Sunday, 16 Jun 2024
Arbeiders zetten een hekwerk op rond een afgesloten wijk in het Changning-district van Shanghai, nadat op 7 oktober 2022 nieuwe gevallen van COVID-19 waren gemeld. (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images

Woede laait op nu inwoners van Shanghai opnieuw worden opgesloten na nieuwe gevallen van COVID-19

De autoriteiten in Shanghai voeren hun zero-COVID inspanningen op naar aanleiding van een recente opflakkering van besmettingen in de aanloop naar het nationale congres van de Chinese Communistische Partij (CCP) deze maandShanghai, het financiële centrum van China, meldde op 9 oktober 34 actieve COVID-19 gevallen, waarvan drie met symptomen en de rest asymptomatisch, aldus de nationale gezondheidscommissie van het Chinese regime op 10 oktober. Het werkelijke aantal gevallen ligt vermoedelijk hoger door de onderrapportage en censuur van de autoriteiten.

Volgens een plaatselijke informatiewebsite heeft Shanghai één gebied aangewezen als hoog risico, 33 andere als gemiddeld risico en 27 als laag risico per 10 oktober. In de stad met 26 miljoen inwoners zijn volgens plaatselijke berichten sinds het begin van deze maand een aantal universiteiten en woonwijken afgesloten.

Bewoners in gebieden met een hoog risico mogen hun huis niet verlaten, bewoners in gebieden met een gemiddeld risico mogen zich binnen hun woonwijk verplaatsen en bewoners in gebieden met een laag risico mogen hun wijk verlaten op voorwaarde dat zij een negatieve PCR-test kunnen voorleggen van de afgelopen 48 uur en vrijwel dagelijks negatief blijven testen.

Verschillende universiteiten in Shanghai zijn opnieuw afgesloten, waaronder de Shanghai University of Finance and Economics, de Tongji University, de Fenglin-campus en de Handan-campus van de Fudan University, en de Songjiang University in een buitenwijk van Shanghai.

De Shanghai University of Finance and Economics meldde op 7 oktober één positief geval van COVID, waardoor zij die avond alle studenten in een geïmproviseerde quarantainevoorziening dwongen die kennelijk was gemaakt van scheepscontainers in de buurt van een stadion; de studenten klaagden in online geplaatste video’s over de gebrekkige leefomstandigheden.

In de online posts waartoe The Epoch Times toegang had, beweerden de studenten dat zij allen in de containers werden geïsoleerd, ongeacht of zij nauwe contacten, secundaire contacten of helemaal geen contact met het ene positieve geval hadden. Sommige studenten met een groene gezondheidscode werden ook gedwongen in de quarantainevoorziening te blijven.

De Chinese editie van The Epoch Times heeft op 9 oktober de Shanghai University of Finance and Economics om commentaar gevraagd, maar had bij het ter perse gaan nog geen antwoord ontvangen.

The Epoch Times kan de authenticiteit van de beelden niet verifiëren.

Een gefrustreerde inwoner

Mevrouw Xu (een pseudoniem), die in het district Minhang in Shanghai woont, heeft op 9 oktober online videobeelden geüpload van een huilend meisje dat zegt dat ze sinds maart op verschillende plaatsen in de stad, waaronder de Shanghai Jiaotong Universiteit, werd opgesloten.

“Ik ben net thuis, en ik heb geen contact gehad met hem [de positieve patiënt],” schreeuwde het radeloze meisje.

“Hoe kan ik me ontspannen?” antwoordde ze toen de plaatselijke controlemedewerkers haar zeiden zich te ontspannen.

Terwijl de rest van de wereld is gaan leven met het virus, zet het Chinese communistische regime zijn strenge zero-COVID-maatregelen voort. Volgens Shine, een Engelstalig staatsblad uit Shanghai, hebben de autoriteiten van Shanghai onlangs vijf categorieën voor rode gezondheidscodes vastgesteld.

