Wednesday, 12 Jun 2024
Een afbeelding van China's leider Xi Jinping is te zien op een tentoonstelling over de geschiedenis van de Communistische Partij van China (CPC) in het Rode Gebouw van de Peking Universiteit, in Beijing op 7 oktober 2022. (Jade Gao/AFP via Getty Images)

Xi verstevigt controle over het leger, maar volgens analisten blijft het vermogen van China om oorlogen te winnen twijfelachtig

De wereld kan een militair agressiever China verwachten nadat Xi Jinping een niet eerder geziene derde termijn als machthebber heeft gekregen, waarmee hij zijn status als de machtigste leider van de Chinese Communistische Partij (CCP) sinds Mao Zedong, de eerste leider van het regime, heeft verstevigd, aldus analisten.

Xi’s aanstelling voor nog eens vijf jaar, en misschien langer, plaatst hem ook in de positie om een leger te leiden dat, voor het eerst in de geschiedenis van de partij, een echte bedreiging vormt voor anderen in de regio, stelden zij. Maar met nieuw benoemde getrouwen in het leger die een jaartje ouder worden en geen gevechtservaring hebben, wordt Xi ook geconfronteerd met grote onzekerheid over de vraag of de militaire arm van de partij, het Volksbevrijdingsleger (PLA), daadwerkelijk oorlogen kan winnen met geavanceerde legers.

De herbenoeming van de leider als algemeen secretaris van de partij kwam er na de afsluiting van het 20e Nationale Congres van de CCP op 23 oktober, waarbij ook de samenstelling van het Permanent Politbureau, het 7-koppige besluitvormingsorgaan van de CCP, werd bekendgemaakt. De vier nieuw benoemde leden van het comité zijn allemaal bondgenoten van Xi.

Aparna Pande, een onderzoeker aan het Hudson Institute, een denktank in Washington, zei tegen The Epoch Times dat Xi nu “machtiger is dan veel van zijn voorgangers”, waaronder Deng Xiaoping, de hoogste leider van de CCP van 1978 tot 1989, die nog te kampen had met enkele zwaargewichten binnen de partij.

De consolidatie van de macht van de leider is gepaard gegaan met een verdubbeling van de propaganda waarin Xi wordt afgeschilderd als de “kern” van de partij. Op 22 oktober heeft de CCP haar grondwet gewijzigd, waardoor het beleid en de ideologieën van Xi verder zijn verankerd. In 2017 werd het handvest van de partij gewijzigd om er Xi’s eigen dogma, bekend als “Xi Jinping Thought”, in op te nemen.

De afgelopen week werden verschillende berichten over Xi op de mobiele app van de Chinese staatsomroep CCTV getagd onder de titel “leider van het volk”.

Deze persoonlijkheidscultus onder de vlag van “volksleider” markeert het einde van de periode van China’s economische hervormingen die onder het bewind van Deng in de jaren tachtig waren ingezet, zei Frank Lehberger, sinoloog en deskundige op het gebied van CCP-beleid, die opmerkte dat Deng leiders had verboden persoonlijkheidscultussen op te richten.

Verhoogde dreiging

Er wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen Xi en Mao, maar deskundigen merken op dat Xi, in tegenstelling tot Mao, geen geharde militaire leider is, maar dat hij zijn controle over het leger heeft verstevigd door insubordinatie in de PLA uit te roeien en loyalisten te benoemen. Xi leidt de PLA als voorzitter van de Centrale Militaire Commissie, het hoogste militaire orgaan van de partij.

Grant Newsham, senior medewerker bij het Center for Security Policy en onderzoeker bij het Japan Forum for Strategic Studies, vertelde The Epoch Times dat Xi de eerste Chinese leider is sinds Mao die de politieke slagkracht heeft om het communistische regime in de door hem gekozen richting te sturen.

“Maar in tegenstelling tot Mao heeft Xi de militaire capaciteit om het op te nemen tegen de Verenigde Staten en om zijn macht te kunnen uitoefenen in China’s onmiddellijke omgeving,” zei Newsham, en voegde eraan toe dat de PLA geleidelijk de capaciteit opbouwt om zowel regionaal als wereldwijd macht te kunnen uitoefenen.

Indien nodig zal Xi er niet voor terugdeinzen om zijn stevige positie en zijn steeds capabeler wordende leger in te zetten om Taiwan, het door de CCP als het hare beschouwde eiland, verder te intimideren en aan te vallen, aldus Newsham.

Voor Pande is een onbetwiste Xi niet alleen een zorg voor de Verenigde Staten, maar ook voor China’s buren in Azië – van Japan en Zuid-Korea tot India en Vietnam.

“Xi zal waarschijnlijk zijn beleid van de afgelopen tien jaar voortzetten, waaronder een agressiever China dat de eeuw van vernedering wil uitwissen, grondgebied terugvordert door salamitactieken, en de zwakte van bepaalde mogendheden (Rusland) en de verstrooidheid van andere (VS) gebruikt om zijn aanwezigheid in belangrijke delen van de wereld op te bouwen”, aldus Pande.

