Sunday, 16 Jun 2024
Premier Justin Trudeau spreekt met de Chinese leider Xi Jinping tijdens de G20-leiders top in Bali, Indonesië, 15 november 2022. (Adam Scotti/Prime Minister's Office/Handout via REUTERS)

Xi’s “afwijzende” houding tegenover Trudeau een gevolg van een zwak China-beleid en nationale veiligheid

Conservatieve parlementsleden roepen Ottawa op om een sterkere houding aan te nemen tegenover CCP na confrontatie tussen Xi- en Trudeau

De “afwijzende” houding van de Chinese leider Xi Jinping tegenover premier Justin Trudeau tijdens de G20-top is een gevolg van het feit dat de Canadese liberale regering nationale veiligheidskwesties niet ernstig behandelt, aldus de conservatieve senator Leo Housakos. Andere conservatieve wetgevers roepen op tot krachtigere maatregelen om de inmenging van Peking in Canada aan te pakken.

Aan de zijlijn van de G20-conferentie op 16 november confronteerde Xi Trudeau door te zeggen dat hij hun eerdere besprekingen niet naar de media had mogen “lekken”. In een wijd verspreide video was te zien hoe Xi Trudeau berispte en via een tolk zei: “Zo werd het gesprek niet gevoerd”.

“Als u oprecht bent…” zei Xi waarna de vertaling even wegviel. Xi vervolgde de zin zonder vertaling en zei in het Chinees: “zullen we met wederzijds respect verder kunnen gaan, anders is het moeilijk te zeggen wat er zal gebeuren”, een opmerking die door sommige waarnemers werd geïnterpreteerd als bedreigend.

Housakos zei dat Xi’s houding tegenover Trudeau “volledig afwijzend” was, en gezien zijn positie als premier was Xi daarmee ook “afwijzend tegenover Canada”.

“De reden waarom [Xi] weg kan komen met een dergelijke afwijzende houding is dat de heer Trudeau onmachtig is geweest wanneer het gaat om het verdedigen van de rechten op het gebied van veiligheid, veiligheidskwesties hier in Canada, en hij blijft door de knieën gaan voor deze Chinese autoritaire dictator,” vertelde Housakos aan The Epoch Times.

“Dus wanneer de premier van een G7-land zwak en gedwee blijft in de omgang met communistisch China, moedigt dat de heer Xi en het communistische regime aan – en ze weten dat ze alles kunnen zeggen en alles kunnen doen.”

Reactie van parlementsleden

Verschillende conservatieve parlementsleden hebben in reactie op de confrontatie tussen Xi-Trudeau opgeroepen tot strengere maatregelen tegen Peking.

Michael Chong, de conservatieve criticus voor het buitenlands beleid, vertelde verslaggevers op 16 november dat in plaats van alleen maar de kwesties betreffende de Chinese inmenging bij Xi aan te kaarten, de liberale regering concrete acties zou moeten ondernemen om dergelijke activiteiten te beteugelen, zoals het identificeren van de 11 federale kandidaten die financiering vanuit Peking zouden hebben ontvangen bij de federale verkiezingen van 2019.

“Wat belangrijker is, is dat wij in Canada actie ondernemen om de inmenging van Peking in onze democratie tegen te gaan, maar we kunnen geen actie ondernemen als we niet weten wie de 11 kandidaten zijn. Zijn ze lid van het Lagerhuis? Zitten ze momenteel in partijcongressen? Zijn ze van plan mee te doen aan de volgende federale verkiezingen?” zei Chong.

“We moeten het weten zodat we hier de leiding kunnen nemen over ons eigen Huis en kunnen voorkomen dat deze dingen opnieuw gebeuren, en dat is het probleem met [Trudeau] die deze kwestie beperkt tot een privégesprek met president Xi.”

Chinese staatsmedia vermelden dit commerciële gebouw van één verdieping in Markham, Ont., als een van de drie onofficiële overzeese Chinese politiebureaus in Canada. Volgens de mensenrechten-NGO Safeguard Defenders maken deze buitenposten in de Greater Toronto Area deel uit van de eerste groep overzeese politiebureaus van Fuzhou. (Michelle Hu/The Epoch Times)

Tory parlementariër Michael Cooper uitte zijn bezorgdheid over het toenemende bewijs van Chinese inmenging in Canada, waarbij hij wees op berichten over drie onofficiële Chinese politiebureaus die in Toronto actief zouden zijn, en de onderzoeken naar de levering van virusstalen vanuit Canada’s belangrijkste veiligheidslaboratorium naar het Wuhan Institute of Virology in China in 2019.

“Premier Trudeau is consequent zwak geweest ten aanzien van communistisch China,” vertelde Cooper aan The Epoch Times.

“Pas nu erkent de premier dat er ernstige problemen zijn in verband met de inspanningen van het Chinese communistische regime om de Canadese democratie te ondermijnen,” voegde hij eraan toe.

“Premier Trudeau had deze zorgen aan de orde moeten stellen. Dat had hij al veel eerder moeten doen. Ik ben blij dat hij het eindelijk heeft gedaan. Maar waar ik me meer zorgen over maak is welke stappen hij zal nemen om deze inmenging te stoppen, om de Canadese soevereiniteit te beschermen, en om onze verkiezingen en onze democratie te beschermen?”

Conservatief parlementslid Dan Albas sloot zich ook aan bij zijn parlementaire collega’s en vroeg zich af waarom de premier geen actie heeft ondernomen nadat hij al in januari had vernomen dat 11 federale kandidaten door Peking werden gefinancierd.

“De grotere vraag is, aangezien we nu hebben vernomen dat premier Trudeau in januari werd ingelicht over 11 potentiële kandidaten die vanuit het buitenland werden gefinancierd, waarom er helemaal niets gebeurde tot een week nadat Global News dit alarmerende nieuws bekendmaakte,” schreef Albas op sociale media.

Op 17 november zei Mary Ng, minister van Internationale Handel, in een verklaring dat Canada een respectvolle dialoog met China zal blijven voeren, ook al waarschuwde ze dat de relatie tussen de landen is veranderd.

Ng, die Trudeau vergezelde naar de bijeenkomsten van het Asia-Pacific Economic Cooperation forum in Thailand, zei dat Canada moeilijkheden heeft gehad met China, maar dat de federale regering nog steeds zal streven naar vreedzame gesprekken met China over belangrijke kwesties.

Gevraagd naar de confrontatie met Xi zei Trudeau tegen verslaggevers: “Niet elk gesprek zal altijd gemakkelijk zijn, maar het is uiterst belangrijk dat we blijven opkomen voor de dingen die belangrijk zijn voor de Canadezen.”

Minister van Buitenlandse Zaken Melanie Joly zei ook dat ze de Chinese inmenging met haar Chinese collega heeft besproken tijdens de G20.

The Canadian Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (17 november 2022): Xi’s ‘Dismissive’ Demeanour Toward Trudeau a Result of Weakness on China Policy, National Security: Senator

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.