Saturday, 20 Apr 2024
De Chinese leider Xi Jinping steekt zijn hand op terwijl hij stemt tijdens de slotzitting van het 20e Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij in De Grote Hal van het Volk in Peking op 22 oktober 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Xi beveelt leger zich voor te bereiden op oorlog, onthult nieuwe hypersonische raket

De leider van de Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, beveelt het Chinese leger om zich grondig voor te bereiden op oorlog, zelfs nu het regime zijn nieuwste hypersonische wapen onthult.

Xi zei dat de militaire tak van de partij moet trainen voor elke oorlog en voorbereid moet zijn op onvoorziene conflicten.

Hij zei dat het leger al zijn energie moet wijden aan de paraatheid voor gevechten en moet werken aan “het vergroten van zijn vermogen om te vechten en te winnen”, aldus de Chinese staatsmedia Xinhua.

Het leger “moet het idee van de partij uitvoeren om het leger in het nieuwe tijdperk te versterken”, zei Xi, een term voor de visie van de CCP op een nieuw historisch tijdperk waarin China de leidende macht in de wereld is.

Xi maakte zijn opmerkingen tijdens een inspectie op 8 november van het gezamenlijke operationele commandocentrum van de Centrale Militaire Commissie, het hoogste defensieorgaan van China, waarvan hij voorzitter is.

De inspectie viel samen met een oorlogszuchtige vertoning tijdens de vierde jaarlijkse luchtshow van het regime, waarbij het voor het eerst zijn meest geavanceerde gevechtsvliegtuig publiekelijk toonde en een nieuwe hypersonische raket onthulde die kennelijk bedoeld is om de Amerikaanse strijdkrachten aan te vallen.

Ook werd het meest geavanceerde vliegtuig van het regime getoond, de J-20 stealth jager. Er is weinig bekend over de J-20, behalve dat het een kloon lijkt te zijn van de Amerikaanse F-35, waarschijnlijk gemaakt met gestolen ontwerptechnologieën. Het blijft onduidelijk of het Chinese leger het toestel in een universele rol zal gebruiken, zoals de Verenigde Staten de F-35 gebruiken, of dat het zich zal specialiseren in één bepaald domein, zoals luchtsuperioriteit.

Het vliegtuig kwam in 2017 in dienst en hoewel er nog veel onbekend is over de mogelijkheden en het gebruik ervan, hebben Amerikaanse strijdkrachten er al een ontmoeting van dichtbij mee gehad.

“We hadden onlangs, ik zou het geen gevecht willen noemen, maar we kwamen met onze F-35’s relatief dicht bij de J-20’s in de Oost-Chinese Zee en waren relatief onder de indruk van het commando en de controle die bij de J-20’s hoorden,” zei Gen. Kenneth Wilsbach, commandant van de Pacific Air Forces, tijdens een interview op 14 maart met het Mitchell Institute for Aerospace Studies.

Het regime gebruikte de luchtshow ook om zijn nieuwste wapen, een exportversie van de YJ-21 hypersonische raket, te onthullen.

De YJ-21, gewoonlijk aangeduid als de Eagle Strike 21, heeft een gevechtsbereik van meer dan 1.200 mijl en kan vliegen met snelheden van meer dan Mach 12. Het systeem, dat een “carrier killer” wordt genoemd, lijkt ontworpen om Amerikaanse vliegdekschepen in de Indo-Pacific aan te vallen.

Hoewel de twee getoonde raketten luchtlanceersystemen waren—dat wil zeggen, ontworpen voor gebruik door vliegtuigen—werd de raket tijdens de test in april vanaf zee gelanceerd. Toen werd een versie van de raket gelanceerd vanaf een verticaal systeem op een Type 055 destroyer, een van China’s meest geavanceerde oorlogsschepen. Destijds meldde Naval News dat de inzet van de raket van de Type 055 “de zwaarst bewapende oorlogsschepen ter wereld” zou maken.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 november 2022): Xi Orders Military to Prepare for War, Unveils New Hypersonic Missile

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.