coördinator strategische communicatie van de Nationale Veiligheidsraad, tijdens een persgesprek op 17 maart.

Kirby zei dat de CCP de nieuwe overeenkomst gebruikte om haar positie in haar propaganda op te blazen. Maar op de vraag of de deal deel uitmaakt van een bredere strategie van de CCP om haar legitimiteit uit te breiden en de Verenigde Staten te ondermijnen, trok Kirby zich terug.

“Ik zou voorzichtig zijn met speculeren dat er een soort grote strategie gaande is,” zei Kirby.

“Het is meer een onderdeel van hun pogingen om hun invloed te vergroten en de indruk te wekken dat hun invloed daadwerkelijk toeneemt.”

De verrassende aankondiging van de overeenkomst komt kort na de mislukte poging van de CCP om zich op te werpen als vredesmakelaar in de voortdurende Russische verovering van Oekraïne.

Het regime bracht eind februari een 12-punten “vredesplan” uit, hoewel het nooit met Oekraïense functionarissen over de kwestie had gesproken. Het document herhaalde verschillende Russische propagandapunten en beweerde dat de Verenigde Staten en hun NAVO-partners schuld hadden aan de oorlog.

“Er zijn enkele dingen waar ik het niet mee eens ben, waarvan ik denk dat de hele wereld het er niet mee eens is,” zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy destijds over het document.

“[Maar] ik wil geloven dat China de kant kiest van de gedachte van vrede en eerlijkheid, wat onze kant is.”

De toenemende betrokkenheid van de CCP bij internationale aangelegenheden en haar inspanningen om autoritaire mogendheden tegen de Verenigde Staten op te zetten zijn niet onopgemerkt gebleven door het Witte Huis.

Kirby zei in dat verband dat de regering Biden bezig was met het opzetten van een persoonlijke ontmoeting tussen de president en CCP-leider Xi Jinping.

“De president heeft gezegd dat hij president Xi in de nabije toekomst wil spreken,” zei Kirby. “We zullen eraan werken om dat te regelen.”

“Bij mijn weten is er vooralsnog geen contact geweest met de Chinezen om aan de logistiek te werken.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 maart 2023): White House Says Biden Wants to Meet With Xi as CCP ‘Attempts to Increase’ Influence

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.