Sunday, 19 May 2024
Vlaggen van de VS en de Europese Unie worden getoond tijdens het bezoek van vicepresident Mike Pence aan het hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel op 20 februari 2017. (Francois Lenoir/Reuters)

Xi’s bezoek aan Europa is een nieuwe poging van de CCP om verdeeldheid te zaaien tussen de VS en Europa

Buitenlandse Zaken (VS) adviseert andere landen om de economische druk van de CCP aan te pakken.

Xi Jinping, de leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), brengt van 5 tot 10 mei een bezoek aan drie Europese landen: Frankrijk, Hongarije en Servië. Het is zijn eerste bezoek aan Europa in vijf jaar.

Volgens de Taiwanese onderzoekers Lai Rongwei en Wang Guo-chen is de reis een nieuwe poging van de CCP om Europa en de Verenigde Staten uit elkaar te drijven door middel van economische verleiding en dwang.

Xi’s reis komt op een moment dat de handelsspanningen tussen China en de Europese Unie toenemen, omdat de EU onderzoek doet naar de staatssubsidies van de CCP voor Chinese bedrijven om Europese rivalen te ondermijnen.

Frankrijk wordt beschouwd als een zwakke schakel in de EU, omdat het veel belang hecht aan de handel met China.

Hongarije is het meest vriendelijke land in de EU jegens de CCP en Servië staat bekend als een toegewijde aanhanger van het Chinese regime.

De Hongaarse premier Viktor Orban en de Servische president Aleksandar Vucic behoorden tot de weinige Europese hoogwaardigheidsbekleders die in oktober 2023 het Belt and Road forum in Peking bijwoonden.

Lai, CEO van de Taiwan Inspirational Association, vertelde The Epoch Times over Xi’s Europa-trip. “De CCP wil zogenaamde niet-coöperatie en verdeeldheid creëren tussen Europese landen en wil zelfs verdeeldheid veroorzaken tussen Europa en de Verenigde Staten. En dit vervolgens gebruiken om de inperking van China door de Verenigde Staten te doorbreken.”

Hij zei dat Xi “van plan is om weer zijn toevlucht te nemen tot zijn oude truc, economische druk [om zijn doel te bereiken].”

De Verenigde Staten hebben publiekelijk hun steun betuigd aan landen die door de CCP met economische middelen worden gechanteerd. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen jaren zijn inspanningen opgevoerd om landen te adviseren strategieën te ontwikkelen om hun afhankelijkheid van China te verminderen en te reageren op de dreigementen van de CCP, vooral na de vergeldingsmaatregelen van het regime tegen Litouwen voor zijn steun aan de soevereiniteit van Taiwan in 2020. Dit jaar hielpen de Verenigde Staten de Filippijnen om hun exportmarkt uit te breiden en andere middelen te zoeken om hun landbouwproductie te ondersteunen en zo hun economische afhankelijkheid van China te verminderen, terwijl de spanningen met Peking escaleerden over het geschil in de Zuid-Chinese Zee.

Lai zei dat het advies van Buitenlandse Zaken aan andere landen de wereld laat zien dat de Verenigde Staten kunnen helpen als een land economisch wordt onderdrukt door de CCP.

“Dit is op een zeer hoog strategisch niveau om bondgenoten te helpen voorkomen dat [de CCP] dingen doet die de status quo in regionale vrede ondermijnen,” zei hij.

“Uit deze reeks acties blijkt dat de Verenigde Staten en Europese landen echt hebben gemerkt dat [de CCP] economische middelen gebruikt om onderdrukking te creëren. Er zijn maar een paar economisch zwakke landen in Europa die de economische uitwisselingen met China nodig hebben.”

Wang, assistent-onderzoeker aan het Chung-Hua Instituut voor Economisch Onderzoek in Taiwan, vertelde The Epoch Times: “Het algemene beeld van Europa en de Verenigde Staten is waarschijnlijk heel duidelijk, dat wil zeggen, van de oorspronkelijke unilaterale confrontatie tussen de Verenigde Staten en China, breidt het zich nu langzaam uit naar de EU en Japan om gezamenlijk [de CCP’s] economische dwang tegen te gaan, van traditionele tariefoorlogen tot technologieverbod, en nu oplopend tot het niveau van economische veiligheid.”

Zhang Hong en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gepubliceerd door The Epoch Times (05 mei 2024): Xi’s Upcoming Visit to Europe Is CCP’s New Attempt to Divide US and Europe: Experts

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.