De vijf categorieën omvatten degenen die positief testen in een eerste of gemengde PCR-test, bevestigde gevallen, asymptomatische en verdachte gevallen, reizigers van overzee die onder centrale of thuisquarantaine staan, en “nauwe contacten en secundaire contacten van positieve gevallen, samen met mensen die in gebieden met een hoog of gemiddeld risico zijn geweest”, meldde Shine op 8 oktober.

Het Chinese regime gebruikt big data om de bewegingen van mensen te reguleren door de kleur van hun gezondheidscodes te beïnvloeden op apps voor mobiele telefoons die zij worden verplicht te downloaden. Inwoners moeten hun gezondheidscodes scannen wanneer ze zich buiten hun huis wagen, met inbegrip van openbaar vervoer, winkelcentra en uitgaansgelegenheden.

Shao Jun, directeur van het Shanghai Big Data Center, zei tijdens een persconferentie op 10 oktober dat alle reizigers naar Shanghai drie PCR-tests moeten doen in de drie dagen na hun aankomst in de stad, anders wordt hun gezondheidscode geel.

Mensen met een groene gezondheidscode kunnen zich relatief vrij bewegen, terwijl mensen met een gele gezondheidscode in hun eigen woonwijk kunnen rondlopen; mensen met een rode code worden in hun woning opgesloten en mogen niet naar buiten.

Xu vertelde The Epoch Times op 9 oktober dat ze erg met het meisje meeleefde.

“Iedereen is nu erg verontwaardigd. We moeten om de drie dagen een nucleïnezuurtest doen, en de keel doet pijn,” zei ze. “Ik denk dat het virus ons niet zal doden, maar deze maatregelen [“zero-COVID”] wel. Maar als we de PCR-tests niet doen, kunnen we niet naar buiten – we kunnen zelfs geen gebruik maken van het openbaar vervoer.”

Xu zegt dat ze twijfelt aan het officiële aantal positieve gevallen.

“Wie weet of [de officiële gegevens] waar zijn of niet? Er duiken hier en daar positieve gevallen op.”

Ze hekelt de lokale autoriteiten voor het opnieuw aanscherpen van de beperkingen en het censureren van online berichten.

“Er zal geen vrede zijn voor het 20e nationale congres [van de CCP]. We kunnen niet online praten. Als we dat toch doen, komt de politie onmiddellijk naar ons toe. We leven allemaal in een gevangenis.”

Sun Shaocheng, CCP-partijsecretaris van Binnen-Mongolië, zei tijdens een bijeenkomst over preventie en bestrijding van de pandemie dat om de verdere verspreiding van de epidemie naar Beijing te voorkomen, de autoriteiten de verspreiding van het virus moeten indijken, zelfs indien dit betekent “een kip doden met een slagersmes dat wordt gebruikt om een stier te slachten” – een Chinees spreekwoord over het overschrijden van grenzen.

Opnieuw voedselvoorraden aanleggen

De heer Wang (een pseudoniem) uit Shanghai vertelde de Chinese editie van The Epoch Times op 9 oktober dat hij opnieuw begonnen was met het aanleggen van voedselvoorraden voor een eventuele lockdown.

“Het [COVID]-virus is niet beangstigend, maar het beleid wel,” zei hij. “De autoriteiten kunnen terloops je gezondheidscode op rood zetten. Als ze zeggen dat je een asymptomatisch geval bent, dan ben je asymptomatisch; er is geen manier om te bewijzen dat je dat niet bent. Wij, gewone mensen, zijn als lammetjes die naar de slachtbank gaan.”

Wang zei dat het enige wat hij kan doen is voedsel opslaan voor zijn gezin.

“Ik heb wat rijst en noedels opgeslagen. Ik weet niet precies wat er aan de hand is, maar ik weet wel dat de problemen weer terug zijn.”

Lin Cenxin en Yi Ru hebben bijgedragen aan het artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 oktober 2022): Anger Boils as Shanghai Residents Enter Another Lockdown Amid Reports of COVID-19

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.