Sunday, 19 May 2024
"Komeet". (Met dank aan Ryan Newburn)

Wonderbaarlijke foto’s van fotografen van gletsjergrotten in IJsland laten je versteld staan

Een fotograaf uit Nebraska, die gecharmeerd was van de epische landschappen van IJsland, legt de buitenaardse schoonheid van gletsjergrotten vast op film. De cocktail van licht, kleur en textuur in deze ongelooflijke natuurlijke formaties zal je betoveren.

Ryan Newburn, 33, is geboren in Omaha, Nebraska. Hij woont al vijf jaar in Reykjavik, IJsland, waar hij eigenaar is van een reisorganisatie voor gletsjertochten genaamd Ice Pic Journeys, met een ingebouwd fotografiepakket.

Fotograaf Ryan Newburn. (Met dank aan Ryan Newburn)

Hij raakte voor het eerst geïnspireerd door landschapsfotografie tijdens een vijf maanden durende wandeltocht door Japan in 2014 met zijn digitale camera. Na daaropvolgende wandeltochten door Nieuw-Zeeland, Australië, Europa en, tot slot, IJsland in 2018, was Newburn voorgoed verslaafd.

“Komeet”. (Met dank aan Ryan Newburn)

“Ik kwam oorspronkelijk naar IJsland om ook dwars door IJsland te lopen, en dat heb ik gedaan. Het kostte me ongeveer drie weken,” vertelde hij aan The Epoch Times. “Daarna benaderde ik een bedrijf voor een baan en uiteindelijk namen ze me aan als gletsjergids. Ik trainde ongeveer zes maanden op Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa hier in IJsland en toen was ik officieel een gletsjergids voor dit bedrijf.”

Als onderdeel van zijn werk ging Newburn elke dag naar de gletsjers, leidde klanten en leerde hen over het ijs. Hij begon al snel verliefd te worden op het fotograferen van de gletsjers en daarnaast op het weven van een verhaal over de ijsgrotten en gletsjers en hoe ze veranderen.

“Het sleutelgat”. (Met dank aan Ryan Newburn)

Tussen de gevarieerde IJslandse landschappen van ijs en sneeuw, vulkanen, watervallen en beschilderde bergen, gaat Newburn graag “op zoek naar de plekken die niet zo gefotografeerd worden”. Als hij in het veld is, zoekt Newburn naar levendige kleuren die mensen niet vaak te zien krijgen.

“Ik denk dat ik daarom de ijsgrotten en gletsjers zo mooi vind, je krijgt deze diepe blauwen en smaragden, en deze overgangen van verschillende tinten blauw die de ijsgrotten zo aangenaam maken voor het oog,” zei hij.

“Stasis”. (Met dank aan Ryan Newburn)

Een van Newburns meest epische opnamen tot nu toe werd gemaakt in de winter van 2022. Het krachtige beeld met de titel “Stasis” werd gemaakt door in een gletsjergrot te abseilen binnenin een enorme ijsberg op een bevroren meer.

“In de zomer breken enorme brokken ijs af van de uitstroomgletsjers op Vatnajökull en drijven op de gletsjermeren, waar ze langzaam wegsmelten,” zei Newburn toen hij zijn opname deelde op Instagram. “Veel van de grotere ijsbergen zullen echter niet smelten voordat de winter begint. Zodra de koude temperaturen toeslaan, bevriest het meer en blijft de ijsberg het hele seizoen op zijn plaats. Als je het aankunt om een bevroren meer over te steken, kun je naar deze ijsbergen gaan en grottenstelsels binnenin ontdekken.”

Voor Newburn is het fotograferen van dit soort surrealistische momenten gewoon “spectaculair” en “onbeschrijflijk”.

Hij vertelde het aan The Epoch Times: “Er zijn gewoon momenten waarop je niet gefocust moet zijn op het fotograferen en er gewoon van moet genieten.”

“Mes in het donker”. (Met dank aan Ryan Newburn)

Het is onmogelijk om licht te reizen als gletsjerfotograaf, dus Newburn heeft een lijst met basisuitrusting die hij altijd meeneemt op excursies. Tot zijn benodigdheden behoren stijgijzers of schoenpinnen om over het ijs te lopen, een haak en harnas (voor het geval je vast komt te zitten in een gat of gletsjerspleet), touwen, een helm en ijsschroeven.

Omdat hij net is overgestapt van Nikon-camera’s op Sony, heeft hij ook zijn huidige uitrusting bij zich, een Sony A7R V camera en zijn drie favoriete lenzen: een Sony 24-70mm G Master, Sony 12-24mm Sigma Art en een Tamron 70-180mm.

Newburn voorziet al zijn klanten van een basisuitrusting en benadrukt dat het cruciaal is om “nooit alleen naar de gletsjer te gaan. … laat altijd iemand weten waar je bent en zorg dat je altijd een radio bij je hebt.

“Door het vuur en de vlammen”. (Met dank aan Ryan Newburn)

Newburns grootste uitdaging is om toegang te krijgen tot de minder gefotografeerde plekken die hij zo begeert, omdat het niet eenvoudig is om ze te vinden en er veilig te komen. Hij wordt echter voortdurend beloond met adembenemende landschappen en wordt eraan herinnerd waarom hij doet wat hij doet.

“Het mooiste is om gewoon in de natuur zelf te zijn,” zei hij. “Ik hou ervan om veel surrealistische dingen te fotograferen, dus als je daar bent, moet je altijd even de tijd nemen om de camera weg te leggen en je te verbazen over de natuur waarin je je bevindt.”

“Saffier”. (Met dank aan Ryan Newburn)

De stem van de natuur spreekt het hardst in de ongelooflijke foto’s van Newburn. Hij gebruikt verschillende mate van nabewerking, afhankelijk van de omstandigheden van de shoot en “hoe ik de scène wil uitdrukken,” en deelt zijn werk op Facebook, Instagram en de website van zijn reisorganisatie.

“Omdat ik hier gids ben, heb ik de vrijheid om het land te verkennen en te proberen nieuwe plekken te vinden,” vertelde hij aan The Epoch Times. “Dat is een beetje mijn belangrijkste missie, gewoon doorgaan met het verkennen van dit kleine eiland voor nieuwe en spannende plekken die niemand ooit eerder heeft gezien.”

Hieronder zie je nog meer ongelooflijke beelden:

“Jokull’. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Meteor”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Tunnelvisie’. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Reis in het donker”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“De kristallen crevasse”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“De saffieren kluis”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Het land van altijd winter”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Spirited away”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“De amberkleurige kamer”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Flow’. (Met dank aan Ryan Newburn)
“De bevroren vlam”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Raftel”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Hela’. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Maansteen”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“Spiegeling”. (Met dank aan Ryan Newburn)
“De geschilderde wereld”. (Met dank aan Ryan Newburn)

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 juni 2023): Photographer’s Otherworldly Shots of Glacial Caves in Iceland Will Leave You Awe-Inspired

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.