Wednesday, 17 Jul 2024
Een bord buiten het hoofdkantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève op 17 augustus 2020. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

YouTube gaat informatie die in strijd is met WHO-richtlijnen censureren

YouTube heeft een nieuw “medisch desinformatiebeleid” geïntroduceerd waarmee alle medische of gezondheidsgerelateerde inhoud die niet overeenkomt met beweringen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt gecensureerd.

YouTube had eerder een webpagina met een “COVID-19 Misinformatiebeleid” waarin stond dat het platform geen content toestaat die “een ernstig risico op ernstige schade” inhoudt en “medische desinformatie” verspreidt die in tegenspraak is met wat de WHO of lokale gezondheidsautoriteiten (LHA) zeggen over de COVID-19-pandemie. De webpagina verwijst nu door naar een pagina met een “medisch desinformatiebeleid” waarin de censuurregel wordt uitgebreid naar “specifieke gezondheidsaandoeningen en stoffen” in plaats van alleen COVID-19.

YouTube verklaarde dat het beleid willekeurig kon worden toegepast, omdat het “mogelijk niet alle richtlijnen van de WHO of LHA’s met betrekking tot “specifieke gezondheidsaandoeningen en stoffen” omvat.

In een blogbericht van 15 augustus schrijft YouTube dat het “ervoor wil zorgen dat er een robuust raamwerk is waarop kan worden voortgebouwd als er behoefte ontstaat aan een nieuw beleid voor medische desinformatie.”

“We blijven de richtlijnen van lokale en internationale gezondheidsautoriteiten volgen om ervoor te zorgen dat ons beleid wordt aangepast”, aldus het bericht. “We willen dat onze aanpak duidelijk en transparant is, zodat contentmakers weten waar de beleidslijnen liggen en kijkers weten dat ze de gezondheidsinformatie op YouTube kunnen vertrouwen.”

YouTube heeft makers gevraagd geen inhoud op het platform te plaatsen die in strijd is met de richtlijnen van gezondheidsinstanties over de preventie of overdracht van bepaalde gezondheidsaandoeningen “of over de veiligheid, werkzaamheid of ingrediënten van momenteel goedgekeurde en toegediende vaccins.”

Inhoud die in strijd is met richtlijnen over behandelingen, waaronder het promoten van “specifieke schadelijke stoffen of praktijken” die niet door de autoriteiten of de WHO zijn goedgekeurd als veilig en effectief, zal ook niet worden toegestaan op het platform.

Ook inhoud die het bestaan van bepaalde gezondheidsaandoeningen “ontkent” wordt verboden.

Het nieuwe beleid wordt bekritiseerd omdat het de vrije stroom van informatie zou onderdrukken. Auteur Michael Shellenberger wees erop dat het nieuwe beleid van YouTube “je censureert als je het niet eens bent” met de WHO.

“YouTube erkent dat de ‘richtlijnen’ van de WHO kunnen veranderen. Maar als dat gebeurt, is dat niet vanwege een debat op YouTube. YouTube is geen social media platform, het is een propaganda platform,” schreef hij in een bericht van 16 augustus op X, voorheen bekend als Twitter.

“Stel je voor dat YouTube er de afgelopen 200 jaar was geweest. Het zou kritiek hebben verboden op aderlatingen, thalidomide, lobotomie en sterilisatie van geesteszieken, die allemaal werden aanbevolen door officiële gezondheidsautoriteiten.”

Verkeerde informatie over vaccins

Beweringen dat vaccins chronische bijwerkingen veroorzaken “buiten de zeldzame bijwerkingen” die door gezondheidsautoriteiten worden erkend, worden door YouTube beschouwd als “verkeerde informatie over vaccins”.

Hieronder vallen beweringen dat een goedgekeurd COVID-19-vaccin “dood, onvruchtbaarheid, miskraam, autisme of het oplopen van andere infectieziekten” zou kunnen veroorzaken.

