Sunday, 19 May 2024
Een buitenscherm toont een nieuwsbericht over de ontmoeting van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov met de Chinese leider Xi Jinping in Peking op 9 april 2024. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

Xi van China ontmoet Russische minister van Buitenlandse Zaken in een blijk van solidariteit tegen het Westen

De leider van het Chinese communistische regime, Xi Jinping, had op 9 april in Peking een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

Lavrov kwam op 8 april aan in China voor een tweedaags bezoek. Zijn reis zou volgens het Kremlin gezien kunnen worden als het leggen van de basis voor komende contacten tussen Xi en de Russische president Vladimir Poetin.

Voorafgaand aan de ontmoeting met Xi had Lavrov gesprekken met de topdiplomaat van de Chinese Communistische Partij (CCP), Wang Yi. De twee landen kwamen overeen om manieren te bespreken om de samenwerking op het gebied van veiligheid in Europa en Azië te verdiepen om de druk van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in de regio tegen te gaan, vertelde Lavrov aan verslaggevers na de ontmoeting.

“We hebben een gemeenschappelijke focus op het versterken van de veiligheid in Eurazië,” zei Lavrov op een persconferentie in Peking. China en Rusland waren overeengekomen om een dialoog te starten met de betrokkenheid van onze andere gelijkgestemden over deze kwestie.

Het bezoek van de Russische topdiplomaat aan China kwam op een moment van hernieuwde bezorgdheid in de Verenigde Staten dat Chinese bedrijven de defensiecapaciteit van Rusland versterken.

Minister van Financiën Janet Yellen, die deze week in China was voor economische besprekingen, gaf een botte waarschuwing af over de steun van Peking aan Moskou. Ze benadrukte dat alle bedrijven, ook die in China, “aanzienlijke gevolgen” zouden ondervinden als ze steun zouden verlenen aan de Russische invasie in Oekraïne.

“We zijn duidelijk geweest tegen China dat we zien dat Rusland steun krijgt van goederen die China aan Rusland levert,” zei ze op 6 april tegen verslaggevers in de Zuid-Chinese stad Guangzhou. Ze zei dat haar Chinese tegenhanger, vicepremier He Lifeng, haar had verteld: “Het is hun beleid om Rusland geen militaire steun te geven.”

Ze voegde eraan toe: “Geen van ons wil dat dit een probleem wordt voor onze bilaterale relatie, dus werken we samen.”

Haar boodschap volgde op een soortgelijke waarschuwing van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Na een ontmoeting met de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO op 4 april in het hoofdkwartier van de alliantie in Brussel, vertelde Blinken aan verslaggevers: “China blijft materiaal leveren om de Russische defensie-industriële basis te ondersteunen.”

Tijdens een recent telefoongesprek met Xi heeft de Amerikaanse president Joe Biden Peking onder druk gezet over zijn rol in het steunen van Rusland, volgens een verslag van het Witte Huis.

President Biden ontvangt deze week de leiders van Japan en de Filippijnen om de economische en defensiebanden aan te halen. De bondgenoten proberen een tegenwicht te bieden tegen de toenemende agressie van het Chinese regime en risico’s te beheersen die variëren van Noord-Korea tot de oorlogen in Gaza en Oekraïne.

Poetin gaf het bevel tot een invasie in Oekraïne op 24 februari 2022, minder dan drie weken nadat hij en Xi een partnerschap zonder grenzen hadden afgekondigd op de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Peking. Sindsdien heeft Xi de aanval niet veroordeeld en geweigerd om de acties van Moskou als een invasie te bestempelen.

Brandweerlieden werken op de plaats van een energie-infrastructuurobject dat geraakt werd tijdens een Russische raketaanval buiten Kharkiv, Oekraïne, op 22 maart 2024. (Sofia Gatilova/Reuters)

In plaats daarvan gaf de CCP de Verenigde Staten de schuld van het aanstichten van het conflict en breidde ze haar handel met Rusland uit, waardoor Moskou een vitale levensader kreeg nadat het getroffen was door westerse sancties.

Uit gegevens van het Chinese ministerie van Handel blijkt dat de handel tussen de twee buren vorig jaar een recordhoogte van 240 miljard dollar bereikte, een stijging van 26 procent ten opzichte van 2022.

Ter vergelijking: de handel tussen Peking en Washington vertoonde de eerste daling sinds 2019. De handel tussen China en de VS daalde met 11,6 procent en bedroeg 664 miljard dollar in 2022, volgens Chinese douanegegevens.

De laatste keer dat Xi de heer Lavrov ontving was in april 2018. Enkele weken na de ontmoetingen reisde Poetin naar China voor een staatsbezoek.

Op 9 april zei Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, “dat het bezoek van Lavrov aan Peking gezien kon worden als voorbereiding op komende contacten op het hoogste niveau.” Hij voegde er echter aan toe “dat het voorbarig zou zijn om termijnen te noemen.”

Reuters meldde vorige maand dat het Kremlinhoofd in mei een bezoek gaat brengen aan China. Als dit bevestigd wordt, zal dit de eerste internationale reis van Poetin zijn sinds hij in maart zijn vijfde ambtstermijn in de wacht sleepte.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (9 april 2024): China’s Xi Meets With Russian Foreign Minister in a Show of Solidarity Against West

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.