Thursday, 18 Apr 2024
De Chinese president Xi Jinping (vooraan) samen met leden van het nieuwe permanente comité van het Politbureau van de Chinese Communistische Partij, het hoogste besluitvormingsorgaan van het land, in de Grote Hal van het Volk in Beijing op 23 oktober 2022. (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

Xi Jinping verzekert zich van nog eens 5 jaar als leider van de CCP

De Chinese leider Xi Jinping blijft nog vijf jaar aan de macht, waardoor zijn tienjarig bewind wordt verlengd tot ten minste 2028.

Xi, 69 jaar, wordt algemeen secretaris van de Chinese Communistische Partij (CCP) voor een ongekende derde termijn, waarmee hij de door zijn voorgangers vastgestelde norm van twee termijnen doorbreekt.

Het Chinese regime maakte op 23 oktober zijn nieuwe leiders bekend door Xi en zes andere partijfunctionarissen te benoemen in het permanente comité van het Politbureau, het hoogste besluitvormingsorgaan van het communistische regime.

Tweede in de rangorde van het Permanent Politbureau is Li Qiang, 63, die momenteel partijsecretaris van Shanghai is. Naar verwachting zal Li in maart volgend jaar worden benoemd tot premier van het Chinese regime, ter vervanging van de huidige premier Li Keqiang.

Li Qiang is een nauwe bondgenoot van Xi. Van 2004 tot 2007 werkte Li Qiang rechtstreeks voor Xi als diens stafchef in het partijcomité van de provincie Zhejiang. Met Xi als CCP-leider werd Li Qiang in 2017 gepromoveerd tot partijsecretaris van Shanghai, waar hij tijdens de uitbraken eerder dit jaar harde COVID-19 lockdowns oplegde.

Derde in de partijrang is Zhao Leji, 65, die momenteel hoofd is van de Centrale Commissie voor Discipline Inspectie, het anticorruptieorgaan van het regime.

De volgende in de rij is Wang Huning, 67, een bekend partijtheoreticus die nu op weg is naar zijn tweede termijn van vijf jaar als lid van het Permanent Comité van het Politbureau.

De laatste drie comitéleden zijn Cai Qi, 66, de huidige partijsecretaris van de Chinese hoofdstad Beijing; Ding Xuexiang, 60, Xi’s stafchef; en Li Xi, 66, de huidige partijsecretaris van de Zuid-Chinese provincie Guangdong.

Dat Xi zondag een nieuwe termijn van vijf jaar krijgt, komt niet onverwacht, nadat twee van Xi’s politieke rivalen, waaronder Li Keqiang, op 22 oktober, na afloop van het 20e CCP-congres, niet zijn benoemd in het 205 leden tellende Centraal Comité.

Het vertrek van Li Keqiang uit de top van de partij is een verrassing, aangezien hij pas 67 jaar oud is – een jaar jonger dan de ongeschreven pensioenleeftijd van de partij. In China kunnen ambtenaren van de CCP die 67 jaar of jonger zijn op het moment van een partijcongres worden bevorderd, terwijl degenen die 68 jaar of ouder zijn geacht worden met pensioen te gaan – een informele regel die bekend staat als “zeven omhoog, acht omlaag”.

De Chinese president Xi Jinping (R) kijkt toe terwijl voormalig president Hu Jintao (C) de schouder van premier Li Keqiang (2e L) aanraakt bij het verlaten van de slotceremonie van het 20e congres van de Chinese Communistische Partij in de Grote Hal van het Volk in Beijing op 22 oktober. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Ook op zaterdag werd de mentor van Li Keqiang, de voormalige Chinese leider Hu Jintao, onverwacht uit de slotceremonie van het partijcongres geëscorteerd. Hu keek verward en aarzelend waarom hem werd gevraagd te vertrekken, voordat hij door twee partijmedewerkers werd weggeleid.

Senator Marsha Blackburn (R-Tenn.), die deel uitmaakt van het U.S. Senate Armed Services Committee, zei op Twitter dat Xi zijn politieke spierballen liet zien door Hu te laten verwijderen.

“Het is duidelijk dat Xi het partijcongres controleert en zijn spierballen aan de wereld wilde tonen door Hu Jintao voor de buitenlandse pers te vernederen”, schreef Blackburn.

“Dit is gevaarlijk & zeer verontrustend,” schreef Sen. Ted Cruz (R-Texas) op 23 oktober op Twitter. Cruz is lid van de Commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat. “Xi consolideert de macht & verwijdert met geweld zijn voorganger. Niemand knippert. Tirannie eindigt nooit goed.”

Toekomst van China

Li Hengqing, een China-expert aan het Washington Institute for Information and Strategy, zei in een interview met de Chinese editie van The Epoch Times na de uitrol van het nieuwe leiderschap van het regime dat de Chinese economie onder Xi niet zal verbeteren.

Hij zei dat China’s economische gegevens over het derde kwartaal – die Beijing oorspronkelijk op 18 oktober zou bekendmaken, maar heeft uitgesteld – niets positiefs zullen laten zien.

“Ik denk dat de economische gegevens voor het vierde kwartaal nog slechter zullen zijn. De economische uitdagingen zullen jaar na jaar groter worden en de [economie] zal slechter worden,” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat Xi in zijn huidige positie geraakt is door toedoen van politieke gevechten. Als gevolg daarvan voorziet hij meer politieke strijd in de toekomst, waardoor China mogelijk een nieuw tijdperk van massale politieke bewegingen tegemoet gaat.

Kenneth Roth, voormalig directeur van Human Rights Watch, zei op Twitter dat Xi een team heeft samengesteld dat hem niet zal uitdagen.

“De man die bang is voor debat kiest een leiderschapsteam dat hem, Xi Jinping, niet zal uitdagen,” schreef Roth. “Een recept voor meer repressie en wanbeleid.”

Amnesty International zei dat de verderzetting van Xi’s bewind een ramp is voor de mensenrechten.

“De bevestiging van de derde termijn van Xi Jinping is een onheilspellend moment, niet alleen voor de miljoenen Chinese burgers die onder zijn bewind ernstige mensenrechtenschendingen hebben ondergaan, maar ook voor mensen over de hele wereld die de gevolgen van de repressie van de Chinese regering voelen”, zei Hana Young, adjunct-regiodirecteur van Amnesty International, in een verklaring.

“Het beleid en de praktijken van de regering onder leiding van Xi vormen een bedreiging voor de rechten, niet alleen thuis, maar wereldwijd,” vervolgde Young. “Van de campagne van de regering om Oeigoeren het zwijgen op te leggen en gedwongen te repatriëren tot haar pogingen om de betekenis van mensenrechten in de Verenigde Naties te herdefiniëren, de arm van de Chinese staatsonderdrukking strekt zich steeds meer uit tot buiten de grenzen van China.”

“En nu Chinese activisten, mensenrechtenadvocaten, onafhankelijke journalisten en andere mensenrechtenactivisten zich schrap zetten voor meer van hetzelfde – of erger – moet de internationale gemeenschap haar inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat de komende vijf jaar anders verlopen,” voegde Young eraan toe.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 oktober 2022): Xi Jinping Secures Another 5-Year Term as CCP Leader 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.