Saturday, 20 Apr 2024
De Chinese president Xi Jinping zit naast de lege stoel van voormalig president Hu Jintao tijdens de slotceremonie van het 20e congres van de Chinese Communistische Partij in de Grote Hal van het Volk in Peking op 22 oktober 2022. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Xi vraagt topfunctionarissen van China’s nationale veiligheid zich voor te bereiden op het slechtst denkbare scenario

De leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, zei op 30 mei tegen zijn hoogste nationale veiligheidsfunctionarissen dat ze klaar moesten zijn voor “de ergste scenario’s” en “stormachtige zeeën”.

Xi sprak functionarissen toe die de eerste vergadering van de Nationale Veiligheidscommissie sinds het 20e Nationale Congres van de CCP vorig jaar bijwoonden, aldus het staatsbedrijf Xinhua.

Als voorzitter van de commissie zei Xi dat ze goed moeten begrijpen dat de complexiteit en de moeilijkheidsgraad van de nationale veiligheidskwesties waarmee we nu worden geconfronteerd, aanzienlijk zijn toegenomen.

Xi riep CCP-functionarissen op om de “geest van strijd” uit te dragen, “zich te houden aan bottom-line denken en het slechtst denkbare scenario,” en zich klaar te maken om de grote beproevingen van harde wind en ruwe golven, en zelfs gevaarlijke, stormachtige zeeën te ondergaan”.

Xi’s gebruik van “bottom-line denken en het slechtst denkbare scenario” heeft de aandacht van de buitenwereld getrokken.

Wang He, commentator voor China-zaken en columnist van The Epoch Times, schreef: “Dit is misschien wel de eerste keer in een politieke topbijeenkomst van de CCP dat de twee termen samen worden gebruikt. De combinatie van deze twee termen laat zien dat de toon van de vergadering van de Nationale Veiligheidscommissie echt strijdlustig is.

“Wanneer de CCP de gevaarlijkste tijd voor zich ziet, handelt ze het wreedst. Het betekent ook dat de CCP op haar zwakste punt is en wrede acties gebruikt om haar innerlijke zwakte te verbergen.”

Militaire voertuigen met hypersonische DF-17 raketten rijden langs het Plein van de Hemelse Vrede tijdens een militaire parade in Peking, China, op 1 oktober 2019. (Jason Lee/Reuters)

‘Complex en ernstig’

Xi benadrukte ook dat het regime de modernisering van het leger moet versnellen, zodat het effectiever wordt in “daadwerkelijke gevechten en praktisch gebruik”, aangezien de CCP te maken heeft met een complexe en ernstige situatie op het gebied van nationale veiligheid.

Wat betreft Xi’s laatste beoordeling van de situatie tijdens de vergadering, vertelde China Affairs-waarnemer Zhong Yuan aan The Epoch Times dat dit gelijk staat aan toegeven dat na het 20e partijcongres van de CCP vorig jaar, de nieuwe topfunctionarissen op het gebied van nationale veiligheid actief zijn geweest, maar de situatie niet hebben verbeterd.

“Nationale veiligheidskwesties voor de CCP zijn daarentegen aanzienlijk verslechterd,” zei Zhong.

“Deze beoordeling is ongebruikelijk, want de situatie zou verbeterd moeten zijn nadat de nieuwe nationale veiligheidscommissie aan de macht kwam. Maar nu hebben ze eindelijk de werkelijke situatie toegegeven, wat laat zien dat de topfunctionarissen van de CCP zich inderdaad meer zorgen maken,” zei hij.

Sinds vorig jaar hebben de Verenigde Staten een reeks maatregelen genomen, zoals de inperking van de CCP in de hightechsector, de arrestaties van Chinese spionnen, de sluiting van China’s overzeese geheime politiebureaus en sancties tegen Chinese functionarissen. Andere landen zijn ook bezig dit voorbeeld te volgen.

“De top van de CCP moet duidelijk voelen dat de druk van de internationale gemeenschap toeneemt,” zei Zhong.

“Nu durft de CCP niet openlijk te pleiten voor oorlog, maar beweert in plaats daarvan ‘het initiatief te nemen om een externe veiligheidsomgeving vorm te geven die gunstig is voor ons’. Ze moeten wel echt bang zijn voor een tegenaanval en een nederlaag.”

Oorlogsschepen en straaljagers van de marine van het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) nemen deel aan een militaire vertoning in de Zuid-Chinese Zee op 12 april 2018. (Reuters)

Tijdens de bijeenkomst eiste Xi ook dat er een systeem voor het monitoren en vroegtijdig waarschuwen van nationale veiligheidsrisico’s wordt opgezet, dat het onderwijs op het gebied van nationale veiligheid wordt verbeterd en dat het beheer van gegevens en AI-beveiliging wordt verbeterd.

“De CCP is niet alleen bang voor druk van buitenaf,” zei Zhong. ” Het is ook bang voor interne problemen, dus vereist Xi dat de politieke veiligheid wordt gehandhaafd en dat het beheer van gegevens en kunstmatige intelligentie wordt verbeterd.”

‘Existentiële crisis’

Wang merkte ook op dat tijdens de vergadering “politieke veiligheid” prioriteit kreeg boven andere aspecten van het “nationale veiligheidswerk” van de CCP.

“Dit toont aan dat de existentiële crisis van de CCP de autoriteiten dag en nacht onrustig maakt,” schreef hij.

Li Linyi, een Amerikaanse commentator op het gebied van actualiteiten, vertelde aan The Epoch Times dat het feit dat de CCP op hoog niveau blijft hameren op het handhaven van “politieke veiligheid” ook een weerspiegeling is van de eerbiedwaardigheid van de CCP.

“Sinds de oprichting van de Nationale Veiligheidscommissie zijn de veiligheidsproblemen niet verminderd, maar lijken ze zich uit te breiden naar andere gebieden,” zei Li. “We kunnen zeggen dat dit een van de tekenen is dat de CCP het einde nadert.”

Cheng Jing, Ning Haizhong en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (1 juni 2023): Xi Calls on China’s Top National Security Officials to Prepare for ‘Worst Case Scenarios’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.