Wednesday, 17 Jul 2024
Journalisten zitten naast schermen waarop de Chinese leider Xi Jinping via video een toespraak houdt op 4 november 2020. (Photo by STR / AFP) / China OUT (Photo by STR/AFP via Getty Images)

Xi roept op tot versterking imago van CCP in wereldpers

Nu de internationale druk op China toeneemt, dringt regeringsleider Xi Jinping aan op een mediacampagne om het imago van de Chinese Communistische Partij (CCP) in de wereldgemeenschap te bevorderen.

Tijdens een top bijeenkomst met het Centraal Comité van de CCP op 31 mei riep Xi de functionarissen van de CCP en de staatsmedia op om “het verhaal van China goed te vertellen”, zodat de “geesten en ideologie” kunnen worden weergegeven als “het verhaal en de interpretatie van de Chinese Communistische Partij”, aldus staatsmedium Xinhua.

Xi benadrukte dat de Chinese media “grote inspanningen moeten leveren” om hun vermogen om een impact te hebben op andere landen te verbeteren en dat hun stem de “kracht en internationale status van China” moet weerspiegelen, meldde Xinhua.

Tijdens de bijeenkomst moedigde Xi de andere partijleiders aan om meer bondgenoten voor Beijing te cultiveren via verschillende kanalen, zoals internationale deskundigen en buitenlandse media.

“We moeten volledig gebruik maken van de deskundigen op hoog niveau, spreken via grote internationale conferenties en forums, buitenlandse mainstream media, enz”.

Peking moest onlangs afrekenen met diplomatieke tegenslagen. Nieuw-Zeeland en Australië vormden onlangs een verenigd front tegen het Chinese regime door een uitgebreide gezamenlijke verklaring te geven na hun jaarlijkse top van leiders in Queenstown, Nieuw-Zeeland.

In de gezamenlijke verklaring uitten de Australische premier Scott Morrison en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern hun “diepe bezorgdheid over ontwikkelingen die de rechten en vrijheden van de bevolking van Hongkong beperken” en “grote bezorgdheid over de mensenrechtensituatie” in Xinjiang.

Peking heeft de kritiek veroordeeld.

Intussen suggereren nieuwe berichten van de reguliere media over de COVID-19 pandemie dat de oorsprong van het CCP-virus in verband zou kunnen worden gebracht met een top-veiligheidslaboratorium, het Wuhan Institute of Virology, in de stad Wuhan, provincie Hubei. Het laboratorium ligt op slechts een paar kilometer afstand van de Huanan versmarkt, waarvan beweerd wordt dat de eerste cluster van infecties er in december 2019 is opgedoken.

De Amerikaanse president Joe Biden zei in een verklaring van 26 mei dat hij wil dat de Amerikaanse inlichtingendienst binnen 90 dagen een rapport opstelt over de oorsprong van het virus.

Ook Australië heeft aangedrongen op een onderzoek naar de oorsprong van het virus.

Hu Ping, een in de VS gevestigde China-deskundige en politiek commentator, deelde zijn mening over de mediacampagne van Peking in een interview met de Chinese editie van The Epoch Times op 1 juni.

Als antwoord op de recente weerstand van democratische landen, is Xi’s hoop om een “betrouwbaar, beminnelijk en respectabel” imago van de CCP te creëren “tevergeefs”, zei Hu, omdat “het probleem haar daden zijn”.

Xi’s instructies over het versterken van het imago van de CCP suggereren dat Peking probeert zijn agressie af te zwakken, zei Hu.

Hij speculeerde dat het regime zijn media zal gebruiken om de wereld duidelijk te maken dat China geen vijand is. Hu waarschuwt echter dat dit slechts een tactiek zou kunnen zijn om de internationale gemeenschap te misleiden.

Hij voegde eraan toe dat mensen alleen de echte betekenis achter Xi’s strategische verhaal kunnen zien als ze begrijpen hoe de CCP werkelijk opereert als een autoritair regime.

Luo Ya droeg bij aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times ( 02 juni 2021): Xi Calls for Bolstering the CCP’s Image in Global Media

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.