Dergelijke doelstellingen wijzen op het “messiaanse aspect van Xi’s gedrag”, aldus Newsham, die zei dat de Verenigde Staten en andere vrije naties zich moeten voorbereiden op een gevecht.

“Verwacht dat de Chinese politieke oorlogsvoering – een voorloper van de kinetische oorlogsvoering – wereldwijd zal doorgaan,” zei hij. Met politieke oorlogsvoering bedoelt Newsham het gebruik van een reeks maatregelen, meestal geweldloos, om een tegenstander te verzwakken, te verwarren, te demoraliseren of zelfs te verslaan.

De Chinese leider Xi Jinping (vooraan) wandelt met leden van het nieuwe Politburo Permanent Comité van de Chinese Communistische Partij, het hoogste besluitvormingsorgaan van het land, terwijl ze de media ontmoeten in de Grote Hal van het Volk in Peking op 23 oktober 2022. (Noel Celis / AFP via Getty Images)

Aanstelling van militaire loyalisten

Hoewel het leger van de CCP een verhoogde dreiging kan vormen voor de Aziatische regio en daarbuiten, wijst Lehberger erop dat Xi’s promotie van generaals op basis van loyaliteit in plaats van gevechtservaring of deskundigheid een Achilleshiel vormt.

Tijdens zijn tienjarig bewind tot dusver heeft Xi het topkader van de PLA uiterst wantrouwig bejegend en velen van hen gezuiverd, terwijl hij loyalisten na pensioengerechtigde leeftijd benoemde, aldus Lehberger. Xi heeft ook de hele defensiestructuur gereorganiseerd, vooral tijdens de ingrijpende militaire hervormingen in 2015.

Deze reorganisatie was “bedoeld om te voorkomen dat de generaals van de PLA [Xi] in het nauw zouden drijven en hem de absolute macht zouden ontnemen”, aldus Lehberger, die opmerkte dat hij daarmee ironisch genoeg ook machtige vijanden creëerde.

Om insubordinatie te voorkomen, kondigde Xi op 24 oktober de promotie aan van een paar generaals die hij kon vertrouwen, zoals de 72-jarige generaal Zhang Youxia, die Lehberger beschreef als Xi’s “buurman en speelkameraadje als kind”.

Zhang, die zijn positie als vice-voorzitter van de Centrale Militaire Commissie behield, is een van de weinige PLA-generaals met daadwerkelijke gevechtservaring, maar dat was van meer dan vier decennia geleden in Vietnam, merkt de analist op.

“Hij is zo oud dat hij volgens de CCP-regels met pensioen zou moeten gaan, maar Xi boog de regels in zijn voordeel en hij is nu verheven tot eerste vicevoorzitter van het Centraal Militair Comité, de op één na machtigste militair na Xi zelf,” zei Lehberger.

De andere rol van vice-voorzitter ging naar He Weidong, die commandant was van het 31e leger aan de kust tegenover Taiwan in de provincie Fujian, en die eveneens de pensioengerechtigde leeftijd is gepasseerd, aldus Lehberger. Hij voegde eraan toe dat de generaal voorheen de leiding had over het Western Theater Command, dat zijn hoofdkwartier heeft in China’s westelijke regio en belast is met de strijd tegen India.

“Xi vond  de prestaties van He in het westen in de afgelopen jaren goed en promoveerde hem razendsnel tot baas van het Eastern Theatre Command, de entiteit die belast is met een beoogde invasie van Taiwan. Hij is nu tweede vice-voorzitter van de CMC na Gen. Zhang,” zei Lehberger.

De derde PLA-figuur die werd bevorderd naar de Centrale Militaire Commissie was Adm. Miao Hua, 66 jaar oud, die Xi al drie decennia kent. Lehberger beschreef Miao als “een ander vooraanstaand politiek kaderlid (zonder gevechtservaring en gewoon een communistische apparatsjik in het leger) van het 31e leger,” die Xi kent sinds zijn dagen als partijfunctionaris in de provincie Fujian van 1985 tot 2002.

Xi wil Taiwan annexeren, en daarvoor heeft hij gedegen expertise nodig in hightech oorlogsvoering, met name luchtoorlog en zee- of maritieme oorlogsvoering, aldus de deskundige.

“Daarom heeft Xi zijn marine opgebouwd tot indrukwekkende proporties die nu in aantal wedijvert met de Amerikanen,” zei hij, maar de “manschappen en officieren missen allemaal professionele expertise, vergeleken met de beste in de regio: de Japanse marine en de Amerikaanse marine.”

Lehberger zei dat Xi’s keuze voor Miao dit specifieke dilemma weerspiegelt, en aangeeft wat er op de lange termijn zou kunnen gebeuren.

“Miao is gewoon een politieke officier, in feite een sluwe bureaucraat zonder enige maritieme gevechtservaring. Dus, met zo iemand aan het hoofd van de invasie van Taiwan, kan dit alleen maar leiden tot een ramp voor Xi zelf,” zei hij.

“Maar Xi is niet geïnteresseerd in professionaliteit, alleen in persoonlijke loyaliteit.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (25 oktober 2022): Xi Cements Control Over CCP’s Military, But China’s Ability to Win Wars Still Questionable: Analysts

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.