Wednesday, 17 Apr 2024
(Antonio Guillem/Shutterstock)

Word stil zodat je kan luisteren

“Hoe stiller je wordt, hoe meer je kunt horen.”

-Rumi

Voor de meesten van ons is er zelden een moment in de dag waarop we stoppen met bewegen en het lawaai stoppen. We werken, we bewegen, we rijden, we luisteren naar dingen op onze koptelefoon, we kijken naar dingen en we vullen de kleine ruimtes op door onze smartphone te checken.

Het is een heel menselijke neiging om druk en productief te willen zijn, om elke ruimte te vullen met iets nuttigs of vermakelijks.

Maar wat als we onszelf stil zouden kunnen laten worden?

Wat er dan gebeurt is iets magisch: we beginnen een nieuwe manier van leven te ontdekken en een diepere ervaring begint zich aan ons te openbaren.

Wat betekent het om stil te worden? Daar is geen eenvoudig antwoord op, maar hier zijn een paar dingen die ik heb geleerd:

  • Het betekent minstens een paar minuten fysiek vertragen. Afzien van rond te lopen of taken uit te voeren op je computer of telefoon. Ga gewoon zitten of kom tot een soort stilte of traagheid.
  • Het betekent niet dat je moet mediteren, hoewel dat natuurlijk wel een manier is. In plaats daarvan kun je een rustige wandeling in de natuur maken, naar de zonsondergang kijken of in een hangmat liggen en gewoon de wind voelen.
  • Het betekent afstand nemen van technologie, in ieder geval voor een paar minuten. Verbreek de verbinding. Laat ook het lezen en luisteren los. Gewoon stilzitten of langzaam bewegen, niet proberen iets gedaan te krijgen of iets te consumeren.
  • Het betekent dat je je drang om productief te zijn of vermaakt te worden heel even loslaat. Je hoeft niets te bereiken, niets te bewijzen, nergens opgewonden over te zijn. Je laat dit soort dwangmatigheden los, al is het maar voor een paar minuten.
  • Het betekent dat je je niet op een bepaalde manier hoeft te voelen, of hoeft te vermijden dat je je op een bepaalde manier voelt. Veel mensen willen zich bijvoorbeeld productief, competent of onderhoudend voelen, dus doen we er alles aan om dat soort gevoelens te krijgen. We willen ons ook niet verveeld, eenzaam, verdrietig of hulpeloos voelen, dus doen we er alles aan om deze gevoelens te vermijden. Stil worden betekent dat we onszelf kunnen toestaan om te voelen hoe we ons voelen, door gewoon toe te staan dat het onze ervaring is. Dit geeft ons de vrijheid om het leven te laten zijn zoals het is en onszelf te laten zijn zoals we zijn, hoe we ons ook voelen.

Stilte en rust zijn niet aanlokkelijk of “sexy”. We realiseren ons meestal niet dat we naar stilte verlangen. Maar mijn ervaring is dat hierin de diepste ervaring van het leven ligt: in de stilte.

In de stilte en de rust zou je wel eens de diepere boodschap van het leven kunnen horen.

“In de stilte wordt de wereld hersteld.”

-Lao Tzu

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 februari 2024): Become Quiet So You Can Listen

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.