Een gezondheidswerker maakt een Pfizer COVID-19 vaccin klaar, op een bestandsfoto. (Bay Ismoyo/AFP via Getty Images)

Het beleid staat in contrast met recente onderzoeken die aantonen dat COVID-19 vaccins tot de dood kunnen leiden. In juni toonde een onderzoek gefinancierd door de Zuid-Koreaanse overheid aan dat na het ontvangen van een mRNA COVID-19 vaccin, acht mensen plotseling stierven aan myocarditis, een ontsteking van de hartspier.

Alle plotselinge hartdood trad op bij mensen van 45 jaar en jonger. Eén van de slachtoffers was een 33-jarige man die stierf één dag nadat hij de tweede dosis van het Moderna-vaccin had gekregen. Een ander geval betrof een 30-jarige vrouw die stierf drie dagen nadat ze haar eerste dosis van een Pfizer-vaccin had gekregen.

Inhoud waarin wordt beweerd dat kudde-immuniteit door natuurlijke infectie veiliger is dan vaccinatie van de bevolking, wordt door YouTube ook geclassificeerd als “verkeerde informatie”. Andere dergelijke “desinformatie” omvat beweringen dat vaccins het risico om ziek te worden niet verkleinen en dat vaccins iemands genetische make-up kunnen veranderen.

Het nieuwe beleid “is van toepassing op video’s, videobeschrijvingen, opmerkingen, livestreams en elk ander YouTube-product of -functie”, aldus het YouTube-bericht.

“Dit beleid is ook van toepassing op externe links in je inhoud. Hieronder vallen aanklikbare URL’s, het mondeling verwijzen van gebruikers naar andere sites in video’s en andere vormen”, aldus het bericht.

Misbruik van macht

In zijn X post wees de heer Shellenberger erop dat het verzet tegen slecht medisch of gezondheidsadvies meestal van buiten deze beroepsgroepen komt. Door kritiek op het gangbare verhaal niet toe te staan, dreigt het nieuwe beleid van YouTube te leiden tot “grof machtsmisbruik”.

Het is ook “een aanval op de vrijheid van meningsuiting, de wetenschap en de democratie”, zei hij, waarbij hij opmerkte dat “dit alles deel uitmaakt van het masterplan van de WHO om de wereld te censureren.”

De WHO werd ook bekritiseerd voor het samenspannen met de Chinese Communistische Partij, vooral tijdens de eerste dagen van de COVID-19 pandemie, toen de organisatie de gesprekspunten van het regime herhaalde.

De WHO bagatelliseerde het effect van COVID-19, dat zich uiteindelijk verspreidde naar 229 landen over de hele wereld met een dodental van bijna 7 miljoen mensen, China niet meegerekend.

WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus (L) schudt handen met de Chinese leider van de Communistische Partij Xi Jinping voor een ontmoeting in Peking op 28 januari 2020. (Naohiko Hatta/Pool/Getty Images)

Het bijgewerkte YouTube-beleid komt op het moment dat de WHO bezig is met het opstellen van een wereldwijde conventie over de preventie van, paraatheid voor en reactie op pandemieën. De conventie zal bestaan onder de grondwet van de WHO en zal juridisch bindende en niet-wettelijk bindende componenten hebben.

Als het wereldwijde verdrag er komt, kan de WHO de bevoegdheid krijgen om ‘lockdowns’ te bepalen en te beslissen wat een pandemie is, hoe testen kunnen worden uitgevoerd, welke testresultaten als positief of negatief worden beschouwd en welke medicijnen moeten worden onderdrukt en goedgekeurd.

In een commentaar van 16 augustus op The Epoch Times wees Dr. David Bell, een arts op het gebied van de volksgezondheid, erop dat de reactie op COVID-19 voorbijging aan de gangbare normen voor het beheer van epidemieën en mensenrechten om een “regime van onderdrukking, censuur en dwang” in te stellen.

“Zonder stil te staan bij de kosten, ontwikkelt de volksgezondheidsindustrie internationale instrumenten en processen die deze destructieve praktijken zullen verankeren in de internationale wetgeving,” zei hij.

“Volksgezondheid, gepresenteerd als een reeks noodsituaties op het gebied van gezondheid, wordt opnieuw gebruikt om een fascistische benadering van maatschappelijk management mogelijk te maken.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 augustus 2023): YouTube to Censor Content Contradicting WHO Guidelines

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.