Wednesday, 12 Jun 2024
De Russische president Vladimir Poetin, rechts, en de Chinese leider Xi Jinping proosten tijdens hun diner in het Kremlin, Moskou, op 21 maart 2023. (Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Xi aan Poetin: Rusland en China zullen zorgen voor verandering ‘die in geen 100 jaar heeft plaatsgevonden’.

De Chinese communistische leider Xi Jinping zegt dat zijn regime en het Rusland van Vladimir Poetin met elkaar zullen samenwerken om een “verandering” teweeg te brengen die in geen honderd jaar op het wereldtoneel heeft plaatsgevonden.

Poetin ontving Xi deze week in Moskou als eregast, terwijl de twee autoritaire machten blijven streven naar meer diplomatieke, economische en militaire samenwerking.

Toen Xi op 22 maart het Kremlin verliet, wendde hij zich tot Poetin en zei met een glimlach: “Dit is precies de verandering die in geen 100 jaar heeft plaatsgevonden.”

“En wij zijn het, samen, die deze veranderingen zullen bewerkstelligen.”

Poetin antwoordde: “Daar ben ik het mee eens.”

“Zorg goed voor jezelf, beste vriend,” zei Xi waarna de twee elkaar de hand schudden.

Poetin wenste Xi vervolgens een veilige reis en zwaaide de Chinese leider uit vanaf het trottoir toen Xi vertrok in zijn limousine.

Het afscheid van de twee leiders werd door de media op camera vastgelegd.

China en Rusland zweren dat ze een nieuwe wereldorde zullen creëren

De verklaring komt een dag nadat de leiders openlijk beloofden de internationale orde in hun belang te hervormen, waarbij Poetin zei dat China en Rusland een meer rechtvaardige “multipolaire wereldorde” zullen creëren om de “regels” van de huidige internationale orde te vervangen.

Xi’s verwijzing naar een verandering die in een eeuw niet is voorgekomen, kan een toespeling zijn op de consolidatie van de moderne, op regels gebaseerde internationale orde die na de Eerste Wereldoorlog vorm begon te krijgen, en waarbij de Verenigde Staten uiteindelijk als supermacht naar voren kwamen.

Ongeveer een eeuw geleden werd ook de Chinese Communistische Partij (CCP) opgericht, die nu China regeert als een eenpartijstaat. Jaren eerder versloegen de bolsjewieken de laatste resten van het Witte Leger en verstevigden zij de Sovjet-Unie, waarin Poetin later zou dienen als luitenant-kolonel van de buitenlandse inlichtingendienst van het leger.

Xi en Poetin verklaarden voor het eerst in februari 2022 een partnerschap “zonder grenzen”, weken voordat Rusland Oekraïne probeerde te veroveren.

Het ontvangen van Xi deze week was het grootste diplomatieke gebaar dat Poetin sindsdien heeft gemaakt, gezien het isolement van Rusland op het wereldtoneel.

Poetin en Xi, die elkaar tijdens de gesprekken een “goede vriend” noemden, beloofden op 21 maart meer economische en strategische samenwerking en ondertekenden een gezamenlijke verklaring om het “alomvattende strategische partnerschap” van beide landen te versterken.

De overeenkomsten versterken de feitelijke alliantie tussen Peking en Moskou, die is gegroeid sinds Rusland zijn invasie in Oekraïne begon. In die periode is het communistische China de belangrijkste partner van Rusland geworden op het gebied van handel en diplomatie, en heeft het Moskou geholpen om door te gaan ondanks de verwoestende internationale sancties.

Poetin zei dat Rusland bereid is Chinese bedrijven te steunen die westerse bedrijven willen vervangen die het land vanwege de oorlog hebben verlaten, en dat de twee landen bedrijven moeten aanmoedigen hun eigen valuta te gebruiken.

De twee leiders bespraken ook de aanleg van een tweede pijpleiding die de Russische gasexport naar China zou kunnen verdubbelen, aldus Poetin.

Ook zei de CCP in een verklaring dat de twee naties “de mening delen dat deze relatie het bilaterale bereik ver heeft overschreden en van cruciaal belang is geworden voor het mondiale landschap en de toekomst van de mensheid”.

Angst voor Chinese steun aan Russische invasie neemt toe

Het groeiende partnerschap tussen de twee mogendheden gedurende de oorlog in Oekraïne heeft veel nationale leiders op scherp gezet omdat zij vrezen dat het regime in Peking dodelijke wapens zou kunnen leveren aan Rusland voor gebruik in Oekraïne, waardoor het conflict nog verder zou kunnen escaleren en de oorlog mogelijk zou worden uitgebreid naar andere landen.

De Verenigde Staten hebben voortdurend gewaarschuwd dat de CCP wapens of munitie zou kunnen leveren aan het Russische leger, en hebben de afgelopen maanden onderstreept dat het regime een dergelijke regeling nog altijd niet van tafel heeft geveegd.

Het Witte Huis heeft al erkend dat Chinese bedrijven de Russische oorlog in Oekraïne rechtstreeks hebben gesteund, maar heeft niet gezegd dat die steun neerkomt op dodelijke wapens.

Toen het Witte Huis op 24 februari sancties uitvaardigde tegen tal van internationale instanties die met de oorlog in Rusland te maken hebben, richtte het zich bijvoorbeeld ook op Chinese entiteiten die ervan worden beschuldigd de Russische strijdkrachten te steunen en zo het regime te helpen de sancties te omzeilen.

China vervalste eerder vervoersdocumenten om voor Rusland bestemde militaire luchtvaartapparatuur te verdoezelen als civiele uitrusting en gebruikte tussenpersonen in de Verenigde Arabische Emiraten om drones aan Rusland te leveren, volgens een rapport uit februari van het Duitse magazine Der Spiegel.

In datzelfde rapport wordt beweerd dat de CCP momenteel een zending ‘zelfmoord’ drones naar Rusland voorbereidt voor gebruik in Oekraïne.

Evenzo wordt in een rapport van het Japanse Kyodo News, waarin anonieme Amerikaanse overheidsbronnen worden geciteerd, beweerd dat Chinese munitie is gevonden op slagvelden in Oekraïne. Het rapport verduidelijkt echter dat er geen bewijs is dat de CCP de munitie rechtstreeks aan Rusland heeft verkocht.

Gepubliceerd door The Epoch Times (22 maart 2023): Xi to Putin: Russia, China Are Driving Change ‘Which Hasn’t Happened in 100 Years’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.