Thursday, 20 Jun 2024
De Chinese leider Xi Jinping steekt zijn hand op terwijl hij stemt tijdens de slotzitting van het 20e Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij in De Grote Hal van het Volk in Peking, op 22 oktober 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Xi Jinping zou Taiwan kunnen binnenvallen om schuld voor economische onrust af te schuiven: zegt China analist

De Chinese leider Xi Jinping zou na het nationale congres een invasie van Taiwan kunnen lanceren om de schuld voor de economische onrust van het regime af te schuiven, aldus China analist Antonio Graceffo.

In een verslag over het 20e nationale congres van de Chinese Communistische Partij (CCP) heeft Xi toegezegd de Chinese economie vooruit te helpen en tegelijkertijd het nul-COVID-beleid te handhaven. Toch duiken er berichten op dat het zo slecht gaat met de Chinese economie dat Peking nauwelijks op korte termijn een oplossing zal kunnen bieden.

“Hij [Xi] kan eigenlijk niets aan de economie veranderen. De economie is er zo slecht aan toe, dat hij het op geen enkele manier kan oplossen. Hij kan geen einde maken aan COVID. Dus ik maak me grote zorgen dat het enige wat hij na dit congres echt kan doen, een invasie van Taiwan is,” zei Graceffo op 21 oktober in een interview met “China in Focus” op NTD News, de zustermedia van The Epoch Times.

“Het enige wat ze hoeven te doen is een oorlog beginnen. En daarna kunnen ze elk probleem wijten aan de oorlog. Dan is het niet de schuld van Xi Jinping dat ze een economische crisis zouden hebben; het zou de schuld van die oorlog zijn,” voegde hij eraan toe.

Sombere economische cijfers

De analist ging verder in op de schuldencrisis waarmee China wordt geconfronteerd en die wordt aangewakkerd door de vastgoedsector.

“Naast alle directe schulden in de vastgoedsector is er nog 8 biljoen dollar, bijna 8 biljoen dollar aan schulden van lokale overheden, die zijn uitgegeven tegen de verkoop van vastgoed, maar de verkoop van vastgoed is dit jaar met 30 procent gedaald”, aldus Graceffo.

Volgens zijn schattingen kan de schuld nog groter worden door het rimpeleffect.

“Want banken kopen staatsobligaties en gebruiken die als onderpand voor andere investeringen of voor andere leningen. En als die obligaties dus in gebreke blijven, kan dat een keten van wanbetalingen veroorzaken”, legde hij uit.

De deskundige wees op de particuliere en overheidsschuld, die volgens hem nu ongeveer 250 procent van het Chinese bbp bedraagt, op basis van CEIC-gegevens.

“Dus dit kan het Chinese banksysteem volledig onderuit halen. Het kan de munt doen instorten; het kan echt catastrofaal worden,” verklaarde hij.

Nu de Chinese yuan bovendien sterk is gedaald en terwijl de yuan zijn laagste niveau ten opzichte van de dollar heeft bereikt, wordt het moeilijker voor China om de buitenlandse schuld af te betalen, merkte hij op.

Ondertussen worden de inspanningen om de yuan te redden belemmerd doordat China geneigd is de rente te verlagen om de economie te stimuleren.

“Proberen de munt te verhogen en tegelijkertijd de economie te stimuleren, kan niet allebei tegelijk. Ze werken elkaar tegen. Dus al het geld wordt gewoon verspild. De economische situatie is gewoon verschrikkelijk,” merkte Graceffo op.

Hij wees erop dat China’s National Bureau of Statistics op 17 oktober de publicatie van belangrijke economische gegevens die vorige week zouden worden gepubliceerd, zonder enige uitleg uitstelde.

“Het feit dat ze weigeren de gegevens vrij te geven, suggereert voor mij dat de gegevens zo slecht zijn, dat hij [Xi] er zelfs niet over kan liegen, dat zelfs Peking niet met een toverstokje kan zwaaien om het meer te laten lijken dan het is.”

Goldman voorspelt minder dan 3 procent groei in China dit jaar,” merkte hij op.

Steeds negatievere publieke opinies

Graceffo nam ook nota van het feit dat andere landen steeds ongunstiger tegen China aankijken.

“China bevindt zich op een historisch dieptepunt qua perceptie in de wereld. Weet je, de meeste landen in de wereld vertrouwen China absoluut niet meer,” zei hij.

Uit een nieuw wereldwijd onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat de negatieve perceptie van China in de Verenigde Staten meer dan verdubbeld is sinds Xi in 2012 aantrad. 82 procent van de Amerikaanse respondenten heeft dit jaar een “ongunstige mening” over China, meer dan het dubbele van de 40 procent in 2012.

Ook in Australië, Japan en Zuid-Korea heeft 80 procent of meer van de respondenten een ongunstige mening over China.

“Deze polarisatie neemt toe,” merkte hij op, en hij voorspelde dat Europa en de Verenigde Staten consequent een China-beleid en economische beleidsnormen zullen hanteren die op elkaar zijn afgestemd. “En het zal het zoveel krachtiger maken. Dat zal tegen Rusland en China ingaan.”

Graceffo drong er verder op aan dat de Verenigde Staten het toezicht op China verdubbelen, om er zeker van te zijn dat ze geen drastische maatregelen zullen nemen.

“Want in wanhopige tijden zal een leider iets dramatisch doen. Misschien wordt het geen invasie van Taiwan. Misschien wordt het een invasie van India,” zei hij.

Amerika moet ook barrières opwerpen tussen China en onze kapitaalmarkten, stelde hij voor. We moeten China niet laten profiteren van onze kapitaalmarkten.

“Investeer niet in China, want je voedt de CCP. Je stopt geld in de zakken van het Volksbevrijdingsleger [PLA].”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (24 October 2022): Xi Jinping May Invade Taiwan to Shift Blame for Economic Turmoil: China Economic Analyst

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.